Продукти и технологии

Дорина Добрева, АССИСТ: ASSA ABLOY и C/S Group имат водещи политики за продуктова устойчивост

Дорина Добрева, управител на АССИСТ

Г-жо Добрева, "зеленият" тренд за устойчиво строителство навлезе много сериозно в строителството и сградните проекти по цял свят. Как автоматичните врати съдействат за по-високата енергийна ефективност на проектите?

- От 2008 г. нашият партньор и водещ производител на автоматични входни решения ASSA ABLOY води целия си бизнес в контекста на по-прозрачна и устойчива глобална индустрия с участието си в програмата EPD. Екологичната продуктова декларация е пълно картографиране на отпечатъка на продуктите върху околната среда въз основа на подробна LCA (оценка на жизнения цикъл), независимо проверена от акредитирана трета страна. Това не гарантира, че продуктът е енергийно ефективен или устойчив, но позволява на потребителя да направи информиран избор, когато избира едно решение пред друго. ASSA ABLOY притежава повече от 250 декларации за екологични продукти. Екологичните продуктови декларации се основават на ISO14025 и EN15804 - международно признати стандарти. Специфичните за всеки продукт екологични продуктови декларации са два пъти по-ценни от общите генерични за индустрията декларации.

Основни предимства на EPD сертифицираните продукти:
- Могат да допринесат с кредити за сертифициране на зелено строителство като BREEAM или LEED
- Позволяват на клиентите да вземат информирани решения, като знаят какво точно има в конкретните продукти
- Намаляват вредното въздействие на сградата върху околната среда.

Пазарът на енергийно ефективни „зелени“ сгради се разраства с повишено търсене от страна на самите клиенти за устойчиви решения за достъп. ASSA ABLOY води тази трансформация към кръгова икономика, като увеличава максимално повторното използване на ресурсите и свежда до минимум отпадъците.

За да постигне това устойчивите иновации са част от стратегията за иновации. Това означава, че всички дивизии на ASSA ABLOY активно разработват устойчиви продукти и компанията е напълно прозрачна относно това какво въздействие имат продуктите върху околната среда.

Когато работим с клиентите се набляга на „зелените“ предимства на продуктите. За тази цел се използва компас за устойчивост. Този инструмент се използва по време на разработката на продукт и включва три основни области: Reduce, Reuse and Recycle, или "Редуциране", "Повторна употреба" и "Рециклиране". Компасът сравнява въздействието върху околната среда на различни дизайни и разработки на продукти от гледна точка на жизнения цикъл.

Ето защо ние разглеждаме аспектите на устойчивостта на всеки продукт през целия му жизнен цикъл, от проектиране и производство до продажби и обслужване и окончателно изхвърляне. Компасът за устойчивост е основен инструмент за да се гарантира, че продуктовото портфолио става по-устойчиво, така че клиентите да могат да вземат правилните решения. Това гарантира, че сме лидер в трансформацията на устойчивостта в индустрията.

Какви са актуалните решения в това направление при различните видове стенни и подови покрития?

- АССИСТ има честта да е привилегирован и единствен партньор на CS Group в областта на антибактериалните противоударни стенни облицовки и защитни детайли за интериора като ръбохранители, ръкохватки и буфери.

От основаването й през 1948 г. от CS Group са поставили в центъра на философията на компанията начина на използването на материалните ресурси. Основателят на CS Едуард С. Халок е израснал по време на Великата депресия, когато избягването на ненужни отпадъци и максимизиране полезността на всички налични ресурси стават постоянна ценност и начин на мислене на цяло поколение. Въпреки че тези принципи може да имат първоначално смисъл на оцеляване, отколкото на целенасочен „екологизъм“, днес идеите “reduce, reuse, recycle”, или „редуциране, повторно използване, рециклиране“, са по-здраво вкоренени в ценностите на CS от всякога.

Acrovyn и устойчивост

Опазването на околната среда е едно цяло пътуване, а не обикновена дестинация. CS е производител на антибактериалните противоударни покрития за интериора с известния бранд Acrovyn. Цялата корпорация CS осъзнава своята отговорност към настоящите и бъдещите поколения и ролята си в опазването на околна среда. Продуктите на CS имат реален принос за устойчивостта, като групата непрекъснато работи за по-екологично чисти практики в своите операции по целия свят.

Безопасна формула

Acrovyn са стенни антибактериални облицовки и защита за интериора – ръкохватки, ръбохранители и буфери, които не съдържат устойчиви биоакумулиращи токсини (PBT), бисфенол-А (BPA) и халогенирани или бромирани забавители на огън и дим.

Изпускане на летливи органични съединения

Когато са тествани по ISO 16000 за освобождаване на летливи органични съединения, продуктите Acrovyn постигат рейтинг A+.

Решение без PVC

Acrovyn PVC-Free е най-екологичната гама за защита на стени и е доказано, че е толкова здрав и издръжлив материал, колкото традиционния Acrovyn.

CRADLE TO CRADLE CERTIFIED™ - световен сертификат за жизнен цикъл

Наскоро присъденият бронзов сертификат за жизнен цикъл Bronze Level Cradle to Cradle по отношение на Acrovyn PVC-free листова защита за стенни облицовки без ПВЦ доказва устойчивостта на тези продукти през целия им жизнен цикъл, което дава увереност на клиенти, проектанти и инвеститори да внедряват спокойно продуктите и решенията Acrovyn PVC-free в новите зелени сгради.

Управление на околната среда

Някои от европейските филиали на C/S Group вече имат акредитация за управление на околната среда по ISO 14001, докато други работят по този процес.

Отговорен подбор на изходните материали и ресурси

CS използва дървесина от FSC или PEFC сертифицирани доставчици. Алуминиевите детайли се произвеждат с до 60% съдържание на рециклиран алуминий. Всички фабрични метални отпадъци се рециклират или като алтернатива могат да бъдат произведени по поръчка дължини, за да се намалят отпадъците.

- Портфолиото на АССИСТ е достатъчно богато и разнообразно - кои от продуктите/продуктовите линии имат ясно заявено отношение към устойчивото строителство или към улесняване на сертификацията на сградния проект?

- Когато една врата пести енергия, цялата сграда спестява енергия – този факт често се пренебрегва. Вратите и прозорците са очевидните уязвимости, когато става въпрос за поддържане на вътрешен климат – те са по-тънки от стените и позволяват на студения въздух отвън да нахлуе в сградата, когато са отворени. Докато прозорците обикновено остават затворени, вратите са длъжни да се отварят и затварят непрекъснато всеки ден, за да функционира сградата.

Автоматичните врати са по-бързи, по-интелигентни и по-подходящи за голям трафик от обикновените врати. Следователно автоматичните врати са необходимост за устойчиви търговски и обществени сгради, като помагат да се сведат до минимум топлинните загуби, изтичането на въздух и инфилтрацията на въздуха.

Входът не само създава първо впечатление за сградата, но се очаква да осигури безопасна, суха и чиста повърхност за пешеходния трафик и преминаването на колички. Входът или входната зона на всяка сграда е една от най-важните й характеристики. Това е повече от просто отвор във фасадата на сградата, това е пространство, което посреща гостите, насочва пешеходния трафик и този на количките към интериора и предоставя на хората информация за услугите, които сградата предоставя. Входовете са зони с концентриран пешеходен и колесен трафик. Те трябва да бъдат проектирани така, че да приемат едновременен двупосочен трафик и да защитават хората и техните вещи, докато се движат от една среда в друга. Те също така са зони, където хората изхвърлят мръсотия или сняг от обувките си и колелата на своите устройства за мобилност, както и дъждовната вода от дрехите или стоките, които носят. Инсталирането на ефективна система за отвеждане на мръсотията на всички входове е признат в индустрията ключов компонент от програмата за управление на качеството на въздуха в помещенията.

Компаниите, които са най-вдъхновяващи, са тези, които са се зародили поради необходимост от продукт и издържат изпитанието на времето, като продължават да развиват своя продукт, да отговарят на изискванията на индустрията и да въвеждат нови авангардни материали. Една такава компания, която съществува повече от 60 години, е Construction Specialties, или C/S Corporate, основана от Ед и Мери Елън Халок в Нюарк, Ню Джърси, през 1948 г. CS започва като представителна фирма за архитектурни и инженерни продукти. И тяхното мото - „Създаване на продукти, които правят сградите по-добри“, остава вярно през годините.

В дългия списък с постижения, които C/S Group има през последните години, е производството на по-устойчиви продукти. През 2009 г. беше представена първата им устойчива защита за стени - Acrovyn 4000. Acrovyn 4000 е екологично чиста стенна листова облицовка, която не съдържа PVC и PBT.

C/S Group произвежда следните продукти: Acrovyn за защита на стени и врати, Acrovyn със специален дизайн, Acrovyn стенни покрития и панели, Acrovyn врати, входни подови настилки, дилатационни разширителни фуги, слънцезащитни жалузи, решетки, слънчеви контроли/Solarmotion, специална вентилация и антибактериални завеси за лежащо болни и спешни отделения.

Производството на CS в Европа е базирано в 5 фабрики във Франция през далечната 1968 г. Решения и продукти на CS могат да се видят на много места, които са доста специални, като жалузите на Статуята на свободата, защитата на стенаи с Acrovyn в сградата на парламента и входните изтривалки в Ермитажа.

Един от фаворитите на CS като продукти с много международни признания - Acrovyn 4000, е сертифициран от Cradle-to-Cradle Silver – награда за продукт за защита на стени, който заедно с останалите продуктови линии на Construction Specialties не съдържа поливинилхлорид (PVC). В допълнение, Acrovyn 4000 не съдържа устойчиви биоакумулиращи токсини или PBTs, бисфенол-A (BPA) или каквито и да било халогенирани забавители на огъня.

Как виждате развитието на този "зелен" тренд в бъдеще време в областта на вашата експертиза?

- ASSA ABLOY работи за постигане на целите за устойчиво развитие и напредване на устойчива среда с нулева застроена среда.

Най-нови решения на ASSA ABLOY са проектирани с помощта на специалния компас за устойчивост, инструмент за визуално управление, базиран на подход спрямо жизнения цикъл на продуктите и прилагане на кръгови принципи. Дизайнът и характеристиките на новите автоматични врати и решения за контрол на достъпа допринасят за енергийно ефективни сгради, помагайки на клиентите да постигнат целите си за намаляване на въглеродния отпечатък.

Като част от ангажимента към бизнес амбицията на ООН за 1,5°C ASSA ABLOY се ангажира да бъде компания с нетна нула не по-късно от 2050 г. Това означава нетна нула в цялата верига на стойност – от доставчиците на суровини и материали, през производството и всички операции до пълния жизнен цикъл на всички продукти и решения.

ASSA ABLOY се фокусира върху устойчивите иновации за разработване на решения, които имат нулев и дори климат-положителен отпечатък, което налага сътрудничество с такива партньори по веригата за доставки, които работят, за да се намали въглеродният отпечатък, използване на логистика с най-нисък отпечатък, като същевременно се работи за намаляване отпечатъка от самите дейности и производства на ASSA ABLOY до нула чрез стратегически подход, управляван от бази данни.

ASSA ABLOY е ангажирана да намали емисиите си от обхват 1 и обхват 2 с 50% до 2030 г., да се постави амбициозна цел за обхват 3 и компанията да стане нулева не по-късно от 2050 г. Това е в съответствие с най-амбициозната цел на Парижкото споразумение.

ASSA ABLOY има множество проекти за намаляване на енергията и въглеродните емисии в ход, което позволява да се надгражда инерцията на въведените програми за устойчивост, като се гарантира, че всичко предприето и постигнато е в ролята на глобална отговорна компания.

ASSA ABLOY подкрепя цел 9, като проучва начини за намаляване на материалите, оптимизиране на компонентите на продукта и рационализиране на производството, както и транспортните методи. Компасът за устойчивост е интегриран в процеса на иновация на продуктите на ASSA ABLOY, вграждайки устойчив дизайн в новите решения.

„Непрекъснатото подобряване на ефективността във всички производствени процеси на ASSA ABLOY намалява въздействието върху климата и е свързано с цел 13, като се отчита въздействието върху жизнения цикъл на продукта чрез по-ефективно използване на ресурсите и чрез прилагане на принципа “reduce-reuse-recycle”, или „редуциране-повторна употреба-рециклиране”.

Особено интересен е подходът на CS в областта на глобалните тенденции за зелени сгради. mindful MATERIALS (mM) е инициатива на дизайнерската индустрия, която позволява на производители като CS ясно да съобщават прозрачна достоверна информация за своите строителни продукти и тяхната оптимизация и иновациите на архитектурната и дизайнерската общност, като всички използват обща онлайн база данни. Платформата mM позволява отчитане на много различни стандарти за сертифициране и прозрачност, включително C2C и HPD наред с други.

Системи за устойчиво строителство

Продуктите Acrovyn са проектирани да бъдат здрави, дълготрайни и да удължат максимално живота на интериора на всяка сграда. Продуктите Acrovyn могат да допринесат за постигане на устойчивост и сертифициране по BREEAM или LEED.

BREEAM

BREEAM е водещият световен метод за оценка на устойчивостта за градоустройство, инфраструктура и сгради. Този метод разпознава и отразява стойността на активите с по-висока ефективност през жизнения цикъл на изградената среда - от ново строителство до действащи сгради и такива в процес на реновация.

Качество на въздуха в помещенията

Управление на вредните емисии от строителни продукти чрез специфициране на довършителни материали, работи и продукти, които са тествани в съответствие със съответните стандарти.

При тестване по ISO 16000 за отделяне на летливи органични съединения Acrovyn постига рейтинг A+.

Въздействие върху околната среда от строителни продукти - Екологични продуктови декларации (EPD)

Да се насърчава наличието на надеждни и сравними данни за въздействието на строителните продукти, като се дава приоритет на спецификацията на продуктите с налични екологични продуктови декларации.

Отговорно снабдяване на строителните продукти

Одобряване и насърчаване на отговорните източници на строителни продукти. Това включва доставчика на продуктите и фирмите посредници, които обработват и транспортират продукта до обекта.

CS работи само с материали и продукти от FSC или PEFC сертифицирани доставчици

Дизайн с цел издръжливост и устойчивост

Мерките за защита са включени още на етап проектиране и последващо изграждане на сградата, за да се намалят евентуалните щети по конструкция или елементи на сградата в случай на случайна или злонамерена повреда.

Всички продукти на Acrovyn са проектирани с цел да гарантират дълготрайна защита на активите.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design)

LEED е най-широко използваната система за оценка на зелени сгради в света. Системата LEED касае почти всички типове сгради и предоставя една мащабна рамка за оценката на здравословни за хората, високоефективни и икономични зелени сгради. Сертификацията LEED е световно признат символ за постигане на устойчивост и лидерство.

LEED 2009 Кредити

MR Credit 4 – Рециклирани съставки

MR Credit 7 – FSC сертифицирана дървесина

EQ Credit 4.4 – Материали с ниски емисии

ID Credits – Използване на сертифицирани от Cradle to Cradle продукти относно жизнения цикъл

LEED v4 Кредити

Разпознаване и оптимизиране на строителен продукт

Източник на суровини

Вариант 2 – Практики за постигане на лидерство (1 т.)

• Рециклирани съставки в продукта

• FSC сертифицирана дървесина

CS доставя всички суровини и материали от FSC или PEFC сертифицирани доставчици

Съдържание на материали

Вариант 1 – Отчитане на съдържанието на материали (1 т.)

• Използване на сертифицирани продукти Cradle to Cradle по жизнен цикъл

CS Acrovyn – стенни облицовки без PVC притежава бронзов сертификат по системата Cradle to Cradle относно жизнен цикъл. Вижте продукта на https://www.c-sgroup.co.uk/products/acrovyn-wall-protection/sheet/pvc-free-sheet/

WELL Building Standard

Стандартът WELL Building Standard е начинът, по който инвеститори, собственици и организации да реализират по-обмислени и добре проектирани и реализирани пространства, които подобряват човешкото здраве и благополучие.

Сертификат WELL Certification V2

WELL Сертификация V2

X06.2 Ограничаване на емисиите на летливи органични съединения от мебели, архитектурни и интериорни продукти

X07.1 Изберете продукти с добре и детайлно описани съставки

X07.3 Изберете продукти с проверени от трети страни съставки

При тестване по ISO 16000 за освобождаване на летливи органични съединения Acrovyn постигна рейтинг A+.

Листът Acrovyn без PVC е с бронзов сертификат от Cradle to Cradle, който отговаря на изискванията за ясно описание и разкриване на съставките в X07.1 и X07.3.

Вижте статията в дигитален формат в брой 1/2022 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑