Сгради

Хотел ВИЗУАЛИЗА, Пловдив

Споделяне

От фабрика "Орел" в бутиков хотел "Визуализа": Модерно съживяване в многопластова историческа среда

Арх. Веселин Русев, RG+PARTNERS

Съживяването на тютюнева фабрика "Орел" като бутиков хотел демонстрира съвременното правило за устойчивост на архитектурата. В любимия на много българи роман „Тютюн“ на Димитър Димов, вдъхновен в Града под тепетата, много вероятно присъства „декорът“ на тютюневата фабрика „Орел“. „Тютюневата атмосфера на Пловдив е била твърде подходящ импулс и декор на най-значителната творческа авантюра на писателя Димов“, коментира литературният критик Светлозар Игов. С поглед в бъдещето ние сме част от историята на сградата в една многопластова историческа среда в центъра на един от най-старите градове в света.

Инициативата на RG PARTNERS (RG+P) в това архитектурно възстановяване събира своя опит от работа с архивно-типологични проучвания, анализ на ценностите, пряка работа с реставратори и консерватори, както и с адаптивни материали и технологии за реставрационна дейност: строителни разтвори и покрития за стени, подове и тавани, базирани на суровини от природата, следвайки местни традиции и техника на занаятчии, подобно на зографите със своята всеобхватност.

През годините ние от RG+P специализирахме проектна дейност в културно-историческа среда по възстановяване и съживяване, експониране, реновации на исторически сгради, развивайки знанията си с въпросите, свързани с архитектурна частност и спецификата на всеки обект, следвайки своите принципи с отговори и информация за предварителни архивни и типологични проучвания, анализ на ценности, силуетни обследвания и анализи, предишни намеси и пр. Така съставихме своя конкретен план за действие в този специален за нас и града обект за индивидуалния процес на проектиране, предписания и мерки, за консервационно-реставрационните и адаптационни работи, за методическите указания за работа и наша намеса. Спазвайки занаятчийска логика, нашите отговори бяха насочени и към опростяване на работата на онези след нас в процеса на реализация.

Проектът се разви в частите градоустройство и инвестиционно проектиране в трите архитектурни фази - идейна, техническа и работна. Важен и много полезен бе изборът ни след проучване на исторически факти и информация на методологията за фотограметрия: цялостно фотограметрично заснемане (наземно, подземно и аерофото) на съществуващия корпус с извличане на солидна и реална информация за извършване на допълнителни изследвания, наблюдения и анализи на състоянието на обекта - тримерен цветен облак точки в реален размер.

Съществен бе и изборът съвместно с възложител и реставратори на методологията за пластиране: справедлива грижа за тези, отговорни за опазване на художествените артефакти и за наличието на системи и технологии за интервенции с максимална степен на съвместимост и в същото време минимална степен на вредност за здравето на сградата и за човека.

Поради тези причини търсените методологии и продукти за пластични операции за обекта са все по-подходящи да отговарят на критериите за присъщо качество и липса на вредност с характеристиката на контролираната приложимост в пълно притежание на технологии. Спокойно можем да заявим, че в момента имаме достоен обект с използвани знания във възстановяването, биоархитектурата, работейки с редица интересни и перспективни продукти в реалната възстановителна дейност.

Работата ни  бе свързана с подбора на химически и физически напълно съвместими продукти с конкретни рецепти, отговарящи на нуждите от консервативна и научна реставрация, приета от Superintendency, материали с гаранции за трайност и стареене (за шаблонно теглени пластичните елементи по запазени оригинали бази, корнизи, фризове, пиластри и др.) Детайлите и монтажни планове за каменен цокъл са изведени в поропорционалост след обследване, запазвайки фрагментарния си първообраз.

1 / 2

2 / 2

За запазване на автентичност, характерна за епохата, бе избрано специално висококачествено покривно титан-цинково покритие, което чрез естествени процеси на създаване на патина образува защитен слой. Продуктът е произведен в Нидерландия от NeDZink специално за този проект с марката NOVA с методология винкелфалц и шиндли, като за детайли за подконструкция на покрив са използвани мембрани на швейцарския производител Ampack. Подпокривната конструкция включва система за вентилация и топлоизолационна система по проектни детайли, консултации и методически указания на обекта.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

B caмoтo нaчaлo нa XX вeĸ фабриката e ĸyпeнa oт итaлиaнcĸия индycтpиaлeц Kapлo Baĸapo, ĸoйтo дoĸapвa мoдepни мaшини и я пpeвpъщa в нaй-гoлямaтa и мoдepнa в cтpaнaтa. Baĸapo ocнoвaвa aĸциoнepнoтo дpyжecтвo „Cъeдинeни тютюнeви фaбpиĸи”, извecтнo пo-ĸъcнo ĸaтo „Kapтeлa”. Toвa дpyжecтвo oбxвaщa двe тpeти oт тютюнeвaтa пpoмишлeнocт в cтpaнaтa и oĸoлo 35% oт oбpaбoтĸaтa нa тютюнa.

Πo вpeмe нa Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa Kapлo Baĸapo e пpинyдeн дa пpoдaдe фaбpиĸaтa и дa нaпycнe Бългapия. Toгaвa в гpaдa ce пoявявa xacĸoвcĸият фaбpиĸaнт Πeтъp Дяĸoв. Дяĸoв ĸyпyвa пpeдпpиятиeтo и пъpвoĸлacнaтa тexниĸa нa Baĸapo. Cближaвa ce c нeгoвия cин Eдмoндo, ĸoйтo мy cтaвa cъдpyжниĸ в aĸциoнepнo дpyжecтвo „Eгeйcĸo мope”, но фaбpиĸaтa изгapя в пожар.

Cпopeд лeгeндaтa пoд тeпeтaтa гpaждaнитe нa Πлoвдив cъбиpaт вoлни пoжepтвyвaния, зa дa я възcтaнoвят изпeпeлeнaтa cгpaдa. Cлeд 9 ceптeмвpи 1944 г. фaбpиĸaтa e нaциoнaлизиpaнa и дo 1988 г. в нeя ce пoмeщaвa шивaшĸa фaбpиĸa. Oттoгaвa здaниeтo e ocъдeнo нa caмoтa и paзpyxa.

Във всеки елемент на интериора са използвани знакови за времето си решения със съвременна визия и материали

инж. Бояна Русева, IBO Projects

Безспорно предизвикателство е да работиш над интериора на емблематична сграда със 130-годишна история и сложно функционално преустройство - изключителна отговорност и същевременно истинско удоволствие.

След задълбочено предпроектно проучване с моя колега в този проект Илия Иванов изградихме концепцията си за интериорното решение на база, от една страна, на исторически факти за вдъхновяващо и новаторско производство и търговия и от друга - заданието на инвеститорите за непреходен дизайн с високи изисквания за лукс, комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Пловдив е град с 8000 години история и еклектична архитектура и култура.

Съобразявайки се с този факт, отправна точка беше времето на създаване на сградата и нейната първоначална функция - фабрика за пури. Неслучайно смелостта на това визионерско решение е съхранила духа на сградата толкова време.

Изборът на материали, текстури, архитектурни системи и технологии на изпълнение е свързан с основната идея за сложен синтез от минало, настояще и бъдеще с артистичен дух и запазване на културното наследство.

Във всеки от елементите на интериора са използвани знакови за времето си решения, но със съвременна визия и материали: ламперии по стените, подовете с интарзии от различни италиански мрамори със специална обработка на текстурата и естествени паркети, ръчно лети фризове и корнизи по таваните в съчетание с рисувани фрески, инспирирани от резачка за пури и по специален дизайнерски проект, напечатан на платно, корпусните мебели са по индивидуален проект. С оглед на максимален комфорт са селектирани висок клас италиански мебели и осветление.

Надявам се да сме успели да създадем вдъхновяващ интериор с непреходна елегантност, който да бъде притегателен център за ценителите на историята, културата и изкуството.

Обратно нагоре ↑