Сгради

Hellinikon: Мегапроектът на Средиземноморието / Foster + Partners

Hellinikon Project е пример за устойчиво развитие с нисък коефициент на застрояване, максимализиране на площите за използване от пешеходците, опазване на околната среда, на естествения пейзаж, културното и археологическото наследство, управление на водите и др.

Проектът ще отдаде дан и на историческото наследство и връзката му с бъдещето. Знаковата сграда на бившия летищен терминал по проект на Ееро Сааринен ще се превърне в експозиционен център, историческите хангари ще бъдат трансформирани в музеи на авиацията, част от пистите ще бъдат вградени в основните алеи на огромния парк.

Това е най-големият проект с частно финансиране, планиран някога в Гърция. Прогнозната инвестиция се оценява на 8 млрд. евро, очаква се да бъдат създадени над 75 хил. работни места, като за периода на инвестицията приносът към БВП на Гърция ще бъде на стойност 7.42 млрд. евро. Изборът на световното архитектурно бюро FOSTER + PARTNERS в партньорство с фирми като ARUP Engineers, Charles Anderson Landscape Architecture и известни гръцки консултантски компании гарантира успех на проекта с позитивно въздействие върху качеството на живот и конкурентност на региона.

Metropolitan Park

Metropolitan Park ще бъде разположен върху 2 000 000 кв.м, като наред с реновацията на крайбрежната ивица проектът предвижда създаването на още 600 000 кв.м обществени зелени и открити площи. Уникалният парк ще бъде по-голям от Хайд парк и ще се простира по цялото крайбрежие до Вулиамени авеню. Достъпът е по външната окръжност от различни входни точки и връзка с метро, трамвай, автобус. Дизайнът подчертава историята на терена на летище Hellinikon. Бившият терминал по проект на Сааринен - сграда с историческо и емоционално значение, ще бъде възстановена и трансформирана в културен комплекс - изложбен център и музеи. Променада с дължина 2.5 км и ширина 56 метра ще се простира от морския бряг до хълмовете в съседство, покрай впечатляващата църква на нос Агиос Космас.

 

Планиране и зони

Според мастерплана паркът ще включва седем отделни зони, всяка със собствена среда и уникални особености.

Авиационната база с историческите хангари за самолетна поддръжка е културен символ и важна атракция на парка, там ще бъде разположен Музеят на авиацията.

Атлетическата зона ще бъде център на спортните дейности с различни спортни съоръжения, сред които езерото за кану-каяк и наблюдателната кула.

Зоната на потока Трахонон е с фокус върху околната среда - с откритата бързо течаща вода и усещането за водните райони на Атика тя ще бъде използвана за образователни цели за екология и околна среда.

Олимпик плаза включва наследството от олимпийските игри, Зоната за градско стопанство - култивирани обработваеми терени. Различни алеи и пътеки преминават през тематичните градини и средиземноморските пейзажи и свързват парка с крайбрежието.

Скулптурният парк със своя хълмист терен и мащабни скулптури има за цел да се превърне в дестинация за изложби от световна класа с акцент върху местните творци.

Експозиционната зона Hellinikon Exhibition Area ще запази в най-голяма степен спомена за летището и ще бъде най-гъвкавата - място за временни прояви и събития.

Зона Атика ще демонстрира връзката между следите от пистата с характерния за региона пейзаж с дървета и храсти.

Финансовата рамка

Hellinikon Project осигурява възможност Атина да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация със значителен брой нови хотелски легла, знакови сгради и тематични атракции за очаквани над един милион нови туристи, да увеличи тяхното време за престой и да намали сезонността на сектора. Ревитализацията на Hellinikon е един от най-големите проекти в сектора на недвижимите имоти в региона, от който се очаква да въздейства върху развитието на цялата гръцка икономика чрез нови инвестиции и създаване на работни места с добавена стойност. Планираните инвестиции от 8 млрд. евро се очаква да създадат 75 хил. работни места след завършване на проекта и да генерират 2.4% принос към БВП на страната, а в перспектива от 25 години да осигурят 14 млрд. евро от различни данъци. Бюджетът за инфраструктурните проекти е 1.5 млрд. евро.

Прототип за градско развитие

Проектът с РЗП 6 200 000 кв.м дава възможност за преосмисляне на процеса на планиране на съвременните градове. Даденостите включват локация близо до центъра на Атина в близост до южните предградия, отличен климат и максимално слънчево греене през цялата година. Предвидени са редица образователни съоръжения, студентски кампус и младежки жилища, създаване на медицински изследователски съоръжения, модерен бизнес парк. Проектът ще включва рекреационни и бизнес сгради - най-големият мол в Атина, хипермаркети, хотелски и развлекателни комплекси - курортни сгради, ново голф игрище, използване на новия кану-каяк център, жилищни селища. Предвидени са различни елементи на публичната инфраструктура като детски градини, начално и средно образование, културни институции, центрове за здравеопазване и социални дейности. Предвидено е създаване на 1 км публична плажна ивица, промяна на публичната транспортна мрежа, включително частично преминаване под земята на Poseidonos Avenue, разширяване на жп мрежата и иновативни съоръжения за събиране и третиране на битови отпадъци.

ЗА ПРОЕКТА
8 млрд. евро инвестиция
10 хил. работни места по време на строителството
2.4% прираст на БВП
1 млн. туристи годишно се очаква да бъдат привлечени
75 хил. работни места по време на експлоатацията
1.5 млрд. евро стойност на инфраструктурни проекти
2 млн. кв.м парк
600 хил. кв.м зелени публични пространства
50 км пешеходни и велоалеи
1 км брегова ивица с обществен достъп

 

ФАКТИ
Инвеститор: Lamda Development
Мастерплан: Foster + Partners
Ландшафт архитект: Charles Anderson, doxiadis+
Технически консултант: Arup
Местен архитектурен партньор: A. Tombazis Architects and Associate Architects S.A.
Градоустройство: ASPA S.A.

Пълният текст - в брой 5 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑