Сгради

Capital Tower

Част от рамката на Тютюневия град в Пловдив

Теренът за бъдещия проект Capital Tower се намира между улица „Цанко Дюстабанов“ и една от основните пътни артерии в Пловдив – булевард „Христо Ботев“. Обемът на хотела ще допълни северния фронт на бул. „Христо Ботев“ в най-активната му част – около гаровия площад, която динамично се развива като съвременна бизнес зона. Същевременно сградата ще бъде част от рамката на Тютюневия град, комплекс с преобладаващи едри обеми, които хармонират с мащаба на разработката.

При изследването на главните подходи и изгледи проектът се е съобразил с основния градски силует, наложен от тепетата, и е отчетено, че така разработеният обем не би нарушил хармонията на тази линия. Сградата попада в оста на бул. "Христо Ботев", в зоната между Коматевския жп надлез и Централна гара, и се превръща в убедителна задънка на тази натоварена комуникация при подхода от запад.

Достъпът към обекта е решен откъм ул. „Цанко Дюстабанов“, осигуряващ достъп на 2 броя автомобили под входната козирка, паркинг на терена и подход към подземния гараж.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Функции и разпределения

Според заданието на възложителя предмет на разработката е хотел 4 категория и повишен лукс на обитаване от типа „Градски хотел“.

Първите три етажа са с обслужваща функция.

Партерният първи етаж съдържа обширно входно фоайе с рецепция, дневна, бар с градина на открито, 2 магазина за промишлени стоки, фризьорски салон и административен блок.

На втори етаж са разположени ресторант със 140 места и бар за отседналите в хотела и ползващите конферентните зали, основната кухня на комплекса със съответните обслужващи анекси.

Третият етаж е зает от 2 конферентни зали с 83 и 72 места, които могат да се обединяват, и СПА център, плувен басейн, съблекални и обслужващи технически помещения. В съседния имот се намира фитнес комплекс, собственост на инвеститора, поради което в хотела не е предвидена спортна дейност.

Етажите от 4 до 12 са с хотелски стаи и апартаменти, обслужващи помещения за персонала на всеки етаж, с пряк достъп към обслужващ асансьор.

На 13-ти етаж е разположен панорамен бар с тераса на покрива на западното тяло. Малка кухня ще предлага ограничен асортимент от ястия на принципа Show Cooking. От залата на ресторанта и от терасата ще се разкрива гледка към тепетата на Пловдив със Стария град и планината Родопи.

14 етаж е зает с хотелски стаи и служи за буфер между панорамния бар и разположения на 15 и 16 етаж президентски апартамент.

1 / 3

Ситуация

2 / 3

Етаж 15 - президентски апартамент

3 / 3

Етаж 16 - разпределение

Президентският апартамент е развит в 2 нива. На долното е обособена дневна група с кухня, трапезария, зала за разговори, спалня за гости и обширна тераса, както и помещения за обслужващ персонал, осигуряващи автономност на функциите. На горното ниво са разположени 3 спални с богато развити обслужващи анекси и галерия с места за почивка, която визуално е свързана с дневната през пробива на второ ниво. Към родителската спалня е приобщена тераса с изглед към Старинен Пловдив.

Едно от стълбищата осигурява пряк достъп до покрива на сградата, което дава допълнителна възможност за евакуация с хеликоптер при нужда.

В сутерена има паркинг с 54 паркоместа, перално, технически помещения и складове. Осигурени са девет станции за зареждане на електромобили.

Вертикалните връзки се реализират с 2 стълбищни клетки, разположени разсредоточено в плановата схема. Основно средство за придвижване са шест асансьора, два от които панорамни. Президентският апартамент в двете му нива ще се обслужва с асансьор, който достига до VIP гараж на подземното ниво. Камериерски асансьор ще захранва обслужващите помещения по етажи, товарен такъв ще осигурява кухнята на ресторанта. Всички асансьори достигат подземния паркинг.

В проекта са заложени най-съвременни технологични методи на изпълнение като безгредова конструктивна схема, сухи стени и подове, VRV система за климатизация и др.

 

1 / 6

Обем с максимално допустима височина

2 / 6

Прибиране на обема, за да се спазят максимално допустимите отстояния от съседните сгради

3 / 6

Оформяне на стъпаловидни тераси

4 / 6

Повдигане на базата на обема

5 / 6

Функционално разделяне на обемите

6 / 6

Добавяне на зелени площи и растителност по терасите

Концепция и обеми

Източната част на сградата въздейства монументално с трите сектора на фасадата. Западната част е развита като каскада от 4 нива, всяко от които завършва с озеленена покривна тераса. Северната и южна фасада динамично моделират обема с навлизане под 45 градуса спрямо осовата мрежа. Двойката панорамни асансьори от север и еркерният остъклен обем на стълбата на мезонета от юг разбиват преобладаващата плът на тези фасади и допринасят в най-голяма степен за уникалното звучене на сградата. Просторната трапецовидна козирка пред главния вход създава усещане за тържественост в конвексния подход към хотела.

Желанието на възложителя е сградата да въздейства строго в тъмна монохромна облицовка на фасадите. Материалите, които проектантите са заложили в екстериора, са плочи от тъмен гранит и метални панели. Преобладаващото остъкляване на основния обем със стъкла, тонирани в синьо-зелено, ще внесе колорит в сградата. Вътрешното стъкло на пакета е с повишена степен на удароустойчивост – клас EN 12600/NPD-1B1.

ФАКТИ
Хотелски стаи: 67
Апартаменти: 22
Легла: 195
Паркоместа: 62
Терен: 3085 кв.м
ЗП: 999 кв.м
Брутна РЗП: 12 525 кв.м
РЗП: 9634 кв.м
Плътност на застрояване: 32.40%
Кинт.: 3.12
Озеленяване: 25%
Проектантски бюра: АРКО СТУДИО ООД, КО-АРХ ЕООД
Творчески колектив: арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митев, арх. Ангел Чукуров, арх. Иван Костадинов

Пълния текст четете в брой 4 на сп.ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑