Сгради

GREEN PAGES: Хотелско-туристическият сектор и COVID-19

Весела Вълчева-Макгий, "Трипъл Грийн Билдинг Груп България"

Весела Вълчева-Макгий има богат опит с устойчивото строителство както в практиката, така и в образованието. С повече от 15 години опит в устойчивото развитие и зелени сгради, Весела има практически опит с основните инструменти за оценка в сектора на строителството, както и дълбоки теоретични познания за устойчиво бизнес развитие, изготвяне на политики, планиране и лидерство. Докато работи в тясно сътрудничество с бизнес сектора като консултант, Весела е участвала активно и като "лидер на промяната" чрез международна мрежа от неправителствените и академични организации. В качеството си на експерт с всички професионални грамоти в бранша Весела е имала възможността да работи по много сертифицирани проекти с национално и международно значение. Лично ръководи сертифицирането на проекти по LEED и BREEAM в България, Русия, Азия, Европа и САЩ. Ключов експерт по устойчиво градско развитие за Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по програмата "Зелени градове" и притежава магистърска степен по архитектура от Savannah College of Art and Design, където е почетен гост-преподавател, както и post-graduate diploma по Business Sustainability Leadership от Cambridge University. Тя е изнасяла лекции в "Харвард", "Бъркли" и различни висши учебни заведения в Европа и Русия. Весела обича да пътува, да се забавлява и да намира красотата във всеки миг. Обича да прекарва време със семейството си и своите домашни любимци, да пие шампанско с приятели и да чете книжки на плажа.

На 9 март бях на летището в Мюнхен, през което съм пътувала десетки пъти, и не знаех какво се случва. Още от слизане от самолета ми направи впечатление, че няма никого. Отправих се към монитора с полети, за да видя колко време имам преди полета за София, и видях, че пише Cancelled на две трети от дестинациите. Тръгнах към любимото ми място за ядене и в един момент се обърнах и установих, че около мен няма никакви хора. Duty Free магазинът беше празен. Никъде нямаше никого освен унили служители на кафетата и двойка полицаи, които минаваха от време на време. На летище Мюнхен. Така разбрах, че нещо се случва на света, но все още нямах понятие до каква степен това ще повлияе живота ми.

Като консултант от години работя от вкъщи. Това не ми пречи и съм много по-продуктивна с този режим на работа. Но в последните 10 години ми се налагаше да пътувам по работа в чужбина средно по веднъж на месец. Когато успявах да разредя служебните ангажименти, пътувах за удоволствие. Имам навика да прекарвам известно време на хотел – някои хора не обичат това, но аз не съм от тях. Приятно ми е да съм на непознато място и да опознавам света. Когато пътуваш, много бързо научаваш какъв тип хотели ти харесват – малки, големи, вериги, частни.

Покрай карантината отпаднаха три много интересни командировки и при първа възможност се засилих за един от малкото отворени хотели – СПА хотел "Хисар". Бе странно и сюрреалистично - дезинфектантите, маските, меренето на температура на влизане, лепенките по земята, които обозначават дистанцията от рецепция и из лобито. Но минералната вода и слънцето на Хисар, както и отношението на персонала бързо ни поставиха в добро настроение, въпреки че имаше 10 души максимум в целия хотел. Всъщност тогава се замислих, че за посетителите това не е толкова лошо – нямаше претъпкан басейн, дузина деца с претрупани чинии на блок масата, липса на места за паркиране. Имаше тишина и спокойствие. Закуска по поръчка в по-малкия ресторант. СПА процедура в най-удобния момент. Замислих се, че не знам как може да оцелее такъв хотел без необходимия капацитет – собственикът правеше обиколка на изрядно подържания двор всеки ден и се спираше да поговори с гостите – личеше си личното отношение, което трудно се забелязва в "нормални" обстоятелства. Помислих си колко неприятно ще е, ако хотелите започнат да затварят, защото не пътуваме, и какъв лукс е да можеш да заминеш за някъде тогава, когато решиш.

В началото на юли след няколко безпрецедентни месеца без никакво пътуване през граница реших да се кача на първия възможен самолет и да замина с дъщеря си и кученцето ни за САЩ. Изведнъж се оказа, че въпросът с полетите е сложен. Въпреки пречките и опасности да се пътува през 3 международни летища по време на епидемия, и то до САЩ, където броят на болните се увеличава, успяхме да пристигнем без инциденти. Отново се изненадах, че всъщност това бе най-приятното ми пътуване от 98 година насам, когато имаше полупразни директни полети от Ню Йорк - празни летища, чистота, празен самолет, тишина и спокойствие. Дори в икономичната класа, където в последно време ни натъпкваха един върху друг, беше тихо и лежерно с цял ред само за нас.

Вече месец съм в САЩ и започвам да имам усещането за "нормалност". Хотелите са пълни, но после разбираме, че оперирали с 50% от капацитета. Плажът е "фраш", но на места не може да носиш чадър или столове – да не се заседяваме. Ресторантите са отворени, но затварят по-рано. Никой няма отговорите – какво точно да се направи и как. Обществото е разделено. Какво ще стане - не е ясно, но без да се пътува за работа, за удоволствие и почивка, без да може да легнеш в изгладени бели чаршафи и да си поръчаш закуска в леглото по телефона, без да се изтегнеш до басейна след дълъг ден обиколки на ново място, без да седнеш на бара след дълъг работен ден командировка, животът ще е доста скучен. Затова нека да пътуваме – кой където може, защото този сектор, който приемахме като даденост, е силно застрашен и може много бързо да се превърне в луксозен блян.

Отбелязваме 6 месеца от обявяването на глобално извънредно здравно положение, с което пандемията COVID-19 ясно ни показа, че доброто здраве не е награда за постигнатото развитие, а основата на социална, икономическа и политическа стабилност. До този момент глобалните предизвикателства като климатичните и демографски промени, бедност, глад, повишаване на парниковите емисии и консумацията на природни ресурси не успяха да активират световните лидери за  въвеждането на политика на устойчиво развитие.

COVID-19 промени нашия свят, като обедини граждани и правителства, които заедно се изправиха пред една масова заплаха, но и като демонстрира колко силно поляризирани са нашите общества. Едно е ясно - налага се да направим промяна в начина, по който правим бизнес, работим, и живеем. В тази промяна се крие изключителна възможност за положително развитие и преосмисляне на много неща.

Пандемията COVID-19 нанесе силен удар на и без това отслабващата световна икономика, която се очаква да навлезе в дълбока рецесия въпреки политическата подкрепа. Правителствата на еврозоната през 2020 г. бяха принудени да въведат противоепидемични мерки и предизвикаха множество ограничения, които значително затрудниха икономическата дейност. За много от страните в еврозоната туристическият сектор представлява сериозен дял от икономиката и бе силно засегнат не само от наложените ограничения, но и от риска от продължителна предпазливост на потребителите след вдигане на извънредните мерки.

Какво означава това за сектора на индустрията на хотелите и здравето и как ще се справи той с нарастващите здравни изисквания и нови стандарти?

Хотелите и курортите са поставени пред сложни и взаимно обвързани съображения при всяка препоръка за промяна в заварената организация, дори и когато става въпрос за по-добри и устойчиви практики. Със значителните обеми застроена площ хотелиерската индустрия предоставя големи възможности за устойчиво развитие. Зелените хотели вече са стандарт за много от световните вериги, но с ефекта на глобалната пандемия върху туристическия сектор операторите на туристически обекти в България и по света ще трябва, от една страна, да останат конкурентоспособни, да отговарят на новите нормативни изисквания и клиентски очаквания, от друга, както и да имплементират нови технологии и средства за човешко здраве, безопасност и комфорт.

Нови здрави мерки

Препоръките на Съвместната европейска пътна карта (Joint European Roadmap) за постепенното вдигане на ограничителни мерки, свързани с COVID-19, включват конкретни изисквания, които ще имат значителен ефект върху туристическия сектор. Те предлагат мерки за превенция и контрол на инфекциозните заболявания за страните членки, които предвиждат за хотелите и курортите процедури за опазване здравето на посетителите и служителите. Въвеждането на подобни протоколи не е задължително на този етап, но със сигурност ще промени начина на техния мениджмънт и организация, на тяхното проектиране и строителство.

Протоколите на Европейския център за контрол на болестите (European Centre for Disease Control ECDC) и Световната здравна организация препоръчват спазване на дистанция от 1.5 до 2 метра в общите части на обекти за отдих, а за терените на открито като басейни, кафенета, барове, ресторанти, плажове и др. - специална организация за постигане на съответната препоръчителна дистанция. Трябва да си дадем сметка, че при тези мерки, за да се постигнат нивата на запълненост, с които индустрията е свикнала досега, площта на общите части в хотелите ще трябва да се увеличи значително. За инвеститорите в хотелски обекти това означава покачване на разходите за проектиране и строителство.

Новите препоръки за вентилационните системи, процедурите за почистване и използване на съответните препарати също ще повишат разходите на хотелиерите. Препоръките на Световната здравна организация включват още повишаване на честотата на въздухообмена на час, както и ползването на максимално количество външен въздух в зависимост от възможностите на системата, което следва да се постигне чрез ползването на механична и естествена вентилация. Отделно се препоръчва повишен вентилационен режим поне 1 час след напускане на гостите.

Установено е, че недостатъчната вентилация в закрити помещения е пряко свързана с разпространението на респираторни инфекциозни болести. В това отношение висококачествените, високотехнологични и сертифицирани сгради притежават системи, които са проектирани за работа в режим, който да отговаря на най-високите изисквания за вентилация. При сгради с механична вентилация поддръжката и смяната на филтрите спрямо производствените изисквания е от огромно значение. Всички системи за сертифициране на устойчиви сгради изискват филтри с високо качество с минимален коефициент F7 или MERV 13. Препоръките за вентилация след COVID-19 е силно вероятно да се превърнат бързо в нов стандарт, тъй като е ясно, че вирусните заболявания се пренасят именно по въздуха и много хора изпитват притеснение от затворени пространства по време на епидемия.

Почистването и дезинфекцията също са услуги, които ще повишат оперативните разходи на туристическия сектор. Почистване на често докосваните повърхности като дръжки на врати, столове, маси, ключове за осветление, парапети, кранчета, асансьори и барплотове изискват повишена употреба на препарати, оборудване, преработка на отпадъците и други хигиенни мерки. Хотелските вериги, които имат сертификати за устойчиво строителство или които насърчават екологичните практики, вече имат процедури за почистване, съобразени както с опазването на човешкото здраве, така и с опазването на околната среда. Тези вериги лесно могат да се адаптират към новите изисквания, както и да демонстрират своята ангажираност към обществото. 

Намаляване и контрол на риска

Смущения по веригите на доставка е друг аспект, който има силно влияние върху качеството и дейността на туристическия сектор по време на криза. Устойчивите практики предлагат анализ и препоръки относно оперативната дейност на организацията, така че рискът по веригата на доставка да се сведе до минимум. Някои добри примери за систематизиране и изготвяне на политики относно транспорта и доставките, мениджмънта и управлението на процеси включват:

- анализ на веригите на доставка ще покаже възловите доставчици, както и тези, които могат да представляват най-голяма опасност от прекъсване при извънредни обстоятелства

- преглед на съществуващите договори за доставка на услуги с цел да се установи дали алтернативните доставчици могат да бъдат взаимно заменяеми в случай на прекъсване на веригата, като например доставчиците на оборудване, а също и да се установят договорните лимити и ограниченията при използване на алтернативни доставчици

- обмяна на плановете за управление на рисковете при пандемия сред възловите доставчици.

Идеята е да се установят ясни политики и доверени мрежи, които да включват доставчици, клиенти, конкуренция и правителствена подкрепа, фокусирани върху намаляването и контрола на риска.

Спестяванията на ресурси става решаващо

Хотелите консумират ресурси по 24 часа на ден, седем дни от седмицата, което съответно предлага огромни възможности за оптимизации. Със засягането на туристическия сектор и несигурността кога, и дали изобщо някога ситуацията ще се възстанови към познатите условия хотелите, които искат да оперират на печалба, ще трябва да обърнат още по-голямо внимание на своите разходи.

Експлоатацията на сгради в епидемиологични условия изисква комплексен подход, обща управленска рамка по време на кризата, както и план за преминаване към новото "нормално" състояние след приключване на извънредното положение. На пазара съществуват множество инструменти, които дават параметри и препоръчителни мерки за намаляване потреблението на енергия, питейна вода и природни ресурси, като същевременно се насърчават употребата на възобновяеми енергийни източници, събиране и оползотворяване на дъждовни води и други естествени ресурси, така че да се повишат качеството и комфортът на обитаване, да се осигури здравословна среда и да се намалят разходите за експлоатация.

Добри примери за зелени хотели

Сертификатът за зелена сграда носи, от една страна, оптимизация на оперативните разходи, и от друга, ги отличава от обектите на конкуренцията и ги прави по-разпознаваеми. Въвеждането на екологични системи и сертификати може да се окаже много по-икономично, отколкото мнозина очакват. Това се усеща особено силно в туристическия сектор, където се отчитат високи експлоатационни разходи за енергия и вода, а също и за хигиенни препарати, обработката на значителни количества отпадъци и други дейности, които се отразяват както на посетителския комфорт, така и на околната среда. Въпреки че става въпрос за сериозни предизвикателства, сертифицирането допринася за оптимизация на разходите чрез добър дизайн и проектни решения, както и практики, които намаляват потреблението на природни ресурси.

Някои хотели, сертифицирани по основните системи за устойчиви сгради преобладаващи в Европа - LEED,BREEAM, DGNB и EDGE.

Le Méridien Barcelona, Барселона, Испания, сертифициран по BREEAM

Хотел Le Méridien Barcelona е сертифициран по BREEAM след цялостно реновиране и модернизиране на оригиналната сграда. Проектът си поставя за цел до 2020 сградата да намали консумацията на енергия с 30% и на вода с 20%.

Le Méridien Barcelona включва непрестанно следене на консумираната енергия и генерираните въглеродни емисии, разделно събиране на отпадъците и системата за рециклиране, LED осветление и зарядни станции за електромобили, опция "Зелен избор" за събития и конференции.

Holiday Inn Express Düsseldorf, Дюселдорф, Германия, сертифициран по DGNB

Най-мащабният Holiday Inn Express в Германия се строи в Дюселдорф. Сградата има съвременна метална фасада с елементи, които грабват окото, и е проектирана да бъде енергийно ефективна, да пести вода, електричество и природни ресурси и същевременно да бъде луксозна, елегантна и комфортна.

MGM City Center, Лас Вегас, Невада, САЩ - Сертифициран по LEED

Хотел Arial, Хотел Vdara и Mandarin Oriental – индивидуално сертифицирани по LEED

CityCenter е с 37% по-енергийноефективен в сравнение с друг подобен курортен комплекс в Лас Вегас, като постигането на този резултат може да се определи като поучителен. Около 30% от енергията за комплекса се произвежда от собствена комбинирана централа за електричество и отопление с мощност 8.4 мегавата. Чрез оползотворяване на отпадъците се набавя горещата вода за ползване на душове, кухнята и плувните басейни. ВиК оборудването използва нисък дебит. Влагането на устойчиви на суша растения и местни видове заедно с технологиите за управление на водите водят до ползване на по-малко от 2% от консумираните водни ресурси за озеленяването.

Exchange, Акра, Гана - сертифициран по EDGE

The Exchange е мултифункционален проект с 98 000 кв.м РЗП, проектиран от HOK в партньорство със Световната банка. Изграден около развиващия се район около летището на града, обектът включва луксозен хотел Radisson Blu с 200 стаи, жилищни сгради, две офис сгради и над 10,500 кв.м търговски площи и обществено пространство. Заложено е обектът да пести минимум 20% от енергийните и водни ресурси, които ползва, както и да демонстрира устойчиво отношение към вложените материали.

Вентилационни системи по време на пандемия

Специални препоръки за борба в сградите с COVID-19 от Американска асоциация за отопление, климатизация и хладилна техника ASHRAE - една от най доверените международни професионални организации с над 130 години история.

Текущи експлоатационни практики:

* Режими на работа на ОВК системи
- последователност на операциите
- зададени стойности
- графици

* Верификация че оборудването и системите оперират правилно и че притежават повишен капацитет да адресират извънредни нужди на обитателите с фокус върху вентилационните системи.

* Осъзнаване, че вирусоносители, които са асимптоматични, могат да повишат вероятността за предаване на зараза по въздуха.

Собственици и фасилити мениджъри трябва да погледнат холистично на своите сгради:
- Подготовка на план за борба с пандемични състояния
- Преглед на средата в и извън сградата
- Преглед на типа помещения
- Управление и поддръжка на ОВК системите
- ОВК системи
- Смукателна система
- Проверка на налягането
- Проверка на асансьорите
- Проверка на система за сградна автоматизазция

Пълния текст четете в брой 4 на сп.ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑