Сгради

Diamond Exchange/Capital C, Амстердам

MIPIM AWARDS 2020 BEST REFURBISHED BUILDING

След като е отличена на Mipim Awards 2020, реновацията на сградата на Диамантената борса - The Diamond Exchange, в Амстердам, известна с новото си име Capital C, вече печели редица архитектурни награди по света както в категорията със смесено предназначение, така и за реновация и реставрация. Възстановена по проект на нидерландското студио ZJA в сътрудничество с Heyligers design + projects, проектът от 1911 г. е радикално реставриран до оригиналния замисъл на Герит ван Аркел. Историческото здание е увенчано от съвременна добавка - впечатляващ купол от стомана и стъкло, а в рамките на проекта са интегрирани над 20 артистични и дизайнерски творби.

Реконструкция и реставрация

В началото на XXI век историческата сграда на Диамантената борса в Амстердам е в лошо състояние вследствие на пожар, редица достроявания и реновации, отнели голяма част от нейното очарование и превърнали я в ориентирано към вътрешния двор офис здание. Всички тези факти налагат сериозни усилия за нейната реконструкция и възвръщане на предишния й дух.

На покрива са възстановени две впечатляващи кули, оригинални корнизи и фронтони по проект на Ван Аркел. Автентичните облицовки на входовете са пресъздадени по стари снимки и чертежи. Съвременните функции налагат напълно нови инсталации и функционална организация на всички етажи, където сега са разположени офиси, зони за събития, зали за срещи и гъвкави работни площи. Най-голямата промяна е добавката на купола от стомана и стъкло с форма на диамант, напомнящ за историята на сградата като център на диамантената търговия.

Куполът

Куполът с форма на диамант е изграден на принципа на огънатата черупка, която предлага огромна свобода и позволява големи светли отвори. Принципите на параметричния дизайн помагат за създаването на светъл и полупрозрачен свод, без два еднакви елемента. Куполът отправя самоуверено послание, като в същото време запазва респекта към историческата сграда. Този своеобразен пространствен експеримент - продукт на най-новите проектни техники и на технологиите, е по напълно естествен начин вграден в историческото здание в центъра на Амстердам.

Интеграция на изкуство и дизайн

Дизайнът на реновирания проект под новото име Capital C е резултат на сътрудничеството на 20 творци, интегрирали своите произведения за бъдещата идентичност на сградата. Всеки от тях работи в определена зона - входно пространство, фоайе, стълбища, зали за срещи, тераса, подземен паркинг. Зоната за актуални изложби на галерии от Амстердам е предвидена в централното фоайе. С интеграцията на специалните арт инсталации и дизайнерски добавки всяко пространство получава своя уникална идентичност.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Връщане на старата слава

С възстановяването на Диамантената борса и със създаването на новото публично пространство на покрива една знакова сграда в сърцето на Амстердам се завръща като важен градски елементи. Специфичните особености на Capital C осигуряват съвременна ревитализация на една специална сграда, така че история, публични пространства и динамика на интериора се интегрират с динамиката на творческата индустрия и изкуството.

Photos: JW Kaldenbach and Capital C Amsterdam

Пълният текст - в брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑