Сгради

Евгени Борисов, МСК АД: В период на криза надеждните и коректни фирми са предпочитан партньор на инвеститорите

Евгени Борисов, изп. директор, МСК АД

- Г-н Борисов, как МСК посреща края на тази специална година?

Изненадващо за нас инвестиционната активност тази година се оказа доста висока и стартираха много нови индустриални, логистични и търговски проекти. Най-вероятно причините са, че част от тези проекти са били в изчакване през 2020, че има сравнително лесен достъп до финансиране, промяна в навиците за пазаруване и не на последно място – страхът от инфлация. Обемите на подписаните договори се увеличиха спрямо 2020 г., но в светлината на пазарната ситуация не знам дали това е много добре. Кризите се наслагват една върху друга, като от началото на годината се борим с повишаващи се цени. Притеснени от ръста на цените, инвеститорите се активизираха и в един момент ресурсът се изчерпа. След това дойдоха липсите на материали и дългите срокове за доставка. В момента има затруднение с транспорта, повишиха се цените на горивата и тока, което наново вдигна цените на материалите. Настъпи нова Ковид вълна. На този фон, ако сме живи и здрави и се опитаме да бъдем оптимисти и цените спрат да растат все пак 2022 може да се окаже една добра година.

 

- Какво беше характерно за вашата работа през периода на пандемията?

Много важно при работата тази година беше скоростта на вземане на решения. Просто нямаше време – изчакаш ли ден, вече си закъснял – или цената се е вдигнала, или материалът свършил, или няма да дойде навреме, защото сроковете на доставка са се удължили. Щетите от забавите са големи при този растящ пазар. На пазара липсваше ресурс и това, че през годините сме изградили добри партньорски отношения с нашите доставчици и подизпълнители, много ни помогна, като получихме тяхната подкрепа за нашите проекти, за което им благодаря. 

- Как ще коментирате движението на цените на строителните материали?

Ръстът на цените започна в края на 2020 г. и въпреки очакванията пазарните механизми да възстановят баланса търсене-предлагане още през пролетта, виждаме, че все още сме далеч от този момент. Най-лесния начин да се гарантират цените по договора е да се поръчат повечето материали още в началото на проекта и така да се фиксира тяхната цена. Разбира се, това изисква повече финансов ресурс и надеждни вериги на доставки. За съжаление, не всичко може да се поръча, така че при всички положения остава риск, който инвеститор и строител трябва да поемат в зависимост от договорките между тях. В тази ситуация по-надеждните и коректни фирми са по-предпочитан партньор, тъй като носят по-малък риск да не могат да изпълнят своите ангажименти към инвеститора.

- Какви са вашите наблюдения относно различните типове проекти и инвестиционната активност?

В последните години се позиционирахме като специалисти в изпълнението на сгради от типа big box за логистични, промишлени и търговски обекти. За наша радост и трите сектора се развиват и привличат нови инвестиции. В момента строим като главен изпълнител около 50,000 кв.м проекти, разпределени почти поравно между логистични, промишлени и търговски обекти.

Търсенето на логистични площи се увеличи покрай онлайн търговията и виждаме, че наши клиенти продължават да разширяват техните бази. В промишлеността работим за утвърдени производители, които разширяват своя бизнес и имат нужда от по-нови и големи производствени бази. Затруднените вериги на доставки от Азия най-вероятно ще активират процеса на near shoring и ще видим и повече чужди инвестиции в нови производства в България. Ковид кризата и по-скоро ограниченията, които я съпътстват, създават един нов сегмент, който е все още слабо застъпен у нас – търговски центрове тип Retail park.

- Кои са актуални референтни обекти, с чиято реализация най-много се гордеете?

През пролетта приключихме успешно предизвикателния монтаж на „короната“ на NV Tower, която вече оформя силуета на София. Приключихме строителството и на втория етап на "Логистичен склад ИПСИ" в с. Гара Елин Пелин. Завършихме изграждането на конструкцията, панелите и фасадите на предприятие от хранително-вкусовата промишленост "Сидоренко" в Бургас. През лятото предадохме новата производствено-складова сграда на K&M Style в Казичене и сграда В на Офис-1 Superstore в Равно Поле. Приключваме строителството на новата производствена база на производителя на строителни смеси и материали DCP в Равно поле и строителството на "Ритейл Парк Горна Оряховица". МСК беше избран за главен изпълнител на сграда С на Офис 1 Superstore и на новата производствена сграда за електроника на "Телетек Електроникс" в Надежда. В момента строим и новата производствена база на Smart Organic в София. Започваме изграждането на най-големия "Ритейл парк" извън София – "Перник Плаза".

- По какви проекти оферирате и работите в момента?

Имаме подписани договори за производство и монтаж на покривна конструкция на Спортна зала в комплекса "СамЕлион" в Самоков и нов Ритейл парк в Димитровград, очакваме старта им в следващите месеци.

Пълният текст - в брой 6 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑