Сгради

Emporis Skyscraper Award 2022: "NV Tower България" на трето място в престижната класация

Споделяне

TOП 10 небостъргачи

Emporis Skyscraper Award са едни от най-престижните световни отличия за високи сгради, като финалните ТОП 10 се избират между 600 предложения, завършени през предходната година и високи над 100 метра. Сред основните критерии за техния подбор са прилагане на принципите на устойчивото развитие, иновации и уникален дизайн.

Тренд: Дървото може сериозно да намали въглеродния отпечатък, височината не е всичко

Участието през 2022 г. на 5 сгради с височина около 100 метра във финалистите в класацията на Emporis е сигнал, че критерии като устойчиво развитие, иновации и смарт дизайн ще играят все по-голяма роля в бъдещето на небостъргачите, отколкото максималната височина и мегаразмери.

1. Valley
Височина:
100 м
Етажи: 26
Локация: Амстердам, Нидерландия
Архитектура: MVRDV

На първо място е проектът Valley в Амстердам по проект на нидерландското архитектурно студио MVRDV – сграда със смесено предназначение с три кули и уникален дизайн, вдъхновен от планинските склонове и долини. Кулата съобразно принципите на стандарта EDGE предлага 75 хил. кв.м – 200 апартамента, магазини, седем етажа офис площи, площи за култура и творчески центрове. Журито отбелязва „изключителния и иновативен архитектурен проект“, който прилага редица екологични технологии. По неравните „склонове“ на сградата ще бъдат засадени 13 000 различни растения и дървета и през следващите години сградата ще става все по-зелена, за да достигне крайния си зелен вид.

2. 111 West 57th Street
Височина:
435 м
Етажи: 84
Локация: Ню Йорк, САЩ
Архитектура: SHoP Architects

Първите наематели вече са нанесени на адреса 111 West 57th Street през март 2022. Проектът е дело на SHoP Architects. С височина 435 метра жилищната кула е трета по височина в Ню Йорк, както и „най-тънкият“ небостъргач в света с впечатляващо съотношение ширина към височина от само 1:24. Журито е впечатлено от елегантната форма – „модерен шедьовър, който допълва хоризонта на Манхатън“. 111 West 57th Street е разположена в т.нар. "Редица на милиардерите" – сгради на супербогати инвеститори, които създават високи жилищни сгради по 57 и съседните улици. Апартаментите по най-високите етажи се очаква да достигнат поне 100 млн. долара.

 

3. NV Tower
Височина:
106 m
Етажи: 20
Локация: София, България
Архитектура: A&A Architects
Снимки: TAL Engineering

Офис сградата NV Tower по проект на A&A Architects в София демонстрира подобни на естествен планински кристал елементи и като част от темата всеки етаж е наречен на един кристал с дизайн в съответен цвят. Инвеститорите са искали да направят сградата „най-зелената“ в българската столица и да поставят „нови стандарти за комфорт, функционалност и ергономичност на градския живот“.

4. Antares Tower
Височина: 104 м
Етажи: 27
Локация: Барселона
Архитектура: Studio Odile DECQ architectes urbanistes

Antares tower с 88 луксозни апартамента е разположена по крайбрежието в началото на градския булевард Avinguda Diagonal, близо до Telefonica tower по проект на EMBA. Studio Odile Decq печели конкурс по покана през 2015 за довършване на проект, частично реализиран до финансовата криза от 2008 г. Сградата съдържа жилищни единици, градини, различни удобства като СПА зона, подземен паркинг, турска баня, фитнес и йога център. Поради определени ограничения от съществуващата конструкция и стриктните строителни норми базираното в Париж архитектурно студио предлага знакова сграда, която напомня органичните форми на някои от най-добре познатите проекти в Барселона.

5. Bundang Doosan Tower
Височина: 100 м
Етажи: 27
Локация: Сеонгнам, Южна Корея
Архитектура: Kohn Pedersen Fox Associates, Gansam Architects & Partners

Завършената през май 2021 г. Bundang Doosan Tower се състои от два 27-етажни блока, увенчани със 100-метров свързващ стъклен пасаж, оформящ открит правоъгълник. Създадена като централен офис на южнокорейската Doosan, 130-метровата кула е разположена до Gyeongbu Expressway – главна магистрала към столицата. Разпределението включва 83 хил. кв.м офис площи, зали за срещи, детски център, фитнес, кафе и музей на историята на Doosan.

 

6. Warsaw Unit
Височина: 203 м
Етажи: 46
Локация: Варшава, Полша
Архитектура: Projekt Polsko-Belgijska Pracownia Architektury

Отворилият врати през 2021 г. Warsaw Unit е 202 метра висок небостъргач с 57 хил. кв.м офиси. Основата на сградата е покрита с кинетична фасада тип „драконова кожа“, състояща се от хиляди подвижни плочки. Warsaw Unit е сертифицирана по BREEAM Outstanding.

7. Premier Tower
Височина: 246 м
Етажи: 78
Локация: Мелбърн, Австралия
Архитектура: Elenberg Fraser

Premier Tower е сграда със смесено предназначение на ъгъла на улиците Bourke Street и Spencer Street в Мелбърн, Австралия. Нейният дизайн е частично вдъхновен от музикалното видео Ghost на Beyoncé. Вълнообразните форми крият микс от апартаменти, хотел, съоръжения за забавления и рекреация, а на нивото на улицата – търговски площи и кафе.

8. Sven
Височина: 230 m
Етажи: 67
Локация: Ню Йорк, САЩ
Архитектура: Handel Architects

Известна още като Queens Plaza Park, високата 67 етажа кула е проектирана от Handel Architects за Durst Organization и предлага общо 958 жилища за отдаване под наем, триста от които за социални цели. Освен жилищата проектът включва външен басейн, фитнес, библиотека, споделено пространство за работа, детска стая за игри, демонстрационна кухня. В момента това е втората по височина сграда в район Queens.

9. One Park Drive
Височина: 205 м
Етажи: 58
Локация: Лондон, Великобритания
Архитекти: Herzog & de Meuron, Adamson Associates

One Park Drive отваря през 2021 и предлага луксозни жилища. Сградата е разположена на югозападния ъгъл на Wood Wharf, в рамките на Canary Wharf на Кучешкия остров в Лондон. Проектът на Herzog & de Meuron е с цилиндрична форма, с 471 частни апартамента на 58 етажа.

10. CIBC Square South Tower
Височина: 241 м
Етажи: 52
Локация: Торонто, Канада
Архитектура: WilkinsonEyre, Adamson Associates

Проектиран от британското студио WilkinsonEyre Architects в партньорство с базираните в Торонто Adamson Associates, комплексът CIBC Suare се състои от двойка кули под 90-градусов ъгъл една към друга. Южната кула вече приема наематели.

Вижте статията в брой 6/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ 

Обратно нагоре ↑