Продукти и технологии

Инж. Евгени Борисов, МСК АД: Забавянето на обемите на строителството може да доведе до нужното балансиране на търсене и предлагане

Споделяне
Инж. Евгени Борисов, изп. директор, МСК АД

- Г-н Бopиcoв, приключи още една година под знака на различни сътресения. Като активен участник на строителния пазар какви инвестиционна активност и поведение на различните участници – инвеститори и изпълнители, регистрирахте?

- Голямата ликвидност, евтиното финансиране и ковид-19 генерираха голям интерес в инвестициите в недвижими имоти. Недостигът на предлагане вдигна цените на жилищата, което ускори темповете на строителство и доведе до липсата на кадри и материали, а от там се стигна до повишаване на цените и заплатите. МСК не изпълнява жилищни проекти, но ползвайки едни и същи ресурси, сме силно засегнати и изпитваме същите затруднения.

- По какъв тип проекти работихте през годината?

- Традиционно работим по индустриални проекти – производствени предприятия и логистични бази, но тази година строихме и 3 обекта тип ритейл парк, които по същество не се различават много като тип строителство – едноетажни сгради с големи отвори.

- Какви са вашите очаквания за развитието на сектора? Как се отразява на строителния сектор и на МСК движението на цените на строителните материали и какви са вашите прогнози?

- Очакванията са за намаляване на обема на строителството в България, както вече се случва в Северна Европа. Заради методиката на смятане на лихвите по кредитите в левове нещата в България се случват по-бавно, но както и през 2008 година, забавянето няма как да ни подмине.

При индустриалните проекти решението за инвестиции се обосновава на детайлен бизнес план, като разходите за строителството и лихвените проценти са решаващи дали да стартира един проект. Повишаването на разходите и неяснотата за лихвените нива очевидно ще намалят активността при този тип инвестиции и някои проекти ще се отложат.

Преди година поскъпването на строителните материали започна с металите и виждаме последствията от това поскъпване – в момента има бум на проектите със сглобяем стоманобетон. Пикът на цената на метала обаче беше в началото на април и от тогава цената им спадна на нивата от 2020. Бетонът междувременно поскъпна няколко пъти и за разлика от метала не е поевтинявал, така че е логично в момента да се проектират предимно метални конструкции, които са по-евтини, но това евентуално ще се усети на пазара след месеци. Започналото прилагане на изискванията за пожарозащита към напрегнатия стоманобетон също би оскъпило проектите със сглобяемия стоманобетон.  

Ако мислим позитивно, можем да се надяваме, че забавянето няма да е драстично, а по-скоро само ще доведе до нужното в момента балансиране на търсене и предлагане и ще успокои пазара на труда и материалите.

На 30 септември се въведе в експлоатация внушителен търговски проект в Перник – „Перник Плаза“, състоящ се от 3 сгради с обща площ над 15 000 кв.м

- Koи ca peфepeнтните oбeĸти на МСК за изминалия период?

- Завършихме Сграда С на логистичен парк "Офис 1" в с. Равно поле с площ над 8000 кв.м, в който се инсталира една от най-модерните автоматизирани системи за складиране в България. Завършваме новата производствена и складова база с административна част на "Телетек Електроникс" в София с РЗП 11 500 кв.м. През октомври предадохме новата производствена сграда със склад и администрация на водещия производител на биохрани Smart Organic в "Княжево". На 30 септември се въведе в експлоатация внушителен търговски проект в Перник – „Перник Плаза“, състоящ се от 3 сгради с обща площ над 15 000 кв.м. През пролетта завършихме "Ритейл Парк Горна Оряховица", а в момента участваме в изпълнението на ритейл парк в Димитровград. По-предизвикателно от инженерна гледна точка беше изпълнението на покривната конструкция на спортната зала в комплекса „Самелион“ в Самоков – пространствена конструкция с отвор 54 на 54 метра.

- Πo ĸaĸви по-значими бъдещи пpoeĸти се подготвяте да работите?

Най-големият проект, който стартираме в момента, са Сграда 3 и 4 на "Офис Х", които трябва да бъдат завършени през 2024 година. Общата РЗП е 48 000 кв.м и ще допълнят съществуващия комплекс в един общ бизнес център. Стартираме и изпълнението на Сграда 4 в "Индустриален Парк София Изток", с което общата площ на изпълнените от нас сгради в парка ще надхвърли 70 000 кв.м.

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2022 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ 

Обратно нагоре ↑