Продукти и технологии

"Холсим": Зеленото строителство започва със зелен бетон

България за пример

Иновациите в сферата на екологията и борбата с климатичните промени са приоритет номер едно на групата "Холсим", който е залегнал и в бизнес стратегията на компанията.

"Холсим България" също дава сериозен принос за изпълнение ангажиментите на групата за нулеви нетни въглеродни емисии, като работи в посока на намаляване на въглеродния интензитет на своето производство и разширяване на портфолиото си от нисковъглеродни и въглеродно неутрални продукти. По ключови критерии за ефективност и устойчивост, сред които оптимизиране на енергийните разходи и повишаване на относителния дял на влаганите алтернативни горива и материали, циментовият завод на „Холсим България“ в Бели извор се нареди на първо място за 2020 г. сред заводите на групата в Европа и в челната десетка (топ 10) от общо 129 завода на "Холсим" по света. Нетните специфични въглеродни емисии на завода към края на 2021 г. са  458 kg CO2/t циментови продукти - постижение, което покрива поставената междинна цел на групата за 2030 г. (475 кг CO2/т.) и нарежда българския завод по този показател сред най-добрите инсталации за цимент в Европа. Постигнатото ниво на термично заместване надхвърля 80%, т.е. над 80% от енергийните нужди се осигуряват от  алтернативни източници.

ECOPact - първият зелен бетон в България

Тази пролет „Холсим България“ пуска на българския пазар първия у нас нисковъглероден бетон от серията ECOPact. Едновременно екологичен и с отлични експлоатационни характеристики, ECOPact обещава да бъде новият тренд в съвременното екоориентирано и отговорно строителство, което оформя облика на бъдещето. ECOPact  е името на серия от нисковъглеродни бетони на "Холсим", които се произвеждат с от 30 до над 70% по-ниски въглеродни емисии в сравнение с традиционния бетон. Те са разработени на базата на оптимизиран микс от нисковъглероден цимент и висок процент алтернативни суровини и добавки. От друга страна, традиционните инертни материали частично са заменени с рециклирани такива. Към серията спадат продуктите ECOPact, ECOPact-Max и ECOPact-Prime. При ECOPact-Prime се достига до 70% по-ниски нива на емисии в крайния продукт, а ECOPact-Max дори намалява нивото им още повече - до близо 90%. Хитовият продукт от категорията е ECOPact-Zero - изцяло въглеродно неутрален продукт. С ECOPact-Zero Холсим осигурява на своите клиенти възможността да елиминират въглеродния отпечатък от строителния материал, който влагат в строителството.

Бетонът ECOPact е подходящ за всякакви приложения: от фундаменти до колони, плочи и греди, външни и вътрешни стени, алеи, настилки и т.н. Той ще се произвежда в бетоновите центрове на фирмата в София и Пловдив и ще се доставя в рамките на стандартния им радиус на доставка. ECOPact се предлага в различни класове на якост и е съвместим със стандартите. Поради благоприятните свойства на химическите добавки и избрания тип цимент ECOPact показва сравними или дори още по-добри характеристики от конвенционалния бетон. Освен това може да се обработва, изпомпва и полага като обикновените бетони.

За "Холсим България" ECOPact е поредната стъпка от процеса по разработване и обогатяване на портфолио от продукти за зелено строителство.

През лятото на 2021 г. "Холсим" пусна на пазара ECOPlanet Prime - първият цимент в България, който се произвежда с 55% по-ниски въглеродни емисии спрямо традиционния портланд цимент. При производството му се потребяват по-малко невъзобновяеми природни ресурси и значително се намалява въглеродният отпечатък, като в същото време се запазват отличните експлоатационни характеристики на продукта. Преди да постави етикета “зелен” на своите продукти, групата "Холсим"  им извършва оценка по методология с ясни минимални критерии. Сравнява се въглеродният отпечатък на продукта със средния такъв за местната индустрия. Като зелени се определят продукти, произведени с поне 30 % по-ниски емисии. Към момента освен ECOPlanet Prime зелени са още три от марките цимент, които произвежда компанията с понижение на CO2 емисиите в порядъка от 30 до 45%, както и продуктите за пътна стабилизация от гамата Stentor, които се произвеждат с цели 65% по-ниски емисии.

1 / 4

Научноизследователски център на Бостънския университет, САЩ, photo credits: ©KPMB Architects

2 / 4

Централа на CAP Group в Милано, photo credits: Courtesy Gruppo CAP

3 / 4

Университет в Джорджтаун, САЩ, photo credits: ©Alden Studios for Robert A.M. Stern Architects

4 / 4

Иновативен кампус Living Tomorrow, Белгия

Устойчивото строителство е въпрос на поредица от избори, които се правят на отделните етапи от строителния цикъл на сградите. Устойчивото строителство е визия не само за нас и съвременния свят, но и за света, в който ще живеят бъдещите поколения. С най-новия си продукт - зеления бетон ECOPact, "Холсим" подкрепя на практика визията за зелено строителство и изпълнява своята част от работата по неговото осъществяване. Клиентът е следващото важно звено от тази верига  - изборът на зеления продукт е неговият положителен принос към устойчивото развитие на обществото.

Вижте статията в дигитален формат в брой 1/2022 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑