Сгради

Central Park Burgas

Бъдещето принадлежи на проекти, които ще могат да отговорят на post-COVID живота

„Проектирането и реализацията на Central park са направени така, че комплексът да бъде актуален и след десетилетие“, заявиха инвеститорите в най-новия многофункционален комплекс в Бургас при представянето му преди година на страниците на списание „Градът“.

Светът обаче се промени за една нощ. COVID пандемията доведе до забавяне на бизнес динамиката по целия свят. Процесът по планиране вече не е това, което беше, и сега бизнесите, включително и този на строителната индустрия, ще трябва да приемат предизвикателствата на бързо променящата се среда за инвеститори, наематели и купувачи. В този контекст проекти като Central park в Бургас намират нова ниша, предоставяйки иновации в строителството, енергийната ефективност и създаването на нова социална среда и микроклимат.

Colliers определят комплекса като „един от най-иновативните проекти, които се изграждат в момента в България“. Инвеститорът е „Триа инвест“, компания с репутация на лоялен партньор, с множество изпълнени висококачествени обекти в областта на жилищното и търговски строителство, реализирани в последните 25 години.

Central park се нарежда сред проектите, които могат да поемат предизвикателствата на post-COVID средата на живот.

Концепцията при проектирането, както и в строителството на комплекса, включва 3 основни стълба: изграждане на бизнес-лайфстайл екосистема, устойчива среда и социален ефект. Тази троица осигурява на живеещите и работещите в комплекса сигурност, липса на необходимост от взаимодействие с външна среда и изчерпателност на всички видове услуги и нужди за работа и живот.

Устойчивата среда се гарантира чрез използване на възобновяема енергия и пасивни технологии за осветление, отопление и охлаждане. Строителството отговаря на най-високите световни стандарти и се използват всички средства за ограничение на въглеродните емисии. В конструкцията на сградите e вложена иновативна система за олекотяване на плочите, позволяваща намаляване на общото тегло на сградата и въглеродния отпечатък. За това инвеститорът се спира на системата Cobiax - вместо твърд бетон в рамките на подсилена плоча се използва лек елемент рециклирана пластмаса. Олекотените плочи Cobiax намалява теглото и имат отличително ниво на екобаланс, не на последно място гарантират и намаляване на токсичните за околната среда замърсители като CO2 с до 20%. Системата е със сертификати за устойчивост DGNB, LEED и BREEAM. Предвидени са зарядни станции за електромобили. Във всички аспекти на строителството се прилагат водещи софтуерни решения. Това също е от значение при изграждането на сградите, които са с увеличена устойчивост срещу земетресения.

 

В комплекса са разположени всички необходими съоръжения, осигуряващи комфорт на жителите в трите жилищни сгради: ботаническа градина, двуезична детска градина за 200 деца, модерен фитнес център, СПА център, магазини, ресторанти, паркова среда и тропическа растителност, както и избор от модерни и луксозни апартаменти под средните цени на имоти в Бургас. Заобикалящата комплекса инфраструктура е облагородена и ще продължи да бъде модернизирана.

Клас А офисите са разположени в 3 бизнес сгради на обща площ 39 486 кв.м.

Те отговарят на всички модерни нужди за над 4000 работни места за IT специалисти. Центърът за събития ще може да поеме над 1000 души или според спецификата на отделните събития, може да се отделя на гъвкави пространства, така че да се използва по едно и също време за различни по тип и аудитория мероприятия. Паркингът включва 1700 подземни паркоместа, както и паркинг за велосипеди и посетители. За комфорта на работещите в Central park (комплексът е кръстен така, защото се намира в непосредствена близост парк „Изгрев“ в Бургас, от другата му страна е с красив изглед към Бургаския залив и Бургаското езеро) допринасят и фитнес и СПА център, магазини, ресторант и бистро, кафенета, обекти за услуги, както и двуезична детска градина с часове по приложна математика.

Амбицията на инвеститорите е Central park да бъде иновативна екосистема, която е предпочитана месторабота и дом за IT и аутсорсинг компании. „При проектирането и енергийните решения се постарахме проектът да отговаря на нуждите на пазара на недвижимите имоти в идните 10 години“, припомнят инвеститорите.

Central park - Бургас, предлага отлична синергия между модерни офис пространства, жилищна и търговска среда, с нисък разход за поддръжка. В съчетание с това е и висококачествената среда на живот, работа и релаксация на достъпна цена, която дава на обитателите възможността на изживеят бъдещето днес.

Обратно нагоре ↑