Сгради

Capitol Residence: Размах и внимание към детайла

Надя Дончева, ИПА, главен проектант

Арх. Дончева, Capitol Residence е различен както със своята визия, така и с развитието на сравнително нова градска зона. Разкажете ни повече за района и големите предизвикателства.

- Действително комплекс Capitol Residence е един впечатляващ със своя мащаб и архитектурен профил проект, въплътил в себе си всички важни казуси, пред които e изправен един архитект за подобен тип съоръжения. Проект, надхвърлящ чисто проектантските задачи поради сложността на самия терен и високите изисквания на инвеститора.

Концепцията на "Иво Петров-Архитекти" бе инспирирана от самия район и правилното позициониране на обекта в една сравнително слабо позната градска зона – тази зад Централна гара София, чакаща вече дълго време смислена идея, която да я облагороди и разкрие потенциала й.

Чрез проекта Capitol Residence инвеститорите в лицето на "Капитол Билд" и архитектурният екип на ИПА искахме генерално да модернизираме и да подобрим усещането за един надежден, но неразвит район, да създадем директна връзка с централната градска среда. Желанието ни бе да разкрием възможностите на тази територия, тангираща с градския център – начинание, свързано с много предизвикателства като нуждата от изграждане на района, създаване на нови комуникации и обслужващи дейности, за да може комплексът да функционира като пълноценен организъм.

Важен аспект за развитието на всеки район е прекият достъп до обществен транспорт, ето защо успяхме да включим в проекта екслузивен пешеходен подлез за връзка с метростанция "Централна гара". Така комплексът ще бъде на пешеходно разстояние от спирка на метрото, което е важна предпоставка за комфорта на обитателите и развитието на градската зона.

Комплексът ще бъде изграден на няколко етапа – в първия ще бъдат изградени 4 жилищни сгради с общ вътрешен двор и с различна височина, за да могат максимален брой от собствениците да се наслаждават на вдъхновяващи гледки към планините и столицата.

В следващите етапи ще бъдат добавени ритейл парк, още жилищни сгради и красив парк със спортен център на територия 85 000 кв.м.

Каква е рамката за обитаване?

- Благодарение на проектантските решения комплекс Capitol Residence ще придобие своеобразен вътрешен микроклимат, който ще носи усещане едновременно за отворена и защитена комплексна жилищна среда. В проекта като продължение на цялото портфолио на архитектурното ни студио отново наблегнахме на богато озеленените и естетични вътрешни пространства, които да осигуряват директна връзка с природата и околната среда.

В концепцията ни на функционално ниво са заложени многожилищни сгради от затворен тип с просторен зелен двор и пространства за релакс и спорт – съчетахме жилища с обслужващи ги обществени функции. Към тях добавихме магазини, аптека и всичко необходимо за обитателите, за да могат те да пазаруват лесно и удобно близо до домовете си. В проекта са предвидени и детски център, както и просторни детски площадки, които да дават сигурност и спокойствие за родителите. За спортуващите ще има модерен фитнес на открито – здравето на обитателите има изключителна роля във всеки проект на ИПА.

Каква е типологията на жилищата?

- Комплекс Capitol Residence предлага богато разнообразие от различни по тип и големина 993 апартамента, с които да отговори напълно на търсенията и нуждите на пазара. В него има както студиа за индивидуално обитаване, така и просторни многостайни апартаменти със завладяващи гледки към центъра на града.

Всички жилища са с функционални и светли пространства с индивидуален характер, като водещото при проектирането на всяка единица бе да създава усещането за съвременен уют посредством меки тоналности, много зеленина и съвременни дизайнерски решения. На разположение за собствениците ще бъдат и 1100 паркоместа, разположени в подземен паркинг на две нива.

Какви са техническите и продуктови решения?

- Комплексът ще се отличава от конкуренцията както чрез включените проектантски решения, така и чрез заложените висококачествени материали за осигуряването на максимален комфорт. Прозорците ще бъдат с троен стъклопакет с UV филтър за максимална шумоизолация и енергийна ефективност.

За изолация на фасадите ще бъде импрегнирана специална минерална вата, която също ще осигурява много добра енергийна ефективност и преграда към външния градски шум.

Комбинацията от светли и тъмни фасадни материали, както и играта между дърво и стъкло ще бъдат отговорни за постигането на съвременен и естетичен архитектурен профил на сградите.

И един въпрос към вас като опитни проектанти - какво е новото в проекта, резултат на развитието на пазара и културата на обитателите в новата постковид ситуация?

- ИПА е архитектурно студио с богато портфолио и много клиенти, благодарение на които създаваме ежедневно разнообразни проекти и решаваме различни предизвикателства. Що се касае до жилищните проекти, като най-важна тенденция бих определила тази – търсенето все повече е на достъпни и качествени жилища с просторен и защитен озеленен двор. Нашият стремеж като архитекти е да създаваме среда, която възпитава естетически ценности и осигурява комфортна среда за обитаване.

Вижте пълния текст в брой 4 на списание ГРАДЪТ

Повече за проекта

Обратно нагоре ↑