Сгради

Green Pages: Data, data, data - "зелени" инструменти за "зелени" сгради

Beceлa Bълчeвa-Maĸгий, LЕЕD Fеllоw, LЕЕD ВD+С, ВRЕЕАМ Іnt’l Аѕѕеѕѕоr, DGNВ Аudіtоr, ЕDGЕ Аudіtоr, yпpaвитeл, "Tpипъл Гpийн Билдинг Гpyп Бългapия"

Beceлa Bълчeвa-Maĸгий имa бoгaт oпит c ycтoйчивo пpoeĸтиpaнe и cтpoитeлcтвo и мeждyнapoдни cepтифиĸaциoнни cиcтeми, c 15 гoдини oпит и пpaĸтичecĸи oпит c ocнoвнитe инcтpyмeнти зa oцeнĸa в cтpoитeлcтвoтo и зaдълбoчeни тeopeтични пoзнaния зa ycтoйчивo бизнec paзвитиe, ЕЅG, изгoтвянe нa пoлитиĸи, плaниpaнe и лидepcтвo. Дoĸaтo paбoти в тяcнo cътpyдничecтвo c бизнec ceĸтopa ĸaтo eĸcпepт и oдитop, Beceлa yчacтвa aĸтивнo и ĸaтo "лидep нa пpoмянaтa" чpeз мeждyнapoднa мpeжa oт нeпpaвитeлcтвeни и aĸaдeмични opгaнизaции.

Beceлa e бивш члeн нa yпpaвитeлния cъвeт и пpeдceдaтeл нa Aмepиĸaнcĸия cъвeт зa ycтoйчивo paзвитиe (UЅGВС) в щaтa Джopджия, CAЩ, и члeн и cъocнoвaтeл нa yпpaвитeлния cъвeт нa Бългapcĸия cъвeт зa ycтoйчивo paзвитиe, ĸъдeтo 6 гoдини cлyжи ĸaтo пpeдceдaтeл. Oт 2008 г. e yпpaвлявaщ cъдpyжниĸ в "Tpипъл Гpийн Билдинг Гpyп Бългapия" – ĸoмпaния зa ĸoнcyлтaции, cepтифициpaнe и oбyчeния зa ycтoйчивo cтpoитeлcтвo. "Tpипъл Гpийн" e eднa oт пъpвитe ĸoмпaнии, пpизнaти зa aвтopизиpaн пapтньop нa UЅGВС c лицeнз зa пpoфecиoнaлнo oбpaзoвaниe нa мeждyнapoдния пaзap, ĸъдeтo Beceлa e пpoвeлa дeceтĸи oбyчeния зa нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции в Eвpoпa и Pycия и зa вoдeщи ĸoмпaнии ĸaтo Аruр, АЕСОМ, ЈLL, СВRЕ, Соllіеrѕ и Вurеаu Vеrіtаѕ.

Beceлa Bълчeвa-Maĸгий пpитeжaвa двe cтeпeни - бaĸaлaвъpcĸa и мaгиcтъpcĸa пo apxитeĸтypa, oт eднo oт нaй-peнoмиpaнитe виcши yчeбни зaвeдeни зa apxитeĸтypa в CAЩ - Ѕаvаnnаh Соllеgе оf Аrt аnd Dеѕіgn, ĸaĸтo и роѕt-grаduаtе dірlоmа пo Вuѕіnеѕѕ Ѕuѕtаіnаbіlіtу аnd Lеаdеrѕhір oт Саmbrіdgе Unіvеrѕіtу. Tя e aĸpeдитиpaнa ĸaтo LЕЕD Fеllоw, LЕЕD ВD+С АР, ВRЕЕАМ Іntеrnаtіоnаl Аѕѕеѕѕоr, DGNВ oдитop и ЕDGЕ oдитop. Oт 2021 Beceлa e oтличeнa oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия ĸaтo oфициaлeн пocлaниĸ нa Eвpoпeйcĸия ĸлимaтичeн aĸт.

"Tpипъл Гpийн Билдинг Гpyп Бългapия", +359899009339, vvаltсhеvа@trірlеgrееngrоuр.соm

Отново е време да си говорим за офиси. Може да си говорим за бъдещето на работата и нейното въздействие върху съвременния офис, проектирането на удобна и здравословна бизнес среда, еволюцията на работните процеси и корпоративна култура или пазарната среда за офисните активи. Но от гледна точка на "зеленото", което вече е ежедневен феномен, офисите демонстрират как твърдо наложените тенденции вече са реалност и се очакват измерими доказателства за тяхното представяне, или по точно казано - performance.

Дали сме съгласни с това или не, глобализацията е факт и където това касае сградите, стандартите в очакванията са ясни и вече добре познати: устойчиво строителство и отчетност, здравословна среда за обитателите, намалени и умно управлявани ресурси и сметки за поддръжка.

Бъдещето на зеленото строителство се корени в реален performance

Бъдещето на зеленото строителство се корени в performance – става въпрос за оперативните характеристики в определен измерен период  – резултати от реалния свят в полза на хората и околната среда. Казано по друг начин, определението за "зелено" вече не е само препоръчителна рамка за добри практики, а се измерва в реално време. Това се потвърждава от нарастващата екосистема от инструменти, които се коренят в нови, „интелигентни“ технологии, които събират, управляват и интерпретират данни за ефективността в различни аспекти и мащаби.

На фона на всичко това е необходимо нещо, което да използва тези нововъзникващи възможности, за да предостави мултикритерийни оценки и резултати, които да служат за постигане на сертификация, от една страна, практически разбираеми данни за управление на сградите - от друга, и данни за всички други параметри на устойчивост, които вече се изискват не само от сградите, а и от бизнеса, като например GHG емисии и ESG.

Вече знаем, че има мощни синергии между света на „умните“ и „зелените“ сгради. Все по-често „интелигентните“ технологии са вратата към зелена сграда или неразделна част от нея.  За нас най-важното е способността да разбираме детайлите от експлоатацията на сградата и динамично да коригираме системите към променящите се обстоятелства, като например въглеродната интензивност на мрежата, метеорологичните условия или комфорта на обитателите. Тези корекции могат да се опитат ръчно; на практика обаче зелените сгради трябва да са умни, за да поддържат тези практики във времето, а за това са необходими данни.

Data, data, data…

Живеем във времена на "цифрово всичко". Необходимостта от данни се усеща във всеки сектор. Непрестанно се говори за данни, основно за тяхната липса или въпросително качество. За да демонстрираме, от една страна, реалното ниво на performance на нашите офис сгради, а от друга - да получим необходимата доказуема информация за докладване и верифициране, са ни необходими качествени и лесно достъпни данни.

За съжаление в целия този хаос от информация, изисквания и инструменти рискуваме да забравим, че архитектура и строителство има от векове и че семплото и традиционното понякога е най-устойчиво. Но фактите са, че тази теория не е приложима за офисните сгради, които представляват сложен механизъм и дори организъм от системи, технологии и параметри, които да осигурят една комфортна и атрактивна среда, оперираща ефективно с максимално ниски разходи за управление. За това са необходими ново поколение инструменти за интелигентна, цифрова трансформация на пазара, които да спомогнат отчитането на данни за управление на сградата, от една страна, рамка за опростена процедура по сертифициране - от друга, и информация, която автоматично да генерира показатели за ESG оценка на актива.

Новите инструменти за събиране и отчитане на качествени данни – ARC и GRESB

Какво е Arc?

Arc представлява софтуерна платформа, която събира, управлява и анализира данни и ги издава като резултат. Създадена от технологична компания, която предлага инструменти, помагащи на хората да разберат въздействието върху околната среда на град, общност, сграда или пространство чрез оценка за ефективност, Аrc има директна синергия със системата за сертифициране на зелени сгради LEED. Чрез резултата, получен от софтуера, Аrc може да се сравни и отчете ефективността на сградата в глобален мащаб. Резултатът също така поддържа програмата за сертифициране - LEED, като може да бъде директно експортиран към нея.

Създаден от Green Business Certification Inc. (GBCI), Arc цели да ускори глобално трансформацията до по-високи нива на екологична ефективност чрез решения, управлявани от данни. Arc допълва мисиите на Съвета за устойчиво строителство на САЩ (USGBC) и GBCI в предоставянето на зелени сгради за всички в рамките на едно поколение, като идеята е, че информацията за performance в реално време дава възможност на хората да проектират, изграждат и управляват по-умни и още по-зелени сгради.

Arc предоставя набор от инструменти, които помагат да се оцени проектът. Въвеждат се наличните данни, като веднага може да се види сравнение на performance на локално или глобално ниво, както и да се визуализира резултат. Arc проследява данни в пет категории: енергия, вода, отпадъци, транспорт и оценка на ползвателите, за да генерира резултат от 0 до 100. Може да се търси оценка само в една категория, като данните генерират резултат, който може да се проследи във времето, както и местната и световната средна стойност за този период.

С Arc е възможен индивидуален сертификат за performance във всяка от петте категории, като може и да служи за пътека към сертифициране в различни LEED системи или да се използва за годишно отчитане на GRESB. Множество проекти могат да се управляват в едно „портфолио“ в Arc, което улеснява наблюдението и анализа им, независимо дали самостоятелно или като група. Де факто LEED си остава водещ инструмент за устойчиво проектиране и строителство, сертифицирани от независими трети лица. Arc действа като съпроводен инструмент, който дава възможност да се следи performance на една сграда в реално време, да се сравнява с международни добри практики и да генерира част от данните, необходими, в случай че сградата реши да се сертифицира или пък да се отчита по критериите за екологични, социални и управленски характеристики (ESG).

GRESB

Екологичните, социалните и управленските критерии (ESG) се превърнаха в един от най-добрите начини за организациите да останат релевантни и да спечелят общественото доверие и да имат достъп до финансови инструменти по правилата на Европейската таксономия. Но както вече споменахме, бъдещето на самото ESG движение се крие в пълни и качествени данни. Без изчерпателни и точни данни организациите ще бъдат затруднени да предоставят точни ESG доклади на своите заинтересованите страни и обществеността.

Какъв е отговорът за една компания, как да събира свои собствени качествени данни и какво трябва да гарантира, за да докаже прозрачност и методология в процеса на събиране? Нека разгледаме различните типове ESG данни и най-добрите практики за събиране.

Различните типове ESG данни

Когато става въпрос за ESG, както количествените, така и качествените данни са от съществено значение, за да се получи пълната картина на устойчивостта за една компания. Количествените данни са базирани на числа и са физически измерими. Качествените данни са базирани на интерпретация и са описателни.

ESG данните се разделят в три основни категории:

  • Данни за околната среда представляват информация за околната среда като въглеродни емисии и консумация на енергия, потребление на вода и отпадъци и замърсяване
  • Социални данни включват разнообразието на работната сила, равенството между половете и правата на човека
  • Данни за управлението се отнасят до теми като корупция, трудови практики и състав на борда по пол.

GRESB е глобален еталон за екологичните, социалните и управленските резултати (ESG) на компаниите и фондовете с недвижими активи. Много партньори помагат на участниците в GRESB да организират и подадат данни. Arc работи от другата страна на процеса GRESB; помага на портфолио мениджърите да правят повече с данните за активите и да постигнат по-високи резултати по GRESB.

GRESB е инструмент за отчитане на ESG за сгради, който дава пълна картина. От една страна, удостоверението на оценка от GRESB дава увереност на инвеститорите. GRESB предоставя платформа за комуникация с инвеститори по теми за устойчивост и позволява актуална база за сравнение на пазара за недвижими активи. Чрез участието в GRESB бързо става ясно дали ESG стратегиите на компанията са ефективни, като се откриват области за подобрение, идентифицират се финансови рискове и възможности, свързани с климата, и се стандартизира събирането на ESG данни. GRESB предлага отчитане, което е непрестанно калибрирано в съответствие с новите финансови оповестявания и нововъзникващи регулации и международни рамки.

Участниците в GRESB имат множество опции за въвеждане, свързване или синхронизиране на данни за активи, включително ръчно въвеждане на данни, качване на електронни таблици или свързване с други партньори. Arc предоставя възможности за подобряване на резултатите по GRESB с оперативни сертификати за сгради, енергийни рейтинги, управление на отпадъците, ангажираност на служителите, удовлетвореност на наемателите, оценка на риска и други.

Бъдещето на зеления офис представлява неговото реално представяне във времето. Каквото е заложено като стратегии, практики и технологии по време на проектирането, се очаква да се изпълни и да оперира по план или дори по-добре по време на експлоатация. И тъй като правилата и изискванията стават много, вече утвърдените инструменти за устойчиво строителство, а именно системите за сертифициране, се надграждат със спомагателни механизми за измерване и отчитане на данни. Arc и GRESB представляват такива механизми, подготвени за обмяна на данни помежду си, както и със системите за сертифициране. По този начин - с такъв арсенал от взаимно калибрирани инструменти, една сграда може да бъде сертифицирана като зелена по време на проектиране и строителство, верифицирана като такава по време на експлоатация, отчетена с максимален принос за ESG докладване и предварително подготвена за ресертифициране, когато изтече давността на сертификата.

Вижте статията в брой 3/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑