Сгради

EMBASSY HOMES

Споделяне

Съчетание от уют, класа и качество

CAST studio - арх. Борислав Шалев

CAST studio е основано в София през юни 2017 г. от арх. Борислав Шалев и арх. Георги Кунчев като иновативно архитектурно студио с широка гама от разнообразни проекти в България и чужбина. Студиото има реализирани както архитектурни, така и интериорни проекти, като същевременно се занимава и с продуктов дизайн. Освен екипа, който се състои от 12 креативни млади архитекти с висока професионална квалификация и разностранни интереси, студиото работи с широк кръг от утвърдени партньори в областта на архитектурното и инженерно проектиране.

Cast Studio - арх. Георги Кунчев

Един от приоритетите в работата е индивидуалният подход към всеки отделен проект, съобразен с конкретните изисквания, локалните особености и контекста на околната среда. Целта на студиото е да следва своя почерк на естетически издържани проекти с елегантен дизайн и иновативни технически решения.

EMBASSY HOMES
Инвecтитop: "Биглa ІІІ" ООД
Apxитeĸтypa: CAST studio, арх. Борислав Шалев, арх. Георги Кунчев
Koнcтpyĸтop: д-p инж. Ивaнĸa Toпypoвa
Фyнĸциoнaлeн тип: Жилищнa cгpaдa
Mecтoпoлoжeниe: Coфия, ул. "Галичица" 38
РЗП: 1991 ĸв.м
Гoдинa нa пpoeĸтиpaнe: 2018
Гoдинa нa peaлизaция: 2021
Фacaдeн инжeнepинг и изпълнeниe: TАL Еngіnееrіng, "Митеви Инокс М"
Озеленяване: "Земен Рай БГ" ООД
Фoтoгpaф: Стефан Н. Щерев

Embassy homes e жилищна сграда в сърцето на София, предлагаща висок стандарт на обитаване. Със своите 6 надземни нива жилищната сграда мигновено се откроява от околните с идеалното съчетание на градски модернизъм и усещане за уют. Eĸcтepиopът нa cгpaдaтa залага на специфичен релеф и прецизно изпълнени детайли. Впечатлява мащабната декоративна решетка, която се е превърнала в емблематичен и запомнящ се елемент на проекта.

Embassy homes e първата изпълнена жилищна сграда по проект на младите архитекти от CAST studio, чийто основен стремеж е да постигне мотото на инвеститора "Бигла III" - "Почерк на професионалисти".

Луксозната жилищна сграда Embassy homes се намира в един от кварталите на столицата с установен висок стандарт на строителство и обитаване - кв. "Лозенец". Тя е разположена в горната част на района, която е по-спокойна и тиха - ул. "Галичица" 38, намираща се в близост както до центъра на столицата, така и до паркове като Борисовата градина, Ловния парк и Южния парк.

КОНЦЕПЦИЯ

Ключовите думи, които ръководят творческия процес по създаването на сградата, са ФУНКЦИЯ, ЕСТЕТИКА, КОНТЕКСТ.

Embassy homes е оригинален пример за съвременна жилищна сграда. Функционалността в жилищните единици е съобразена с изложението, като на юг са ориентирани дневните помещения, а на север – нощните. Това разположение гарантира максимален комфорт на обитаване.

Фасадата откъм улицата е консервативна, но ритмична, играейки както с пропорциите на плътните и отворените части от нея, така и в релефа на плътните елементи. Той се получава при разминаване в хоризонтално направление на фасадни пана, като по този начин наблюдаваме игра със светлосенките, особено с тези на западното слънце. Този подход създава динамика при възприемането на сградата, когато човек минава по улицата с кола или пеша.

Постигнатата симбиоза между приоритетите, заложени от страна на инвеститора, и тези, отразени в дизайна, гарантира високото качество на финалния продукт.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

ФУНКЦИЯ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЯ

На партерно ниво е разположено фоайе, което предлага приветлива среда за посетителя. На същия етаж е разположен и просторен апартамент с лятна кухня, барбекю и собствен двор. С наличието на обособена градина клиентът добива усещане за връзка с природата - обитаване на къща, а не апартамент. На горните етажи са разположени просторни многостайни апартаменти със западно и югоизточно изложение.

На последния етаж е обособен пентхаус с обиколна покривна тераса, която отваря гледки на 360 градуса. До него е осигурен и директен достъп от асансьора.

Сградата следва утвърдения от проектантите на CAST studio стандарт - жилищата да се проектират с високи тавани и заложено ниво на настилки, което да предостави възможност за интегриране на подово отопление.

Сградата има просторен подземен паркинг, осигуряващ минимум по две паркоместа на апартамент.

ФАСАДА

Екстериорът на Embassy Homes е изпълнен с изчистени елементи, съчетани по начин, който оформя оригинално и интересно покритие на сградата. Използваните цветове са неутрални, като основно са заложени светли керамични облицовъчни елементи с метални тъмни акценти, които допринасят за дълбочината и контраста във възприемането на тектониката на сградата. За постигане на оригинален облик са добавени и златисти акценти, които, освен да обогатят образа на фасадата, допринасят и за усещане за изискан дизайн и висок стандарт на обитаване.

Фасадата е съставена от множество светли керамични пана, разминаващи се в хоризонтално направление по височината на цялата сграда, деликатно завършващи в декоративните златисти ленти. Целта е създаване на усещане за многопластовост на фасадния релеф. Етажите се отделят с фини тъмни профили, контрастиращи на фона на светлите пана. Разположението, както и начинът на третиране на елементите при прозорците следва да подчертаят изчистените линии и ритъма на мотивите в релефа на фасадата.

Embassy homes завършва с тъмна козирка - короната на сградата. Изградена с елементи, следващи линиите от етажите под нея, тя се състои от няколко носещи масивни греди с тънки жалузи между тях, които играят със светлосенките и допринасят за едно различно усещане. Козирката, създадена с изключително внимание към детайла, допринася за декоративния завършек на сградата и оформя динамично пространството на последния етаж.

С цел постигане на запомняща се визия е поставена масивна златиста декоративна решетка. Тя действа като буферна зона между Embassy homes и съседната сграда, като практически ги разделя, но визуално ги обединява. Решетката е трипластова със скосени елементи, които отново се разминават, но този път във вертикално направление. Това създава триизмерно усещане за плетеницата и я акцентира като емблематичен елемент на сградата.

ИНТЕРИОР ФОАЙЕ

Централният елемент в интериора на фоайето е таванът - мотивите в геометрията му представляват гипсов отпечатък на тези, заложени във фасадната решетка, като целта е обвързване на екстериора и интериора на сградата. Таванът е изпълнен от фирма "Бигла Детайл" ООД. Зелената стена зад рецепцията прибавя усещане за уют в помещението. Вертикалното членение на плоскостите в интериора наподобява вдлъбванията, които се появяват при разминаването на фасадните керамични пана. Следвайки цялостната визия на Embassy homes като завършващ акцент при дизайна на рецепцията, е повторен и златистият акцент.

ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ

Фасадната система е изпълнение на фирма TAL Еngіnееrіng. Тя включва дограма, окачена фасада и декоративни елементи.

Керамичната облицовка по фасадата е с керамика AGROB BUCHTAL, серия Keratwin K20.

Дограмата на сградата е решена с минималистичната серия Ventura Systems V70.

По партера и по долната част на таваните има два вида HPL - сив и с дървесен декор. HPL панелите са предоставени от Fundermax.

Декоративната метална златиста решетка е изработена от прахово боядисан алуминий. Изпълнението е на фирма "Митеви Инокс М".

За оградата са използвани облицовка от варовик при плътната част и метални пръти, зарязани в горния си край.

В южната част на имота се изгражда градина с ниска и средна растителност, организирани в зелени и цветни тераси, които създават приятна среда за отдих. Озеленяването е изпълнено от професионалистите в "Земен Рай БГ" ООД.

Обратно нагоре ↑