Сгради

Green Pages: Предизвикателство е целите на ЕС да се постигнат с адаптиране на съществуващите зелени инструменти за по-голяма синергия

Арх. Весела Вълчева-Макгий, директор пазарно развитие – Европа, GBCI Europe, LEED Fellow, LEED BD+C, BREEAM Int’l Assessor, DGNB Auditor, EDGE Auditor, vvaltcheva@gbci.org

Green Business Certification Inc. (GBCI) е дъщерно дружество на Американския съвет за устойчиво развитие (USGBC) и предоставя услуги за проверка на трети страни за LEED сертифициране и удостоверяване по целия свят, като същевременно фасилитира възприемането на зелени бизнес практики, насърчавайки глобалната конкурентоспособност и повишавайки ползите за околната среда и човешкото здраве. GBCI Europe е създадена в Мюнхен през 2017 г., за да обслужва екипи, ангажирани с LEED сертифициране в Европа чрез образование, техническа поддръжка, събития и популяризиране на системата. (На водещата снимка: Mercedes Benz Stadium, Атланта, Джорджия, САЩ - TRUE Platinum Certification for Zero Waste)

Имам голямата чест и удоволствие да продължа да пиша рубриката Green Pages в списание ГРАДЪТ трета година подред. Получих тази задача от "Градът Медиа Груп" като водещ експерт по темата устойчиво строителство, устойчиви политики и зелени сгради, като управител на утвърдената организация за сертифициране на зелени сгради "Трипъл Грийн Билдинг Груп – България", и като съосновател и бивш председател на неправителствената организация "Български съвет за устойчиво развитие".

Днес в началото на 2024 г. се радвам да споделя, че вече съм и в ролята си на представител на най-голямата световна организация за устойчиво строителство и директор за развитие на европейския пазар към Green Business Certification Inc. (GBCI) - дъщерно дружество на Американския съвет за устойчиво развитие (USGBC). Това е съвсем ново не само за мен, а и на глобално ниво, тъй като от тази година организацията си поставя нова стратегическа цел за бързо декарбонизиране на глобалната застроена среда в съответствие с международните цели и разширяване на глобалната общност от практики за зелено строителство и неговото влияние.

Това развитие не е случайно при динамичното темпо на регулаторни промени, политики и стратегическо развитие на бизнеса в посока устойчиви практики, нисковъглеродна и кръгова икономика. Като водещи в определението и критериите за зелени сгради всички оператори на сертификационни инструменти се ориентират към по-мащабен подход и непрестанно калибрират инструментите за по-ясна и задълбочена изчислителна методология на различните устойчиви характеристики. Системите за сертифициране готвят своите нови версии, които продължават да отдават голяма тежест на енергийната ефективност, но все повече и на въплътения въглерод и въглеродните емисии на строителните материали, както и на благополучието на хората.

Zara Home - логистичен център в Cabanillas del Campo в провинция Гуадалахара, Испания - TRUE Platinum Certification for Zero Waste. Компанията е ангажирана с постигане на нулеви отпадъци в глобалните си операции до края на 2023 г.

- Разкажете ни за GBCI Europe и за това как тази американска организация се оказва със седалище в София?

- Съветът за устойчиво строителство на САЩ® (USGBC) е глобална общност от членове и доброволци, ангажирани с трансформиране на изградената среда. През 2023 г. USGBC отпразнува своята 30-а годишнина и направи обзор на въздействието от основаването му. За този период организацията създава LEED®, ръководство за зелено строителство, както и международна общност от организации и професионалисти, които заедно трансформират пазара в глобален мащаб. Днес USGBC има членове  по целия свят и LEED сертифицирани проекти в повече от 180 държави и територии. Но по-важното е, че има и научно валидирани икономически, климатични, екологични, здравословни и безопасни ползи от зелените сгради.

От тази година започва нова ера за USGBC. Докато продължава да надгражда върху невероятния напредък от първите 30 години, организацията се ангажира със спешните проблеми, предизвикателства и възможности в нашата индустрия и извън нея. Тези предизвикателства и възможности включват бързо декарбонизиране на глобалната застроена среда в съответствие с международните цели. Тези цели включват устойчивост на застроената среда, човешкото здраве и социална справедливост в общностите, застъпничество за смела обществена политика и развитие на следващото поколение лидери. Разширяване на глобалната общност от практики за зелено строителство и неговото влияние е една от водещите стратегически цели за организацията. Това е основната причина те да ангажират повече международни кадри по света.

От своя страна Green Business Certification Inc. (GBCI) предоставя услуги за проверка на трети страни за LEED сертифициране и удостоверяване по целия свят, като същевременно фасилитира възприемането на зелени бизнес практики, насърчавайки глобалната конкурентоспособност и повишавайки ползите за околната среда и човешкото здраве. GBCI Europe е създадена в Мюнхен през 2017 г., за да обслужва екипи, ангажирани с LEED сертифициране в Европа чрез образование, техническа поддръжка, събития и популяризиране на системата.

GBCI поддържа качествен контрол върху сертифицирането на проекти чрез глобалните стандарти за зелено строителство. Освен добре познатата у нас система за зелени сгради LEED, GBCI поддържа и други инструменти за оценка на устойчиви характеристики на пазара. Подобно на LEED повечето от тези инструменти стартират в САЩ, след което се прилагат и по света.

Множество инструменти за оценка, поддържани от GBCI, вече се използват международно. Някои от тях включват:

TRUE

TRUE предлага сертификат за нулеви отпадъци в сградите и насърчава устойчивото управление на ресурсите и практиките за намаляване на потребление с цел подобряване на екологичните, здравните и икономическите резултати.

WELL

Сертифицирането по WELL определя изисквания за ефективност в седем категории (въздух, вода, хранене, светлина, фитнес, комфорт и ум), за да се подобрят ефектите на сградите върху човешкото здраве.

PEER

PEER сертифицирането насърчава устойчиви енергийни системи, като подобрява проследяването за предотвратяване на повреди в електроснабдяването и електрическата инфраструктура.

ICP

Investor Confidence Project (ICP) е глобален стандарт за разработване и измерване на модернизирания за енергийна ефективност в търговски и многофамилни жилищни сгради.

Parksmart

Сертификацията Parksmart поддържа устойчив дизайн на паркинг структури и операции за намаляване на разходите, повишаване на енергийната ефективност и подобряване на осветлението и вентилацията.

EDGE

Сертификацията EDGE за зелени сгради се фокусира върху подобряване на ресурсната ефективност на сградите чрез идентифициране на икономически ефективни мерки, като дава възможност на потребителите да проследяват, разбират и подобряват ефективността на сградата и портфолиото.

Има множество полезни инструменти и добри практики, с които ще запознаваме пазара, и това ще се случва в България и региона. Повече информация за събития и обучения ще има съвсем скоро. Конкретно позицията не се очакваше да бъде извършвана от София, но така се получава – щеше да е по лесно да се извършва от място с по-големи пазари, но аз не се плаша от предизвикателства.

Новата централа на Amazon EDGE East Side Berlin с 80 000 кв.м РЗП и 35 паркоместа по проект на Bjarke Ingels Group е сертифицирана WELL Gold - DGNB Platinum

- До края на 2023 бяхте в ролята на собственик и управител на "Трипъл Грийн Билдинг Груп – България", водеща фирма за сертифициране на зелени сгради по всички системи на международния пазар. Как се решихте да промените ролите и има ли бизнес за сертифициращи консултанти в България?

- Наистина не беше лесно да направя този избор - да се откажа от един успешен бизнес, който съм изградила от нулата. Ако мога да направя такава аналогия, "Трипъл Грийн" е моето дете, което порасна. Фирмата си остава лидер в сертифицирането и има ново управление в лицето на арх. Симона Кабадова, с която работихме над 10 години. Със Симона сме преминали и преодолели огромни предизвикателства по първите проекти, които сертифицирахме в България и в региона. Във времето тя доказа своята способност да проникне в материята и да решава проблеми, които изискват специална комбинация от дипломация, внимание към детайлите, технически познания и най-чиста добронамереност да не вдигнеш ръце и да кажеш, че не става, а да намериш решение, което работи. Нямам съмнение, че качеството на работа и вниманието към нашите клиенти ще продължи на същото професионално ниво, на което е било досега.

Много инвестирахме в "Трипъл Грийн". Много беше вложено и в развитието на пазара не само в България, а и в Европа. Екипът е много внимателно подбиран и растежът на "Трипъл Грийн" бе много устойчив. Целта не беше бърз растеж, целта бе организацията да остане тясно специализирана и да бъде разпозната с най-високо ниво на експертиза. Не ти трябват много хора, за да правиш сертификация по някоя от международните системи, но ти трябват хора, които разбират материята много добре. На този етап това го има.

Реално погледнато, както казах, детето ми порасна. През последната година наблюдавах колегите как се сработват все по-успешно, как бързо набавят нови професионални квалификации, докато изпълняват проектната си работа. По-новите проекти се сертифицират без особена намеса от моя страна. От друга страна, това, което на мен ми е било винаги по-интересната част – бизнес развитието, стигна един таван. Като малка консултантска организация, базирана в България, колкото и добри да бъдем, ние просто не можем да се конкурираме за мащабни портфолиа на корпоративни клиенти. На местна почва сме добре познати като експертите по сертифициране и който му е необходимо, ни намира. Тоест за бизнес развитие няма повече кой знае какво предизвикателство.

И така през последната година на мен ми стана скучно в България, но засега съм се установила тук със семейството си и не сме готови да се преместим в търсене на нови хоризонти. И затова, когато получих информация за тази нова позиция, новите хоризонти като че ли сами се представиха. Бизнес за сертифициране има, и то все повече, но "Трипъл Грийн" на този етап не се нуждае от мен за тази дейност.

От 2020 г. офисите на VMware by Broadcom са разположени в сграда 3 на "Гаритидж парк" - първата WELL сертифицирана сграда в България

- Разкажете за новата позиция – какво ще правите и ще има ли това някакво влияние на местно ниво?

- Това, което ще правя като част от GBCI Europe, е естествено развитие за мен, тъй като от години се занимавам с развитие и трансформация на пазара към устойчиви практики и към информираност относно ползите и възможностите, които представлява сертифицирането. Ще продължа да развивам тази дейност, но на по-широко и високо ниво. Едно е да си независим консултант, съвсем различно е да си част от най-голямата световна организация за устойчиво строителство в света.

На практика освен LEED GBCI администрират множество други инструменти за най-новите зелени практики във все по широки сфери от застроената среда. Популяризирането на тези инструменти е част от работата. Но по-интересната част е създаването на връзки между бизнеса, правителства и професионалния сектор. Целта е да се постигнат по-мащабни проекти и да се установят партньорства на корпоративно ниво за тези организации в Европа, които вече ползват или се интересуват от опцията да ползват системите на GBCI за зелени сгради, зелена енергия, зелена инфраструктура, ESG отчитане за сектора недвижими имоти и още.

Това, което представлява интересно предизвикателство, е как целите на ЕС да се постигнат с  инструменти, които вече са на пазара, и как да се адаптират съответните инструменти за ЕС, така че да се получи по-голяма синергия и да се премахнат предизвикателствата. Целта на международните оператори на инструменти за устойчиво развитие е да се постигне по-стратегически подход на пазара, като основните двигатели на трансформация са, от една страна, корпорациите и от друга, правителствата.

Институции, големи инвеститори и корпоративни клиенти все по-често желаят да рационализират и оптимизират подхода към актуализацията на съществуващи активи или изграждането на нови. Досега се наблюдава откъслечен подход към "озеленяването" на портфолиа на корпоративно ниво, като инвеститори сертифицират своите обекти един по един и с различни консултанти и нива на сертификат, а и по различни сертификационни системи. Много по-оптимално могат да се развият тези процеси, когато има добра стратегия за активите, поетапен план за обновяване, приоритизиран от обекти в най-голяма нужда, намиращи се в пазари с по-взискателни регламенти или селектирани поради други стратегически причини. Това е и целта на моята дейност – да консултирам на по-високо ниво с подкрепата, мрежата и ресурсите на световната организация.

Вижте cтaтиятa в бpoй 1/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑