Продукти и технологии

Hoval: Интелигентен дом

Споделяне

Когато системите за отопление и охлаждане мислят за утрешния ден преди нас

Живеем във времена на бързо развиващи се технологии. Домовете ни стават все по-интелигентни и все повече свързани с интернет. Системите за комфорт в дома – отопление, охлаждане, топла вода и вентилация – трябва да бъдат крачка напред, за да осигурят висока ефективност, ниски разходи и в същото време да опазват околната среда. Именно тук от огромно значение е не само прогресът във внедряваните технологии, но и използването на смарт контролни системи, които да следят за пълен синхрон в работата на системите и да мислят за утрешния ден преди нас. Hoval TopTronic®Е прави това възможно чрез обединението на всички съоръжения от Hoval за отопление, охлаждане, топла вода и вентилация в обща контролна система.

Как системите за отопление и охлаждане знаят прогнозата за времето преди нас и с какво ни помага това?

Всички Hoval съоръжения имат вградена интелигентна контролна система TopTronic®Е, която е свързана с интернет и следи прогнозата на времето 3 дни напред. Благодарение на това се оптимизира режимът на работа на котела или термопомпата, което спомага за реализиране на икономии.
Представете си например, че от утре започва затопляне. Котелът UltraGas® ще знае това още днес и постепенно ще намали мощността си, за да може в точния момент да осигури точната топлина. Това спестява излишно изразходване на енергия и съответно спестява пари. И още нещо - ако прогнозата е за слънчево време, котелът ще даде максимално предимство на соларната система UltraSol® да загрее бойлера с безплатната слънчева енергия. По същия начин ще работи и термопомпата UltraSource®, както за отоплителния, така и за охладителния режим. Контролираме и настройваме системата си през мобилно приложение или компютър, задаваме седмични и дневни индивидуални програми, така че да постигнем комфорт и ниски разходи. 

ОВК системите активно участват в семейния живот

Модерната контролна система се адаптира към дневния ритъм на обитателите. Ако всички членове на семейството напускат къщата сутринта, мощността на котела или термопомпата се намалява, за да спести разходи. Преди да се върнем системата отново ще е достигнала желаната температура, така че цялото семейство е добре дошло у дома с приятна топлина през зимата и прохлада през лятото благодарение на предварително настроена програма.

Всички системи на един клик разстояние

Независимо дали сме у дома или навън, ние винаги имаме поглед и контрол над системите за отопление, охлаждане и вентилация благодарение на общата интелигентна контролна система TopTronic®E. Котел, термопомпа, солари и вентилация - всички те се визуализират на компактния стаен дисплей на стената в дневната ни. Благодарение на различните възможности за начален екран можем да нагласим визуализация на най-желаните от нас параметри. Лесно и интуитивно променяме предварително зададените седмични и дневни програми. 
През мобилното приложение, достъпно за Android и iOS, можем да контролираме и наблюдаваме системата от разстояние. С едно докосване можем да увеличим или намалим мощността на отоплителната система, да променим стойностите за дебит и влажност на вентилационната ни система или да дадем приоритет на соларите да загреят битовата гореща вода в бойлера.
Много повече възможности за мониторинг и настройки имаме чрез достъп през специализираната платформа HovalDesk, в която всеки клиент има персонално име и парола. Освен основните настройки и статистики в профила на системата ни ще имаме и пълна информация за моментното състояние, работни температури и параметри, както и автоматични известия от системата, статистики за отчетени киловати енергия и други. 

Защо домът трябва да "диша"?

Както човек има нужда от редовни малки порции въздух, така и домовете в днешно време се нуждаят от същото, за да осигурят на обитателите си максимален комфорт. Изискванията за енергийна ефективност налагат максимално уплътняване на дома и това от своя страна води до нужда от принудителна жилищна вентилация с рекуперация. Тя ще подава денонощно пресен филтриран въздух в дома и ще изхвърля отработения влажен и замърсен въздух, като използва изцяло енергията му за затопляне или охлаждане на подавания въздух. Много важно е също да се поддържа и здравословна влажност в дома около 40 - 60%, което се изпълнява с лекота от системата HomeVent® чрез рекуперацията и на влага. 

Топла вода по най-икономичния начин

Децата обожават да играят във ваната, но дали топлата вода ще бъде достатъчна? Не е нужно да се притесняваме по този въпрос, ако сме планирали системата предварително. Много важен момент е да бъде избран достатъчен обем на бойлера, който да осигури възможността за пълнене на вана и осигуряване на топла вода през цялото време. За еднофамилна къща с три-четиричленно семейство препоръчително е да има бойлер с обем минимум 300 литра. За да получим най-икономично затопляне на водата, може да предвидим соларни колектори UltraSol, които да бъдат свързани с едната серпентина на бойлера, а втората серпентина да остане свързана с котела или термопомпата. 
Благодарение на общата контролна система TopTronic R E и следенето на прогнозата за времето имаме възможност да изберем начина на затопляне на бойлера. Имаме избор от режим "еко" до режим "комфорт", т.е. дали да дадем максимална възможност на слънчевата енергия да затопли бойлера, или да дадем приоритет на постоянната температура в него и включването на котела или термопомпата, за да я осигури. 

Осигуряването на целогодишен комфорт в дома е важно решение, което всеки от нас трябва да вземе навреме. Системните решения на Hoval са един добър пример за това - топъл дом през зимата, прохладен през лятото, с осигурен свеж въздух и топла вода целогодишно.

Ако предстои проектиране на бъдещия ви дом, обмислете добре решението за отопление, охлаждане и вентилация. Свържете се с консултант на Hoval сега, за да ви помогне в избора на най-добрата система. 
Hoval предлага пълна подкрепа на проектанти по част ОВК, архитекти, интериорни дизайнери и инсталатори. Можете да разчитате на консултация и техническа информация по всяко време. 

Hoval е производител с дългогодишен опит в областта на цялостни системни решения за отопление, климатизация и рекуперация. Следвайки повече от 75 години мотото си „Отговорност за енергията и околната среда“, Hoval предлага на клиентите си решения с краткосрочна въвръщаемост на инвестицията и многогодишни спестявания на енергия.

0700 20 755 | office.bg@hoval.com

Обратно нагоре ↑