Сгради

Green & Sustainable 2022

Устойчивите сгради и модели на строителство подобряват качеството на живот, предпазват екосистемите и естествените ресурси на Земята. Холистичният подход към устойчивостта в корпоративния свят включва разглеждане на всички елементи - от производство, логистика до обслужването на клиентите. С въвеждането на зелени и устойчиви стратегии компаниите максимализират кратко- и дългосрочните ползи за околната среда.

Днес устойчивите проекти са основата на архитектурното проектиране. Мисията е подобряване на здравето, благосъстоянието и сигурността по всеки възможен начин, а целта на проектантите е да се намерят начини за икономия на енергия и подобряване на жизнения цикъл на сградата.

Използването на устойчиви строителни материали има за цел намаляване на разходите, по-добро приложение на материалите, минимализиране на отпадъците с подобряване на качеството на живот и като краен резултат по-продуктивна работна среда. С навлизането в една от най-сериозните кризи за таланти в световната история става все по-важно да се търсят устойчиви практики като основен фактор за тяхното привличане. В търсенето на добавена стойност освен дневна светлина и "зелени" материали е необходимо също така да се намерят интензивни и важни устойчиви тенденции като част от процеса на проектиране и от цялостната култура на работа и обитаване. Ето някои от най-ефективните сгради за 2022, които жалонират новите тенденции.

MANITOBA HYDRO PLACE, Уинипег, Манитоба, Канада

Архитект: Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects

Офис комплексът Manitoba Hydro Place използва 70% по-малко енергия от подобна сравнима сграда с традиционни технологии. Сградата прилага активни и пасивни подходи - като ориентирани на юг зимни градини, светлинни тунели и програмируемо осветление. Тяхната работа в хармония дава най-добрата комбинация от околна среда и естествени процеси.

MUSEUM OF TOMORROW, Рио де Жанейро, Бразилия

Архитект: Santiago Calatrava

Наред с всички други "устойчивите" характеристики включват използване на вода от залива Гуанабара за регулиране на температурата в сградата и за околните водни огледала, както и за мобилни фотоволтаични соларни панели, които може да бъдат регулирани в зависимост от ъгъла на слънчевите лъчи през деня.

1 / 2

2 / 2

PIXEL BUILDING, Мелбърн, Австралия

Архитект: Studio 505

Първата офис сграда с нулеви въглеродни емисии в региона, Pixel включва покрив с фотоволтаични панели и вертикални вятърни турбини. Нещо повече - сградата е изградена с използването на бетон с уникален състав, чието производство включва едва половината от традиционно отделяните при производството на бетона въглеродни емисии, като запазва всички негови специфични свойства.

ONE ANGEL SQUARE, Манчестър, Великобритания

Архитект: 3DReid

Двойната фасада и отвореният атриум дават възможност за минимализация на работата на ОВК системите и улесняват естествените процеси на отопление, охлаждане и осветление. Когенерационна мощност, която потребява масло от собствена отгледана рапица, задоволява собствените нужди от електричество и отопление и намалява разходите със 75%.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

BULLITT CENTER, Сиатъл, Вашингтон

Архитект: Miller Hull Partnership

Bullitt Center има амбицията да бъде "най-зелената бизнес сграда", като прилага всички възможни "устойчиви" характеристики за една сграда: нетно нулево потребление на енергия, нетно нулево потребление на вода, въглеродна неутралност, тоалетни с компостиране, нетоксични материали, широко приложение и удобство на използването на стълбите и 80% използване на дневна светлина с високопродуктивни прозорци. 100% от използваната енергия се генерира от възобновяеми източници.

Обратно нагоре ↑