Продукти и технологии

Инвеститорите търсят по-смели и нестандартни решения за техните сгради

Споделяне
Евгени Борисов, изп. директор на МСК АД

Инж. Борисов, време ли е за равносметка за 2020?

- Отчитайки инерцията на строителната индустрия и големия брой обекти, които бяха започнати преди пандемията, очакваме едни прилични резултати като за 2020. Ако в началото на годината решавахме въпроса как ще се справим с толкова много проекти, още през март условието на задачата рязко се смени. От лятото отново се борим с липсата на капацитет, но ситуацията в последните седмици ще забави отново динамиката. 

Какви бяха първите ефекти от пандемията и как се развиха резултатите от нея?

- Кризите ни карат да се замислим и да направим някои промени, за които не сме имали време или мотивация преди, но които сега биха повишили ефективността ни на работа. Предполагам, че през този процес са минали всички колеги в последните месеци. Строителството като цяло е сектор, който е сред най-неефективните по ред причини – голям кръг участници, много разрешителни, незадоволително качество на проектите, честа промяна на инвестиционните намерения по време на изпълнението, метеорологични условия и още много причини, заради които нещата често се объркват. Условията постоянно се изменят и строителите трябва да са много гъвкави, за да избягват допълнителните разходи, свързани с престои, преправения и т.н.

Ясно е, че доброто управление на собствените ресурси е един важен фактор, пряко влияещ на финансовите резултати, и насочихме усилия в тази посока. МСК е главен изпълнител, като изпълняваме конструкциите, фасадите и покривите със собствен ресурс – разнообразни дейности с различна трудоемкост. Разработихме онлайн приложение, с което ежедневно се отчитат всички хора и машини по кои обекти и каква дейност са извършили. Всичко е обвързано финансово и един ръководител може ежедневно да следи къде се намира спрямо бюджета на проекта. В приложението се заявяват работници и механизация за бъдещи периоди и по този начин по-добре се ютилизират ресурсите на фирмата. Внедрената преди няколко години интегрирана документна система ни помогна административната работа да продължи без затруднения в условията на „хоум офис“.

ИПСИ сграда 3

Какви са основните обекти, по които работихте?

- Изпълнихме два професионални склада в "Индустриален Парк София Изток" с обща площ около 30 000 кв.м. Завършваме новия склад на КиМ в Казичене и складова база в Дружба. Стартираме новото производствено предприятие на "Сидоренко Холдинг" в Бургас и новата фабрика на "Дон Констръкшън" в Равно поле. Завършихме реконструкцията на централния вход и фасадата на "Скай сити мол" в София. Работим по монтажа на „короната“ на NV TOWER и някои други по-малки обекти. МСК изпълнява и конструкцията на рафинерия INEOS в Лил, Франция.

Разкажете ни за най-големите строителни и технологични предизвикателства?

- Радва ме, че в последните години инвеститорите търсят по-смели и нестандартни решения за техните сгради, които да им предадат автентичност и устойчивост на инвестицията. Това е възможност за архитекти и инженери да излязат от рутината и да решават вълнуващи задачи. Монтажът на фасадата на "Скай сити" е едно изключително интересно и красиво архитектурно решение, което в буквалния смисъл „съживи“ цялата сграда. За пръв път ни се случва хората да снимат докато работим.

На "НВ тауър" в момента освен метал вдигаме и адреналина на над 100 метра височина. Сградата ще бъде с уникална визия и се радваме, че имаме възможност да допринесем за изпълнението ѝ.

Да се работи по индустриални обекти извън България винаги е предизвикателство, но можем да се похвалим, че че изградихме доверие в нашите клиенти и разчитат на нас и за бъдещите си проекти.

Конструкция от NV TOWER

Какви са вашите очаквания и прогнози за развитие на икономическата обстановка и на строителния сектор в началото и през 2021 г.?

- Винаги сме страдали, че работим на открито в студ и пек, а сега това донякъде се оказва предимство. Така че ще има кой да построи обектите и въпросът по-скоро е към инвеститорите. Технологиите позволяват дистанционна работа в някои сектори, което води до освобождаване на част от офисите и възстановяването може да е много бавно. Трудно е да се каже колко дълбок ще е отпечатъкът на COVID върху строителството, защото, от друга страна, част от финансовите стимули, целящи възстановяване, ще се реализират чрез инвестиции в инфраструктурното строителство. Фокусът се измества към онлайн търговията, за която също са нужни нови складове. Изолацията принуждава хората да търсят по-големи жилища и къщи с дворове. Така че пандемията със сигурност ще преразпредели инвестициите в различните сектори на строителството, но колко ще е цялостният спад трудно може да се прогнозира при тази непозната ситуация.  

Рафинерия Ineos, Франция
Обратно нагоре ↑