Продукти и технологии

Green Pages: Сертифицираната зелена сграда - най-добрата проверка за множество ESG аспекти

Споделяне

Весела Вълчева-Макгий, LEED Fellow, LEED BD+C, BREEAM Int’l Assessor, DGNB Auditor, EDGE Auditor, управител, "Трипъл Грийн Билдинг Груп България"

Beceлa Bълчeвa-Maĸгий имa бoгaт oпит c ycтoйчивo пpoeĸтиpaнe и cтpoитeлcтвo и мeждyнapoдни cepтифиĸaциoнни cиcтeми, c 15 гoдини oпит и пpaĸтичecĸи oпит c ocнoвнитe инcтpyмeнти зa oцeнĸa в cтpoитeлcтвoтo и зaдълбoчeни тeopeтични пoзнaния зa ycтoйчивo бизнec paзвитиe, ЕЅG, изгoтвянe нa пoлитиĸи, плaниpaнe и лидepcтвo. Дoĸaтo paбoти в тяcнo cътpyдничecтвo c бизнec ceĸтopa ĸaтo eĸcпepт и oдитop, Beceлa yчacтвa aĸтивнo и ĸaтo "лидep нa пpoмянaтa" чpeз мeждyнapoднa мpeжa oт нeпpaвитeлcтвeни и aĸaдeмични opгaнизaции.

Beceлa e бивш члeн нa yпpaвитeлния cъвeт и пpeдceдaтeл нa Aмepиĸaнcĸия cъвeт зa ycтoйчивo paзвитиe (UЅGВС) в щaтa Джopджия, CAЩ, и члeн и cъocнoвaтeл нa yпpaвитeлния cъвeт нa Бългapcĸия cъвeт зa ycтoйчивo paзвитиe, ĸъдeтo 6 гoдини cлyжи ĸaтo пpeдceдaтeл. Oт 2008 г. e yпpaвлявaщ cъдpyжниĸ в "Tpипъл Гpийн Билдинг Гpyп Бългapия" – ĸoмпaния зa ĸoнcyлтaции, cepтифициpaнe и oбyчeния зa ycтoйчивo cтpoитeлcтвo. "Tpипъл Гpийн" e eднa oт пъpвитe ĸoмпaнии, пpизнaти зa aвтopизиpaн пapтньop нa UЅGВС, c лицeнз зa пpoфecиoнaлнo oбpaзoвaниe нa мeждyнapoдния пaзap, ĸъдeтo Beceлa e пpoвeлa дeceтĸи oбyчeния зa нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции в Eвpoпa и Pycия и зa вoдeщи ĸoмпaнии ĸaтo Аruр, АЕСОМ, ЈLL, СВRЕ, Соllіеrѕ и Вurеаu Vеrіtаѕ.

Beceлa Bълчeвa-Maĸгий пpитeжaвa двe cтeпeни - бaĸaлaвъpcĸa и мaгиcтъpcĸa пo apxитeĸтypa, oт eднo oт нaй-peнoмиpaнитe виcши yчeбни зaвeдeния зa apxитeĸтypa в CAЩ - Ѕаvаnnаh Соllеgе оf Аrt аnd Dеѕіgn, ĸaĸтo и роѕt-grаduаtе dірlоmа пo Вuѕіnеѕѕ Ѕuѕtаіnаbіlіtу аnd Lеаdеrѕhір oт Саmbrіdgе Unіvеrѕіtу. Tя e aĸpeдитиpaнa ĸaтo LЕЕD Fеllоw, LЕЕD ВD+С АР, ВRЕЕАМ Іntеrnаtіоnаl Аѕѕеѕѕоr, DGNВ oдитop и ЕDGЕ oдитop. Oт 2021 Beceлa e oтличeнa oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия ĸaтo oфициaлeн пocлaниĸ нa Eвpoпeйcĸия ĸлимaтичeн aĸт.

"Tpипъл Гpийн Билдинг Гpyп Бългapия", +359899009339, vvаltсhеvа@trірlеgrееngrоuр.соm

Започнахме годината с темата за ESG и на почти всяко събитие тя имаше водеща позиция. Уместно изглежда и да завършим с тази тема, която е все по-централна за бизнеса. Ако погледнем назад и трябва да сме откровени - доскоро зелените теми бяха ниша. С тях се ангажираха малки фирми, които не поддържат големи бюджети или екипи. Но днес Голямата четворка поставя ESG услугите като основно перо в консултантския сектор, което означава само едно: темата не е тренд, а е значителна и необходима за бизнеса – отваря се огромно поле за консултантите, защото ESG показателите засягат много широк спектър от аспекти. Когато най-големите организации за професионални услуги в света - глобалните счетоводни мрежи Deloitte, Ernst & Young (EY), KPMG и PricewaterhouseCoopers (PwC), започнат да се фокусират върху нещо, пазарът може да е сигурен, че това ще има значение за успеха на бизнеса.

Това, което обаче не чухме достатъчно ясно през изминалата 2022 година, и това, което е от ключово значение за пазара на недвижими имоти, е каква точно е връзката между ESG и сградите? За нашия сектор това е "въпрос за един милион долара" и именно с него ще завършим годината в последния брой на Green Pages.

Недвижимите имоти са най-големият клас активи в света, оценен от MSCI на близо 11 трлн. щатски долара. Зеленото строителство е движение, посветено на положителната трансформация на тази глобална индустрия, и неговото въздействие се отразява в хиляди сертифицирани сгради, които са енергийно ефективни, използват все повече чиста енергия и насърчават здравето и благополучието на обитателите. Тези доказани преимущества спечелиха важно място на зеленото строителство в бързо развиващия се свят на ESG и устойчивото финансиране. Сертифицираните зелени сгради са централна част от ESG стратегията за голям брой компании, които използват системи като LEED и BREEAM, за да постигнат целите си за екологична ефективност, като същевременно осигуряват превъзходни работни места и положително ангажират различните заинтересовани страни и веригите за доставки. Сертифицираните зелени сгради също са от основно значение за устойчивото финансиране, особено обезпечените с активи облигации и заеми.

Зелените сгради са посочени като цел за финансови постъпления за приблизително една трета от всички зелени, устойчиви и климатични облигации. Тези постижения осигуряват основата за ново поколение практики за зелено строителство, движени от променящата се регулация, новите очаквания за оперативна ефективност и развиващата се енергийна инфраструктура. Следващото поколение зелени сгради ще бъде дълбоко интегрирано с ESG, задвижвано от информационни технологии и активирано от партньорства с голямо въздействие. Намираме се в ключов момент в еволюцията на индустрията и новите възможности за използване на зелено строителство като част от цялостна ESG и стратегия за устойчиво финансиране.

ESG и практиките за зелено строителство претърпяха огромен растеж в продължение на няколко години. Глобалният пазар видя появата на нови продукти, стратегии за нисковъглеродни емисии и др. В същото време зеленото строителство претърпя непрекъснат растеж – дори по време на пандемия – и се превърна в индустрия за милиарди долари. Вече 25 години зеленото строителство предоставя рамка за определяне на лидерство и стремеж към пазарна трансформация. Резултатът е хиляди сертифицирани проекти, които са по-ефективни, по-малко замърсяващи и по-здравословни за техните обитатели. С такъв рекорд системите за зелени сгради заслужиха своето място в бързо развиващия се свят на отчитане на ESG и устойчиви финанси. Активите, сертифицирани по LEED например, осигуряват основата за нови борсово търгувани фондове, дефинират използването на зелени облигации и печелят точки при отчитането на ЕSG. Летвата за „зелено“ се вдига сред институционалните инвеститори, компаниите за имоти и фондовете. Компаниите, фондовете и индивидуалните активи все по-често доказват своите стремежи с практически измервания от реалния свят, които основно идват от сградите.

Какво е взаимоотношението зелена сграда - ESG?

По същество ESG предоставя рамка за описание на управлението, бизнес стратегията и намеренията на една компания. Зеленото строителство е практичната точка, която предоставя доказателства за постижения и намерения. ESG предоставя информация за организационното управление и мениджмънт. Заинтересованите страни използват тази информация при вземане на инвестиционни решения и управлението на своите активи.

Според Lendlease: „Не може да имате ESG програма и да докладвате по всичките показатели, ако няма нещо конкретно, за което докладвате. В Lendlease основна част от нашите доклади са за сгради и колко зелени са те.”

И ESG, и целите на зеленото строителство са да направят "нещо по-добро“. По отношение на зеленото строителство – това са по-добри пространства. За ESG – това са по-добри компании. Припокриването при тези две цели е значително. Теми като оценка на активи, устойчивост, performance, социални цели и въздействието върху околната среда са в основата и на ESG, и на зеленото строителство.

Както ESG, така и системите за оценка на зелените сгради като LEED имат важни общи особености. На първо място е значението на прозрачността за заинтересованите страни на всяко ниво: акционери, собственици на сгради и обитатели.

На второ място е фактът, че и двете предлагат разграничение – както за лидерите, така и за изоставащите на пазара. И ESG, и сертифицирането разкриват възможности за иновации и подобрение на активите.

Институционалните инвеститори са както получател, така и двигател на отчитането на ESG. Те вземат предвид ESG информацията при инвестиционните решения, тъй като я считат за финансово съществена. Според последните изследвания на Price Waterhouse Coоpers инвеститорите обръщат повече внимание на ESG рисковете и възможностите, пред които са изправени компаниите, като близо 80% от анкетираните споделят, че ESG е важен фактор при вземане на инвестиционни решения.

Друг показател, който става все по-важен, е климатичният риск. Една от целите на ESG e подобряване и стандартизиране на оповестяването, свързано с климата, тъй като климатичните рискове могат да бъдат съществени за инвеститорите. Това означава количествено определяне и сравнителен анализ на парниковите газове и оценка на физическото въздействие на изменението на климата.

Системите за сертифициране предлагат рамка за измерване на емисиите на парникови газове и физическите климатични рискове на активите на една компания, план за намаляване на емисиите и физическите рискове и мерки, с които да се измерят резултатите в реално време. Това са конкретни, приложими стъпки, които всяка компания може да предприеме и които дават ясна информация на инвеститорите, с която помагат за разбиране на рисковете, разграничаване на компаниите и определяне на информирани очаквания за възвръщаемост. Никоя компания не иска да бъде обвинена в greenwashing, така че е важно да се ползват инструменти с положително практично влияние, реални и измерими. Зелените сгради определено дават значителен принос към буквата Е - Environmental.

От много години здравето е централна част от зеленото строителство, защото добрите стратегии за околната среда често имат важно значение за индивидуалното и глобалното здраве. В LEED v4.1 почти две трети от кредитите са свързани със здраве и уелнес. Системата е рамка, която помага на екипите да разберат колко устойчиви са решенията в подкрепа на хората, което има положителен принос и към S - Social, и към G - Governance.

Практически погледнато, сертифицираната зелена сграда е най-добрата проверка от независима трета страна на множество аспекти от ESG. Широко признатият печат LEED или BREEAM осигурява известна устойчивост, но и намалява риска от несъответствие с модерните букви ESG. Сградите, сертифицирани по международно признатите инструменти, спестяват пари, подобряват ефективността, намаляват въглеродните емисии и създават по-здравословни места за хората. Те са от решаващо значение за справяне с изменението на климата, постигане на ESG целите, повишаване на устойчивото развитие като цяло и създаване на по-равнопоставени социални среди.

Сертифицираните сгради в България

До момента в България има 81 сертифицирани обекта по системите LEED, BREEAM и DGNB. Тази бройка не включва обекти по системата на IFC EDGE, от които също има бързо растящ брой сертификации, включително всички магазини на "Кауфланд". От 81 сертификации 45 са сертифицирани по BREEAM, 33 по LEED и 3 по DGNB. В процес на сертифициране са oще около 30 обекта.

Най-високото ниво на сертифициране по LEED Platinum носят 5 сгради в България, като първата постигна това още през 2018 г. - "Експо 2000", Фаза 4, с 91 точки, последвана от "Бизнес Парк София", Сграда 15, с 85 точки, "Болкън Бизнес Център" с 82 точки, ГОРА с 81 и "Парк Лейн Сребърна Офис Център" с 82 точки. Най-високият сертификат по BREEAM Oustanding e на магазин на "Лидл".

Това, което наблюдаваме в практиката, е, че проектите на нашите клиенти постигат LEED Gold или BREEAM Excellent, без да се изискват промени в проекта или оскъпяване в строителството. Прави впечатление, че все повече от клиентите търсят най-висок сертификат по съответната система. Българските инвеститори много внимателно сравняват добавената стойност, процеса и изискванията на системите, преди да вземат решение коя да изберат. Обикновено изборът не се базира на значителни разлики в цените на услугите, а по-скоро на технически съображения. Сертифицирането като цяло не се различава особено като време и комплексност на услугата между трите системи BREEAM, LEED и DGNB. Единствено EDGE дава олекотена процедура за доказване на подобрения, тъй като се разглеждат по-малко категории на въздействие. Сертифицирането е холистична и комплексна процедура с много специфика и ключът в успешното изпълнение е задълбочено познание по различните компоненти, добър екип от експерти и доказан опит.

Вижте статията в брой 6/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ 

Обратно нагоре ↑