Продукти и технологии

Димитър Колев, „АССА АБЛОЙ Опънинг Солюшънс България“: Предлагаме изцяло безрецепционно посрещане на гостите чрез код или чрез мобилен телефон

Българското дружество на компанията предстaвлява произвежданите в България MAUER, YALE, ASSA ABLOY, effeff и др.

Димитър Колев, изп. директор, „АССА АБЛОЙ Опънинг Солюшънс България“ ЕООД

Димитър Колев е завършил университет „Алберт Лудвиг“ във Фрайбург, Германия, през 2003 г. със специалност „Национална икономика“. От февруари 2017 г. е управител на "АССА АБЛОЙ Опънинг Солюшънс България". Работи в компанията от 18 години, преминал през различни длъжности, най-дълго е заемала позицията търговски директор - от 2007 до 2017 г., в "МАУЕР Локинг Системс" ООД, придобита през май 2016 г. от „АССА АБЛОЙ Опънинг Солюшънс България“ ЕООД.

- Г-н Колев, може ли да представим основните направления на дейност на лидера в системите за сигурност АССА АБЛОЙ и вашата бизнес структура и история в България?

- Компанията АССА АБЛОЙ е основана през 1994 г. вследствие на сливането между шведската АССА и финландската АБЛОЙ. На българския пазар компанията допреди 6 години е оперирала дълго време чрез търговски представители за определени продуктови групи, но през май 2016 г. придобива варненската „МАУЕР Локинг Системс“ ООД, която понастоящем е преименувана на „АССА АБЛОЙ Опънинг Солюшънс България“ ЕООД.

Към момента развиваме няколко направления на бизнеса на компанията тук. Едното е производственото направление – чрез завода на компанията във Варна снабдяваме нашите клиенти във и извън групата АССА АБЛОЙ с най-иновативните механични секретни заключващи устройства за врати, както и с електронни брави за шкафчета Ellcam. Щастливи сме да отбележим, че високо ценена в рамките на групата е нашата развойна дейност, като тук се раждат някои от най-напредничавите идеи, които впоследствие прилагаме в изделията на цялата група. Произвежданите изделия се продават под различни търговски марки на европейските пазари, както и под нашата собствена – MAUER.

Второто направление е развитието на вътрешния пазар в страната. Това става чрез съкратените вериги на доставки, тъй като компанията като част от най-голямата група в света на заключващите системи има достъп до над 300 предприятия по целия свят, собственост на АССА АБЛОЙ. Това се отразява особено успешно върху продажбите на компанията в България и добавя 50% органичен ръст в последните 2 години. Чрез непосредствения достъп до всички изделия на компанията гарантираме конкурентни цени и качество на изделията на АССА АБЛОЙ, както и най-бързи срокове на доставка.

Към момента на пазара предстaвляваме няколко марки на компанията – MAUER, произвеждана тук, в България, YALE, ASSA ABLOY, effeff и др. В следващите месеци очакваме разширение на портфолиото от представяни марки и изделия, всички съобразени с най-новите изисквания на клиентите в тази област – от входно ниво изделия до най-иновативните решения. Компанията е силна не само в механичните изделия, но също така и в електронните решения за дома и туристическия бизнес, контрол на достъпа, сейфове за съхранение на ценности и др.

Третото направление, което се развива под формата на отделна дивизия в рамките на "АССА АБЛОЙ Груп" на българския пазар, е насочено към задоволяване на нуждите на туристическия бизнес. Освен че задоволява всяка нужда на клиентите си – основно новостроящи се и реновирани хотели, то е в тясно сътрудничество с другите две направления, като по този начин реализира максимални синергийни ефекти в рамките на групата.

- Какви са потребностите на клиентите от хотелския сектор и как отговаряте на техните нужди?

- Българските хотелиерски услуги са по наше мнение на и над средното европейско ниво. Поради тази причина и изискванията на клиентите са все по-завишени. Търсят се както по-конвенционални решения (четец с електромагнитен насрещник например), така и решения за контрол на достъпа, управляващи електрическите вериги в стаите, даващи информация за достъпа и т.н. Клиентите очакват от нас да предложим цялата гама от решения, включително и сейфове, механични системи мастър ключ, електронен контрол на достъпа, брави, дръжки, автомати за затваряне на вратите. Посредством директния ни достъп до всички предприятия на групата ние действително сме в състояние да го направим и да не оставим нито един клиентски каприз незадоволен.

- Какви са новите технологии и системи в сектора и доколко те са популярни в България?

- Ние вече частично ги описахме по-горе. Макар че все още се търсят и по-конвенционалните решения, изискванията на клиентите непрекъснато се увеличават както по отношение на сигурността, така и във връзка с удобството, което да се предостави на госта на хотела. Старите системи с магнитни карти, които вече са доста компрометирани и от двете гледни точки, постепенно се заменят с нови – такива с безконтактни технологии, криптирана комуникация (за да се предпази картата от недобронамерено клониране на нейната информация).

1 / 2

2 / 2

- В каква посока се развиват иновациите в сектора на системите за сигурност?

- Както и в други сектори, и тук електрониката навлиза все по-силно. Въпреки че развитието зависи до голяма степен от това доколко пазарът е узрял за подобни решения, те неусетно и постепенно стават част от нaшето ежедневие. Ние вече предлагаме изцяло безрецепционно посрещане на гостите – чрез код или чрез мобилен телефон достъпът се контролира за определеното време, в което гостът може да бъде настанен. Технологиите в тази посока се развиват изключително бързо и динамично и всички възникващи по пътя им проблеми биват решавани с изключително високо темпо. Все по-често говорим за нашия телефон като за ключ. В хотелския бизнес предложенията ни са свързани с продукта TESA Hotel/SmartAIR, производство на испанската компания TESA, част от "АССА АБЛОЙ Груп".

Все пoвече нараства търсенето на готови plug & play решения за осигуряване на достъп до апартаменти под наем или апартхотели. Предимство взимат решенията, които имат интеграция с платформи от типа Airbnb и домофонни системи като DoorBird. За дома предлагаме изделието за контрол на достъпа под търговската марка YALE – Linus. И двете могат да се достъпят чрез приложения на мобилния телефон, чрез което премахваме нуждата от механични способи за достъпване на вратите. Под марката YALE за дома предлагаме и HD камери, дигитални шпионки, алармени инсталации, изобщо всичко, гарантиращо сигурността на нашите клиенти, дори и от разстояние, тъй като могат винаги да се свържат със своите уреди посредством приложенията си в телефона.

Друго разклонение на иновациите, по което ASSA ABLOY работи усилено, е енергийната ефективност. Вече няколко платформи за сигурност и електронно заключване са енергийно независими, като използваме така наречения energy harvesting. По този начин отпада нуждата за използване на батерии в нашите изделия и същевременно те стават по-зелени, природосъобразни и намаляват разходите през жизнения цикъл на системите.

- Може ли да илюстрираме казаното с подходящи референтни проекти?

- Да, разбира се. Наскоро реновираният хотел „Адмирал“ в кк "Златни пясъци" ползва част от нашите механични системи за контрол на достъпа – система мастър ключ, брави, сейфове, автомати за врати, както и електромагнитни насрещници със скрит монтаж ProFix® 2, произведени от effeff  - Германия – част от "АССА АБЛОЙ Груп".

Хотел „Амирал“ - Варна, е подсигурен с наша механична система мастер ключ, брави и автомати за врати, електронна система за контрол на достъпа TESA Hotel. Новостроящият се хотел „Атмосфер“ в Павел баня също ползва нашите електромагнитни насрещници ProFix® 2, сейфове, дръжки, брави и механична система мастър ключ.

Дивизията ни, която се занимава изцяло с хотелиерския бизнес, предлага системи за контрол на достъпа VingCard в някои от най-големите вериги хотели – Hilton, Hyatt и т.н.

Обратно нагоре ↑