Продукти и технологии

Как да превърнем зелените пространства в активи

Споделяне

Николай Тодоров, управител, New Garden

Г-н Тодоров, 20 години New Garden създава зелени пространства. Какви са бизнес историята и обхватът на дейност на New Garden?

New Garden е част от развитието на екстериорния и интериорния дизайн в озеленяването и ландшафтната архитектура в България в период, през който се премина от „направи си сам“ до професионално управление. Нашият екип е специализиран в проектирането, изграждането и поддържането на зелени пространства както на частни градини, така и на паркови площи пред обществени и бизнес сгради, офиси, хотели, магазини и заведения. Дейността ни е пряко свързана с аранжирането и декорирането на вътрешна и външна среда. Работим в рекламната и киноиндустрията.

В историята на нашата компания винаги сме разчитали на нещо, което считаме за изключително важно в бизнес отношенията – лоялност.

Заедно с Дора Балканска стартирахме компанията през 2002 г. Натрупаният професионален опит, партньорствата, визията и посоката за развитие на дейността са ключовете, с които отворихме вратата към първото стъпало. От търговските обекти – бутици за цветя, през аранжиране и декориране на частни и корпоративни събития до зелените площи и ландшафтната архитектура. С много хъс и целеустременост събрахме и организирахме екип от специалисти ландшафтни архитекти, аранжори и квалифицирани служители. Успяхме да се наложим на пазара и днес, 20 години по-късно, сме една от водещите фирми за озеленяване и поддържане на зелените площи на територията на София и района.

New Garden през последните три години се радва на висок ръст в продажбите, реализираните обекти и броя клиенти. Зарядът, който ни дават нашите клиенти, ни амбицира да се развиваме и да поставяме все по-високи цели. Нашият бранд е символ на създаване на красива, зелена и здравословна среда за живот през творческото въображение и фантазия.

Какво научихте и какво се промени за последните двадесет години?

Най-важната промяна е превръщането на зелените пространства в активи, които имат нужда от инвестиция и професионално управление. Днешният клиент с инвестиционна и финансова култура държи на зеленината около себе си и е готов да плати за нея. Сгради, притежаващи това качество, са по-привлекателни и стават предпочитано място за живеене на хората. В името на сградите много често присъства думата green, защото „зеленото“ продава, то е част от маркетинга.

За инвеститорите и предприемачите работата с фирма като нашата допринася за правилното създаване на зелена инфраструктура, като се използват нашите ценен опит и идеи. Професионалистите в озеленяването дават съвети относно използването на различни видове растения предвид климатичните условия и пространства, така че да се получи не само красива градина или парк, но и по-добра себестойност на крайния продукт.

Ние осъществяваме връзката на човека с природата. Всички добре знаем за заряда, който дава досегът на човек с живата природа, в крайна сметка ние сме част от едно цяло, част от сбъдването на мечтата на нашите клиенти.

През годините озеленяването се развива в темпове и технологии, които удовлетворяват и дори изпреварват желанията на хората. Вече говорим за небесни градини, за зелени мостове. Всъщност озеленяването е творение на човека с помощта на Природата.

Освен с архитектурата това, което отличава едно пространство, е озеленяването. Човекът от XXI век се връща към естетиката на приказните пространства и паркове - от класическите френски градини до японските дзен градини.

Ние създаваме една по-красива, зелена и здравословна среда за живот. Основната концепция и цел на New Garden е да предадем нашето усещане към пространството и начина, по който то да бъде обогатено. Нашият основен ресурс е даденост от природата – растенията, с щипка фантазия и игра на въображението, както и знанието, че дизайнът на градината променя пейзажа. През годините едно и също пространство чрез нашите грижи може да променя визията си и да предизвиква различни радостни емоции.

Какви са основните типове озеленяване, които предлагате?

Един от основните типове озеленяване за New Garden е екстериорното. В него ние сме заложили на затворен цикъл от дейности по проектиране, изграждане и поддържане на обществени сгради и пространства, зелени площи към индустриални сгради, частни градини, тераси и покривни пространства, като за всяка отделна дейност е ангажиран екип от специалисти в областта.

Интериорното озеленяване също е основна част от нашето портфолио. През последните години клиентите ни се увеличиха неколкократно, и то не само в град София. Причината е ясна – в урбанизираната територия изграждането на вътрешно зелено пространство компенсира невъзможността за външно озеленяване. Клиентите ни са както корпоративни, така и частни. Има и последващ т.нар. постковид ефект.

„Живите зелени стени“ са наша запазена марка. Вертикалното озеленяване е част от интериорно и екстериорно озеленяване. Те са иновативни, модерни и най-важното - сравнително лесни за поддържане. При реализиране на обекти от този тип ние използваме система за вертикално озеленяване – тип хидропоника, която е с минимален разход на вода. С всеки сантиметър зелените стени са един общ вегетиращ обем.

Пример за екстериорно вертикално озеленяване в градската среда на София е зелена стена на ул. "Оборище". Освен че я създадохме, ангажиментът за поддържането й също е наш. Благодарим на архитектурно–строителна компания "Артекс" за предоставената възможност и доброто партньорство.

За наша огромна радост имахме възможност да изградим на множество локации различни по размер интериорни вертикални зелени стени. Част от нашите клиенти, които избраха подобен тип озеленяване, са както частни домове, така и корпоративни клиенти, някои от които са: "Офис парк Експо 2000" с помещаващите се във фаза 3 и фаза 4 зелени стени; бизнес център GORA с 45 кв.м интериорна вегетативна стена, посолството на Нидерландия и други, на които също благодарим.

1 / 2

2 / 2

Какви са най-подходящите решения за офиси?

Решенията могат да бъдат многообразни в зависимост от естетическите вкусове на клиента, дизайна на интериора, условията на средата, както и желания ефект.

В работата си следваме едно основно правило – подхождаме индивидуално към всеки клиент. Съобразяваме се със съответните изисквания и желания, условията на местообитанията и нещо изключително важно - как чрез озеленяването да подчертаем индивидуалността на всеки интериор.

Какво бихте посъветвали работодателите относно връщането на техните служители към работната среда?

Комфортът, който създаде домашната атмосфера по време на работния процес предвид ковид епидемията, приключи. Голяма част от хората вече се връщат по работните места. Чудесно би било работодателите да обновят обстановката - промяна в озеленяването би заместила цялостен освежаващ ремонт. Зеленината привнася лукс в интериора, но и осигурява здравословен климат.

Имам множество статии и проучвания, касаещи позитивите, които носи интериорното озеленяване в офис средата. Ние вярваме, че както работодателите, така и служителите са наясно с това как растенията действат на емоционалното състояние и продуктивността на хората. Нашата цел не е да преповтаряме казаното, а да съдействаме за неговото изпълнение.

Също така все по-често наши клиенти ни търсят за съдействие за уъркшопове за техните служители. Един чудесен вариант е колективното засаждане на декоративни растения, което след това да зарежда работното ежедневие с позитивизъм и усмивки.

Какви са най-новите тенденции и решения за офис озеленяване и иновациите в сектора, познати ли са и как навлизат в България?

Определено можем да кажем, че това е вертикалното озеленяване поради нестандартния си декоративен ефект, както и минималната площ, която заема. Важно е да се отбележи, че при вертикалното озеленяване, за да бъде ефектно и да запази декоративните си качества, е необходима редовна поддръжка и обслужване от квалифицирани специалисти. Тъй като и напояването на растителността тук е специфично, е добре фирмата, изградила системата, след това да отговаря и за поддръжката й. Чрез вегетативните интериорни зелени стени може да се обогати и разнообрази интериорът на всеки офис или бизнес център. Разнообразието от багри, текстури и хабитус на растенията позволява да се направи уникален рисунък, а разнообразието от растителни видове и различните им изисквания към местообитанието позволяват почти навсякъде да се изграждат зелени стени. Дори и в участъци с недостатъчно количество естествена светлина е възможно изграждането на изкуствени източници и по този начин да се компенсира липсата на зеленина.

Водните пространства и ефекти също са иновации в интериорното бизнес озеленяване. Подобен тип комбинации на вода с растителност освежават пространствата и въздуха, повишават настроението и продуктивността на служителите. Този тип ефекти в интериора не са съвсем познати в България, но предизвикват интерес. Важно е да знаем, че невинаги добрата идея е достатъчна, важно е и как се реализира, за да се постигне желаният ефект. Затова препоръчваме изпълнението на подобен тип проекти да се прави от професионалисти.

Интересна концепция са висящите съдове с каскадна растителност, те създават усещане за натурална биологична среда, освен това не заемат пространство и е по-лесно позиционирането им. Важно е, разбира се, да се има предвид, че целият обем от саксия, почвен субстрат и растителност имат определена маса и е важно да се предвиди начинът на окачване.

За да се спести функционално пространство, все по-често са срещани интериори, в които към мебелите са изградени кашпи за интериорна растителност. Бих казал, че това е основният плюс в подобен тип решения. Те обаче крият и някои недостатъци, като например статичността на саксиите, ако растителността страда от недостиг на светлина или поради някакви биологични причини има нужда от краткотрайно изнасяне навън, преместването е абсолютно невъзможно.

Какво е значението на поддръжката на растителността в една офис среда?

Важно е клиентите да знаят, че озеленяването на един офис с декоративна растителност не е еднократен ангажимент и вложение. Растителността е динамичен елемент в едно вътрешно пространство, тя има съответните нужди, свързани с регулярна грижа. Още при стартирането на проект за интериорно озеленяване обстойно проучваме мястото, консултираме желанията на клиента, като един от основните въпроси, които дискутираме, е поддръжката на растенията. За голяма част от реализираните от нас обекти поемаме ангажимент за поддръжка, като за тези, които не поддържаме, даваме професионална консултация относно грижите и нуждите на растенията.

Все по-често клиенти търсят съдействие от нас за вече изградени обекти с интериорно озеленяване, които след изграждането не са поддържани от специалисти в областта.

Може ли да илюстрираме казаното с интересни референтни проекти?

През изминалата година имахме удоволствието да изградим цялостно интериорно озеленяване на новата сграда на "Мелексис България" на "Самоковско шосе". Иновативна и модерна, сградата се отличава и с много изчистени линии в интериорния дизайн. В озеленяването ние последвахме същата насоченост за изчистеност и ритмичност. Видовият състав, на който заложихме, е от устойчиви растителни видове и екземпляри, които се развиват отлично в средата на местообитание.

Освен интериорното озеленяване изпълнихме и озеленяването на пет вътрешни дворни пространства. За всяка от вътрешните градини сме заложили на различен видов състав и дизайн. Градините са изградени с цел място за отдих и почивка на служителите на сградата. Място за релакс и кратка рехабилитация и регенерация за по-ползотворен работен процес.

Вече споменахме и изпълнението на вертикалните зелени стени във фази 3 и 4 на офис сграда "Експо 2000" на столичния булевард. „Н. Й. Вапцаров“. Вертикалните зелени стени в сградата на "Райфайзенбанк" покриват площ 650 кв.м. Най-подходящият подбор на растенията, приложената технология и редовната професионална поддръжка са в основата за постигане на висок декоративен ефект. Използваната растителност е от устойчиви интериорни видове, които издържат успешно в условия със сух въздух и изкуствено осветление. Подбраният видов състав е от растения с компактна форма и гъста листна маса и разнообразна багра и форма на листата. Хабитусът на растителността също е многообразен, от изправени видове до пълзящи и висящи. Най-характерното и важно за нас е, че стената е екологосъобразна и с минимално количество загуба на вода – 0.1%.

Един от последните обекти на фирма New Garden e перформ бизнес център Everty. Проектирахме и изградихме външното партерно пространство около сградата – декоративна растителност, както и направихме интериорното озеленяване на общите пространства. Фирмата ни пое цялостната поддръжка на интериорното и екстериорно озеленяване по всички тераси на сградата.

Наш дългогодишен партньор за интериорно офис озеленяване и поддръжка е „Астелас Фарма България“. Като фирма, която се грижи за своите пациенти, нашите клиенти от "Астелас" знаят колко са важни средата и наличието на растителност в местообитанието.

Други наши клиенти, които се радват на озеленен офис с подпис New Garden, са “Билла България“, „Хелеклауд България“, „BMW България“, „Сандвик България“ и много други.

Благодарни сме на нашите партньори и клиенти за доверието, чудесната комуникация и лоялността. Благодарни сме, че в наше лице те откриват доверен и прецизен сътрудник и дават в препоръките за нас висока оценка за нашите услуги, оригинални решения и творчески подход в превръщане на техните пространства в ландшафтни картини.

Вижте статията в брой 3/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑