Сгради

Green Pages: LEED Circle 2023, Барселона - към въглеродна неутралност и отвъд нея

Весела Вълчева-Макгий, LEED Fellow, LEED BD+C, BREEAM Int’l Assessor, DGNB Auditor, EDGE Auditor, управител, "Трипъл Грийн Билдинг Груп България", +359899009339, vvаltсhеvа@trірlеgrееngrоuр.соm

Намираме се в Барселона на най-значителното събитие за сертифициране по LEED в Европа – LEED Circle 2023. Темата тази година е „Към въглеродна неутралност и отвъд“ и както се подразбира от заглавието, дискусиите фокусират върху надпреварата на Европа към  въглеродна неутралност и бъдещето на застроената среда. Усеща се енергията в залата – тя е зареждаща и положителна. Виждам много колеги и приятели от международните среди на устойчиво развитие, на зелено планиране и строителство. Чувствам се като ветеран, защото с ключовите презентатори и организаторите се познаваме от 15+ години, а на много от участниците от цяла Европа съм преподавала първите им курсове по LEED преди 10+ години. Добрата новина е, че нещата в Европа се случват, и доказателството за това са тези същите мои ученици, с които си споделяме кой какво прави. Аз мога да се похваля с малко по-голям екип и с по няколко повече обекта в България и региона, а те с техния 3-5 години опит са вече директори по устойчиво развитие за най-големите корпорации в Европа и управлението на квадратури със замайващи числа.

Да – енергията на събитието определено е положителна, вдъхновява и зарежда. Аз не се потискам от колегите, а напротив. Радвам се да чуя, че говорим за въглеродната неутралност като факт и че се мисли какво повече може да се направи в нашата индустрия. След 3 страхотни дни, в които зелените лидери на Европа споделиха опит, намерения и постижения, обиколки на най-зелените сгради в Барселона и много добра храна и вино, топ трендовете за зелените сгради са ясни и заинтригуващо амбициозни. Нещата най-после стават интересни и това несъмнено по един или друг начин ще стигне и дотук.

1 / 1

Platinum-BCN, Барселона, Leed Platinum с най-висок резултат в Европа

Трансформация в мащаб

Индустрията крачи смело напред – тази година не се обсъждат зелени сгради, не се говори за знаков проект с Платинен сертификат или за единични обекти, постигнали въглеродна независимост. Говори се за трансформация на застроената среда – в мащаб. Какво означава това? Означава, че лидерите в Европа в сектора строителство, development и недвижими имоти инициират стратегии на мащабно сертифициране на всички свои нови и съществуващи обекти. Всички активи да се оценят и подобрят така, че да отговарят на зелени критерии – говорим за мащабни стратегии, големи обеми, квадратури в милиони – наистина амбициозно и вдъхновяващо.

Презентация след презентация протичат с данни, цифри и финансова обосновка за тези решения. Компаниите са сигурни в своята мисия и в своята печалба. Новите финансови механизми са толкова динамични, колкото и трансформацията, за която се говори. В зеленото строителство има пари и то ясно отчита своите "зелени" успехи чрез разбираеми ESG параметри, които от своя страна отключват допълнителни финансови възможности.

Сертификационите инструменти отговарят на предизвикателството за трансформация в мащаб. Програмата за сертифициране в обем - LEED Volume, осигурява рационализиран процес на сертифициране, позволяващ на екипите по проекти да използват рейтинговата система, за да постигнат екологичните, социалните и управленските цели (ESG) в цялата организация. Тази програма е идеална за лидери на пазара, които искат да приемат LEED и предимствата му в по-голям мащаб и които се интересуват от използване на сертифициране от независима, трета страна, което предоставя на компаниите увереността и прозрачността, необходими за отчитане на ESG.

В основата на обемната програма е прототипът, който е набор от кредити, които след това могат да бъдат приложени към група проекти, които имат основни общи елементи. Като използват прилики между сгради, практики за контрол на качеството и образователни програми, участниците се възползват от икономии от мащаба и гъвкавост при подаване.

Освен стандартните предимства на LEED обемната програма предоставя на участниците ефективна пътека с предварително одобрени LEED стратегии, специализирани рецензенти и акаунт мениджъри, рентабилен процес и персонализиран подход, който да помогне на индивидуалната компания да предприеме прототипно зелено решение, което да е най-подходящо за нейните нужди. Въпреки че няма минимален брой проекти в портфолио, който да се изисква за участие в LEED Volume, обемната програма е оптимална за организации, които регистрират поне 25 проекта за период от три години като retail и индустриални комании.

Обемното сертифициране на LEED подкрепя и укрепва организационните ESG цели по няколко начина. Сградите LEED имат положително въздействие върху тройната крайна сметка - хора, планета и печалба, с ефекти като намаляване на замърсяването, увеличаване на ефективността и намаляване на емисиите, и същевременно създават по-здравословни места за хората. С разходи, сравними с конвенционалните сгради, сертифицираните по LEED имоти спестяват пари всяка година в оперативни разходи и изискват по-високи цени при препродажба. За организации, които строят подобни обекти в мащаб, както се казва на английски език – it’s a no-brainer.

Sea Towers, Барселона, Leed Platinum

Системите за сертифициране се дигитализират

Обем и мащаб? Ако инвеститор в недвижимо имущество не работи по прототипен модел, а строи и управлява разнородни сгради, то LEED Volume програмата няма да му помогне. При тези компании се иска добра стратегия, която разглежда активите, управлявани от организацията в мащаб. За можем да планираме в мащаб, ни трябват точни данни, както и добре организирана дигитална система за управление.

Системите за сертифициране отговарят и на това предизвикателство, като динамично се променят от инструмент за препоръки и ръчно събирана документация от специализирани консултанти в дигитализирани платформи, при които собственици и мениджъри на сгради могат лесно да вкарват информация, сравнима с показатели за индустрията (industry benchmark), и да докажат реалната ефективност на актива. ARC е нов инструмент, създаден да работи с LEED за по-лесна и точна отчетност, като представлява цифрова платформа, която използва данни, за да помогне за измерване и подобряване на ефективността на устойчивостта в изградената среда на сградите. Подходът на ARC, ориентиран към данните, свързва действия и проследява напредъка чрез оценка на ефективността, която позволява на проектите да наблюдават и да сравняват ефекта от своите решения в реално време.

Платформата за ефективност на ARC измерва и сравнява нивото на ефективност, помага на потребителите да сертифицират своите обекти чрез анализ на данни вместо препоръки, както и да управляват сложни портфолиа. Оценките на ARC създават холистична картина чрез анализ на резултатите от усилията за устойчивост на ниво сграда, портфолио и дори общност. Чрез първоначалната стъпка на проследяване на данни ARC дава на всеки проект основна входна точка към света на измерването и сертифицирането на ефективността, независимо къде се намира той по пътя си към устойчивост.

ARC e продукт на създателите на системата LEED, но този софтуер вече е съвместим с BREEAM и други инструменти за сертифициране на зелени сгради. Начинът, по който операторите на сгради ще могат да нанасят информация в този инструмент, значително променя бъдещето на сертифицирането.

1 / 2

2 / 2

Системите за сертифициране се интегрират

LEED, BREEAM, EDGE, WELL, DGNB, HQE, Levels... Списъкът може да продължи със страници. Това са системи за сертифициране на зелени сгради и въпреки че някои са регионално по-приложими и по-популярни от други, на международния пазар има голям избор.

Как да изберем?

През последните години в Европа и у нас се наложиха LEED и BREEAM, a напоследък и EDGE и WELL Standard. Все повече инвеститори избират не само една система, за да надграждат и да се възползват от различните преимущества на инструментите. Това обаче бързо може да се окаже неефективно за екипите, които потъват в документи и изчисления по различни методологии.

От пролетта на 2023 г. Съветът за устойчиво строителство на САЩ (USGBC), Green Business Certification Inc. (GBCI) и Международният институт за строителство WELL (IWBI) одобриха нов процес за проекти, преследващи сертифициране за системата за оценка на зелените сгради LEED и стандарта за устойчиво строителство WELL. Процесът олекотява документацията за проекти, които преследват и двата сертификата едновременно или които вече са спечелили единия сертификат и искат да добавят другия.

„Партньорството на USGBC с IWBI се основава на нашия споделен ангажимент за стимулиране на положителни здравни резултати в застроената среда“, каза Питър Темпълтън, президент и главен изпълнителен директор на USGBC и GBCI. „Подобряването на човешкото здраве е основополагащ компонент на LEED от самото му създаване и е целта на всяка от 10-те концепции в рамките на строителния стандарт WELL. Създавайки рационализиран процес за сертифициране по LEED и WELL, ние насърчаваме всеки собственик на сграда и проектен екип да възприемат най-добри практики, които увеличават максимално ползите за здравето на обитателите и общността.“

Според Рейчъл Ходжсън, президент и главен изпълнителен директор на IWBI, „организациите търсят приложими, ефикасни стратегии за демонстриране на значимо въздействие върху въпросите, свързани с изменението на климата и човешкото здраве“. Тази нова пътека засилва синергията между LEED и WELL, подкрепяйки проекти, преследващи и двата сертификата за златен стандарт. Според двете водещи организации това стратегическо партньорство подчертава, че човешкото здраве и здравето на планетата са неразривно свързани.

Системите за сертифициране се трансформират

От пролетта на 2023 г. има нови мерки, които помагат на LEED проектите в Европа да оценят и да комуникират съответствие с таксономията на устойчивите финанси на Европейския съюз (ЕС).

Таксономията на ЕС за устойчиво финансиране е класификационна система, която превръща климатичните и екологичните цели в критерии за конкретни икономически дейности за инвестиционни цели. Таксономията бързо се очертава като критична рамка за разбиране и деклариране на устойчивостта на сградите в Европейския съюз и все повече в целия свят. Сертифицирането на зелени сгради пряко допринася за много важни критерии, определени в таксономията, включително енергийна ефективност, опазване на водата и оценка на жизнения цикъл. Въпреки това до момента бе трудно да се докаже как се случва това, а има и някои области, в които таксономията на ЕС създава нови показатели за ефективност и изисквания за документация като нейните нови критерии „Не нанасяйте значителна вреда“ и „Минимални защитни мерки“.

Според Кей Килман, управляващ директор на GBCI Europe, целите на LEED са в съответствие с принципите на таксономията на ЕС, по-специално за сектора на недвижимите имоти и строителството, и проектите могат да се възползват от сертифицирането по LEED, за да демонстрират съответствие с таксономията. Тези нови инструменти допълнително ще засилят връзката и ще помогнат на проектите да докладват това привеждане в съответствие, като същевременно ще спомогнат за постигането на целите на Плана за действие на ЕС за климата и Зелената сделка на ЕС.

Новият инструмент за приравняване на таксономията на ЕС допълва сертифицирането по LEED, като предоставя възможност за документиране на специфични за таксономията критерии за ново строителство, съществуващи сгради и реновации. Инструментът за самооценка предоставя обобщение на привеждането в съответствие на таксономията въз основа на три набора от критерии: екологични цели, изисквания за липса на значителна вреда и минимални предпазни мерки. Обектите, които се сертифицират по LEED, имат пътека да споделят и управляват документация в подкрепа на всяка част от оценката.

Sant Pau Recinte Modernista Campus, Барселона, LEED Neighborhood Stage 3

Сертифицирането трансформира не само пазара, но и бизнеса

Добре известно е, че сертифицирането ускорява промените на пазара. Докато инвеститорите и собственици на сгради настояват от своите екипи да отговарят на стандартите за сертифициране, тези екипи ще търсят екологично чисти доставчици, а доставчиците започват да предлагат нови продукти, които изискват по-малко въглерод за производство, включват повече рециклирано съдържание и правят повече продукти за насърчаване на здравословни вътрешни пространства.

По-малко обсъждано е въздействието, което стремежът към сертифициране може да има върху отделна компания – особено тази, която вземе решение да търси сертификация за всички свои активи. За тези компании устойчивостта е с централна позиция в тяхната корпоративна култура. Въпреки че със сигурност има предизвикателства, свързани със сертифицирането на милиони квадратни метра пространство, тези компании често са в състояние да видят повишена ефективност в мащаб, която им помага да правят повече и по-бързо.

Портфолиото от многофамилни проекти на Lendlease е доказано Net-Zero и всеки имот е получил LEED Gold сертификат. Във всеки момент компанията работи по 30 до 50 големи строителни проекта за външни възложители и много от тези клиенти изискват LEED сгради.

„Това ни печели проекти“, казва Сара Неф, ръководител на отдел „Устойчивост“ в четири професионални квалификации за специалност LEED AP. „Когато се опитваме да спечелим бизнес с клиент, който има стремежи към устойчивост, те искат да дойдат в Lendlease. Те виждат нашия опит в областта на зелено строителство и LEED, разглеждат нашите екологични цели, които са най-амбициозните в света – и се чувстват спокойни, че са в добри ръце.“

Успехът на LEED в мащаб зависи от редица двигатели и стратегии, казва Неф. Въпреки че фокусът на Lendlease върху устойчиво развитие датира от началото на 70-те години на миналия век, инвеститорите засилиха натиска около екологичните цели през последните години, създавайки стимул за компаниите да ускорят своите инициативи за зелено строителство. Наемателите са все по-наясно със стандартите за зелено строителство, казва Неф, но все още е важно операторите да работят с агенции, които говорят езика на зелените сгради и могат да обяснят защо зелените характеристики са важни за здравето, безопасността и продуктивността на обитателите. Инвеститорите трябва да включат зеленото строителство в своята култура, за да увеличат напредъка си, отбелязва Неф, но този напредък също помага за укрепване на устойчивото развитие като основна културна ценност.

За да създадат зелени сгради в голям мащаб, отбелязва Неф, инвеститорите трябва непрекъснато да се развиват и да мислят прогресивно и смело за своите подходи. Тя казва, че е била „шокирана“ от това колко бързо се декарбонизират бетонът и стоманата например, и наскоро промени мнението си за трудността при създаването на изцяло електрически сгради в студен климат, след като вижда успешни примери в Скандинавия и Япония.

„Темпото на иновациите е наистина вълнуващо и не можем да се върнем към обичайния бизнес“, твърди експертът по устойчиво строителство. „Важно е да поставим под въпрос предположенията, които имаме въз основа на проекти отпреди две или три години, и да стимулираме промяната напред.“

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑