Сгради

Capitol Residence

Зад Централна жп гара, София

Инж. Костадинка Канурова, управител на KMV PROPERTY MANAGEMENT. Завършва УАСГ, специалност "Геодезия", и магистърска степен по управление на малък и среден бизнес към УНСС. Има над 14 години опит в сферата на строителството и недвижимите имоти.

Жилища в парк със спортни и детски площадки в поддържана и сигурна среда
 

Г-жо Канурова, Capitol Residence е един от най-новите проекти, по които работите?

- Capitol Residence е най-новият и мащабен проект, по който KMV Propertу Management работи от февруари т.г. Благодарим на инвеститора на проекта – дружеството "Капитол Билд" ООД, представлявано от Илиян Филипов и Цветан Пулев, че се довериха на нас като ексклузивен партньор продажби. До момента дружеството инвеститор е реализирало множество жилищни и офис сгради в Пловдив и се е утвърдило като качествен и надежден инвеститор и изпълнител.

Проектът Capitol Residence ще се изгради на две фази върху терени с обща площ 108 декара. Локацията е местност "Задгарова артерия", район "Сердика", с лице на бул. "История славянобългарска", в непосредствена близост до централната градска част на столицата.

На 22 юли започна строителството на първа фаза върху парцел от 23 декара - комплекс от затворен тип от четири сгради с 993 апартамента с обща РЗП 108 000 кв.м. Сградите са проектирани стъпаловидно във височина, за да се предостави максимално добра и отворена гледка към Витоша от най-голям брой жилищни единици. Паркирането на автомобили на бъдещите обитатели на жилища е изцяло подземно на две нива – с паркоместа и гаражи, на ниво терен всички площи (10 декара) са добре усвоени и проектирани като паркова среда и площадки за игра за децата. На север към бул. "История славянобългарска" на партера са разположени търговски помещения с разнообразна квадратура и статут и отредени само за тях над 100 паркоместа.

Срокът за изпълнение и завършване на първа фаза е декември 2023 г. Строителство ще се изпълнява от една от водещите строителни компании – "Булкарп" ООД, доказала се като лидер в изграждането на високоетажни сгради.

Как стартира проектът?

– Инвеститорите имат опит и финансов ресурс за големи проекти и затова насочиха вниманието си към терен, който да позволява голяма разгъната площ и възможност за разширение към съседни имоти. Зоната е подценявана до момента и няма реализирани жилищни проекти. Инвеститорите приеха предизвикателството, като обособят нова жилищна зона и вложат ресурс за облагородяване и за изграждане на нова инфраструктура. Продажните цени, на които се предлагат към момента имотите в Capitol Residence, ги правят атрактивни както за инвестиция с цел отдаване под наем, така и за живеене. Имаме голям брой сключени сделки с клиенти от цялата страна, защото имаме избор от едностайни апартаменти с площ 35 кв.м до многостайни жилища с площ 200 кв.м.

Как се промениха потребностите на клиентите през последните години и особено в периода за пандемията?

– През последните две-три години сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел и за собствено ползване, като съотношение се изравниха. Търсенето на жилища с две и повече спални чувствително се повиши. След обявяване на пандемията профилът на купувачите - семейства с деца, към покупка на имот се насочи главно към по-големи жилища в комплекси от затворен тип. Всички си спомняме за забраната за разходки с парковете и затворените спортни съоръжения и зала, което за хора с деца беше изключително трудно. Комплекси от типа на Capitol Residence предоставят възможност за разходка в паркова среда, ползването на спортни и детски площадки и всичко това в поддържана и сигурна среда.

Какви са сроковете за реализация?

– Срокът за реализация на първа фаза до степен на завършеност „груб строеж“ е 14 месеца, а за въвеждане в експлоатация е 28 месеца, считано от юли 2021 г. След въвеждане на комплекса в експлоатация дружеството инвеститор ще реализира поддръжката и управлението на общите части. Предварително са определени обхватът на услугите и цената им. Има изготвен и правилник за вътрешен ред и ще се опитаме да осигурим спокойна среда за живот въпреки големия брой живеещи. Задължително условие е те да бъдат приети, за да се сключи договор за продажба с всеки от кандидат-купувачите.

Като консултант по реализацията и продажбите на проекта какви са особеностите на изискванията на купувачите, сделките и финансирането?

- Предварителните продажби стартираха през март т.г. и към настоящия момент са сключени договори за продажба за над 70% от имотите. Предлагаме голям избор от имоти като площ, изложение и етажност и това ни дава възможност да сме конкурентни и да имаме предложение за всякакъв тип търсене и необходимост на клиентите. Наблюдава се тенденцията, все повече клиентите да плащат продажната цена със собствени средства, първо защото ние предлагаме разсрочена схема на плащане поетапно за целия срок на строителството, и второ, защото банките наложиха отрицателни лихви и понижиха лимитите по депозитите на физическите лица. В същото време условията по ипотечните кредити стават все по-изгодни и клиентите, които имат нужда от финансиране, също са активни и се решават на покупка.

Пълният текст - в брой 4 на списание ГРАДЪТ

Повече за проекта

Обратно нагоре ↑