Продукти и технологии

Дорина Добрева, АССИСТ: Безконтактните технологии много улесняват "новото нормално" в хотелиерството

Споделяне

Дорина Добрева, управител, АССИСТ

- Г-жо Добрева, от гледна точка на бизнес сектора, в който работите, как оценявате състоянието на сектора хоспиталити, туризъм и СПА след изминалите няколко години на пандемия?

Има достатъчно доказателства, които потвърждават, че пандемията от COVID-19 има както вредни, така и благотворни ефекти върху уелнес и СПА индустрията. COVID-19 повиши осведомеността сред хората относно важността на здравето, здравната превенция, както и добрата физическа форма на всеки човек. В същото време пандемията причини затваряне на СПА и уелнес центрове, което доведе до безработица. Съвременният човек живее в непрестанен страх от болести, загуба на работа, икономически спад и затруднения за осигуряването на поминъка. В такива предизвикателни времена уелнесът и здравето стават по-важни от всякога.

- Всички бавно излизаме от този труден период. Ние все още се учим как да създаваме — и да се наслаждаваме — на нова рутина след COVID. Как изглежда това за хоспиталити индустрията, която беше особено силно засегната от пандемията? Как се приветстват гостите обратно в даден СПА или уелнес център и как се поддържа физическа дистанция между гостите?

Както всеки период на изпитания за една индустрия, според мен умните и находчивите в този бизнес са направили своя програма за „ревитализация”. Така, както човек се чувства подмладен и зареден с енергия след една добра и правилно подбрана спа процедура, така и сега хотелиери, спа центрове и ресторантьори би следвало да са готови да съживят своя бизнес. Да посрещат своите гости с нови решения, по-висок стандарт на хигиена, повече технологии и системи, които гарантират безопасност и сигурност на потребителите.

- Енергийната ефективност е тема, която няма да престане да бъде актуална дълги години - как ще коментирате нейното приложение и решения във вашия бизнес сектор и каква е добавената стойност?

- Пандемията от COVID-19 причини сътресение върху много индустрии, включително селско стопанство, производство, финанси, образование, здравеопазване, спорт, туризъм и хранителната индустрия. Енергийният сектор естествено не е имунизиран срещу подобно явление. Според статистически и прогнозни данни от Международната агенция по енергетика шокът в търсенето на енергия през 2020 г. се оказа най-големият за последните 70 години. Енергийната индустрия е на път да изпита сложните последствия от пандемията и да идентифицира възникващите възможности.

Безспорен е фактът, че наличието на правилно подбрани и оразмерени автоматични врати, които работят безаварийно, гарантира енергийната ефективност на всяка сграда и реално води до спестяване на енергийни разходи. За това са налични множество инструменти, с които може да се изчисли точният размер на икономията за всеки инвеститор и собственик.

В хотелския бизнес още от 1997 г. АССИСТ е лидер в поставянето на въртящи врати там, където размерът на фасадата и човекопотокът позволяват това. Самите въртящи врати са истински буфер срещу студения и замърсен въздух на входа на всяка сграда.

- Имате ли наблюдения как ще еволюира хотелската услуга? Засилват ли се тенденциите за самообслужване и какви са свързаните с това технически решения?

Въпреки че пандемията в крайна сметка ще отшуми, индустрията на хотелиерството никога няма да се върне към „старото нормално“. Когато туристическата индустрия се възстанови след 11 септември, клиентите станаха силно чувствителни към рисковете от международния тероризъм, така че правителствата и индустрията реагираха с повишени предпазни мерки на летищата. Подобна промяна се случва днес, тъй като пътуващите очакват много по-високи стандарти на хигиена и показват значително по-висока оценка за социалното дистанциране. За щастие има различни технологии за самообслужване, които хотелите могат да използват, за да подобрят хигиената, да насърчат социалното дистанциране и да осигурят на гостите удобно и свръхперсонализирано изживяване. За хотелите това може да бъде безспорно печелившо.

Да вземем примера с безконтактните плащания: СЗО насърчава използването на безконтактни плащания, за да помогне в борбата с COVID-19.

1 / 2

2 / 2

- В хотелския сектор се говори по-голяма гъвкавост - как можете да помогнете?

Традиционният процес на регистрация чекин например изглежда твърде неуместен в свят след COVID. Той принуждава гостите да се редят на дълги опашки, да участват в продължителни и ненужни разговори и след това физически да обменят идентификационни данни. Това излага на риск както самия персонал, така и гостите. Използването на мобилна технология за самообслужване обаче позволява на гостите да избегнат изцяло личния контакт, като се регистрират от мобилния си телефон или чрез смарт павилион, екипиран с технология за бърза регистрация. Като се регистрират през мобилния си телефон, гостите могат да се насладят на други персонализирани и хигиенични мобилни удобства като влизане в стаята без ключ, мобилно напускане и надграждане на ползваните услуги.

Павилионите за чекиране тип "киоск" също могат да бъдат разположени на стратегическо място, за да прекъсват дългите опашки и да насърчават социалното дистанциране, докато поддържаното от AI разпознаване на лица и сканиране на самоличност може да намали (и може би скоро да премахне) необходимостта от пълно физическо докосване на екрана. А новата технология включва инфрачервени четци за температура в павилионите, насочени към лицето на клиентите, което позволява на собствениците на хотели да проверяват проактивно за коронавирус, без да излагат на риск собствените си служители или медицински персонал.

Технологията за самообслужване също трябва да бъде включена във вътрешните дейности на самия хотел. Това не е само за задоволяване на търсенето на пазара - много страни вече налагат повишени хигиенни стандарти за своите хотелски стаи. Сингапур например въведе повишен стандарт SG Clean за своите хотелски стаи, налагайки по-задълбочени практики за почистване, измерване на температура и здравен преглед на служителите и политики за безопасно общуване с външните доставчици.

Ще трябва напълно да се забрави старият метод на управление на домакинството в хотел чрез „клипборд и уоки-токи“, за да се адаптират всички към тази нова „хиперхигиенична“ среда. Мобилна система PMS за управление на собствеността може да ви позволи да управлявате ефективно целия екип от таблет, като същевременно предоставя на персонала незабавни актуализации относно готовността на стаите и заявките на гостите. PMS, базиран на облак, също може да бъде интегриран с подобрени чеклисти за управление на собствеността, за да се гарантира, че спазвате най-новите указания за COVID-19. Мобилните съобщения, насочени към гостите, могат да направят този процес още по-ефективен, като елиминират взаимодействията между хора при обработката на заявки от гости. В същото време мобилното управление онлайн ще позволи на вашия персонал незабавно да реагира на касаещи здравето или хигиената онлайн заявки или ревюта от клиенти.

COVID-19 преобърна хотелиерската индустрия с главата надолу и това ще означава, че се очаква „ново нормално“, след като пандемията отшуми и възстановяването започне. Включването на високотехнологично самообслужване - от плащанията, през настаняването до ежедневните дейности - може да помогне за защитата на гостите от болести, като същевременно увеличи удобството и персонализирането на престоя им. А хотелите, които сега инвестират в технология за самообслужване, ще бъдат в много по-добра позиция да процъфтяват в свят, който е по-съзнателен за здравето, хигиената и социалното дистанциране.

- Каква част още от продуктите от портфолиото на АССИСТ могат да бъдат полезни за хоспиталити сектора?

- Автоматични врати на АССА АБЛОЙ, екипирани с върхови технологии за безконтактно управление и всякакъв вид смарт комуникация.

- Паркинг системи, базирани на разпознаване на номера на автомобила, които елиминират необходимостта да се пипат бутони за входни билети, както и разплащателни автомати с интегрирано мобилно приложение, за да се избегне пипане на тъч дисплеи.

- Входни изтривалки с висок клас на хигиеничност.

- Турникети за ограничаване на достъпа до зони, до които няма достъп за външни лица.

- Системи за събиране и запечатване на опасни отпадъци.

- Антибактериална и бактерицидна защитна облицовка за стени, коридори, асансьори, защитни ръкохватки и буфери.

- Смарт технологии за управление на процесите и поддръжка на съоръженията с цел максимално спазване на социална дистанция и гаранция за безопасността на потребителите.

Обратно нагоре ↑