Сгради

Cache Atelier: Офис пространство Paysafe - Garitage Park, София

Споделяне

Мирослав Божилов, генерален директор на Paysafe за България: Нашите ценности са интегрирани в оформлението на офис пространствата ни

Четете в брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Г-н Божилов, кои бяха основните фактори и характеристики, с които комплексът на Garitage Park привлече вниманието ви?

- В Garitage Park ни привлякоха модерната концепция на бизнес сградата, високата ефективност на офис пространството, добрият брой паркоместа (особено в сравнение с други потенциални локации), както и възможността да растем в този комплекс през идните години. Някои други фактори включваха усилията, които наемодателите полагат за осигуряването на допълнителен транспорт от най-близката метростанция, както и техните планове за цялостно развитие на комплекса.

Каква е предпочитаната от вас офис концепция?

- В Paysafe сме почитатели на т.нар. open space концепция, като същевременно в някои случаи отделяме екипите със стъклени прегради, които осигуряват нужната тишина, без да отнемат от чувството на отвореност, което целим. Друг важен елемент е extra leg space (допълнително пространство за краката) – малко компании обръщат внимание на това, но при нас е основен приоритет по отношение на комфортната работна среда и бонусът да работиш в атмосфера, която не е пренаселена.

Държим още на наличието на достатъчен брой конферентни зали, снабдени с нужните технологии за провеждане на ефективни срещи и дискусии с колеги от други офиси на компанията по света. И не на последно място, залагаме на обширна и модерна кухня, както и на зона за почивка и забавления.

Какви са изискванията към работните места и отделните зони?

- В офиса ни в Garitage Park работят над 150 служители. На практика всички са в open space среда, като сме взискателни по отношение на офис оборудването, с което работим - от маси и столове до килими и осветителни тела.  Част от кухнята ни е така устроена със стъпаловидни места за сядане, че да може да се използва и за наши All Hands Town Halls с всички служители на офиса ни.

С какво оформлението на офиса ви в България се различава от другите локации, в които присъствате?

- Следваме концепцията на останалите ни офиси по света - иновативен дизайн и висок клас оборудване, отворени пространства и комфортни конферентни зали. Във връзка с това, че Garitage Park е един от основните ни NOC (контролен център „ИТ Операции“) и SOC (Оперативен център за информационна сигурност) центрове, тези екипи са с малко по-различна подредба с оглед на нашия 24x7 мониторинг на ИТ инфраструктурата на компанията.

Какви са впечатленията ви относно начина, по който съвременното поколение офис ползватели взаимодействат с работните пространства и разликите между поколенията?

- Моето мнение е, че няма съществена разлика между поколенията, що се отнася до предпочитанията им. Екипът ни е съставен основно от млади хора, но имаме представители на различни поколения. Към момента на всички им допадат отворените пространства, като плюс е това, че разполагаме и с много обширна кухня и зона за релакс.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Кои бяха ключовите предизвикателства при офис пространството?

- Нашите ценности - да сме отворени, прозрачни и иновативни в работата си, са интегрирани в оформлението на офис пространствата ни. Заради това сме осъществили добър баланс в подредбата и разпределението на зоните. Намирането на този баланс беше и най-голямото предизвикателство за нас.

Какви са вашите впечатления от бизнес средата в България, предизвикателствата и възможностите за експанзия?

- Бизнес средата в България като цяло е благоприятна въпреки временните трудности, свързани с COVID-19. Ние сме част от глобалния пазар и апетитът за експанзия е много повлиян от растежа в нашите основни пазари извън България. Тук разполагаме с много качествени специалисти в ИТ сферата, управлението на риска, клиентските услуги, финансите и други. Младите българи са мотивирани, владеят чужди езици и търсят възможности за реализация у дома. Данъчното законодателство също е благоприятно, макар че бихме желали по-ефективно осигуряване на съответни работни карти за чужди граждани, за да се попълни недостигът на кадри на местна основа.

Четете в брой 2 на сп. ГРАДЪТ

Cache Atelier: арх. Мила Иванова и арх. Цветомир Павлов

Cache Atelier е архитектурно студио, основано от арх. Мила Иванова и арх. Цветомир Павлов през 2012 г. В началото студиото разработва проекти, инициативи и инсталации за развитие на публичните пространства.

От 2015 г. студиото се занимава предимно с проекти за изграждане на устойчива и креативна работна среда.

Вярваме, че съвременното работно пространство трябва да е функционално, гъвкаво и здравословно. Смятаме , че няма общо решение, което да може да се приложи във всеки проект. Обичаме да експериментираме и създаваме специфични решения за всяко ново пространство, по което работим, независимо от размера и бизнес средата, в която оперира клиентът. Вярваме, че всеки проект трябва да разказва история – затова и вплитаме ясно разпознаваеми и уникални концепции във всеки детайл и аспект на пространствата – от функционалността до графичните елементи. Убедени сме, че всяко пространство трябва да успее да предизвиква усмивка у хората, които го използват.

За последните 5 години студиото работи върху над 30 проекта за офис пространства в България, Испания, Австрия, САЩ, Дубай и Канарските острови, като за това време успяхме да осигурим по-добра работна среда на над 5000 души в сферата на IT, фармацевтичния, рекламния и медийния бизнес, за големи международни и български компании, сред които Paysafe, Progress, Financial Times, Stars Group, Accedia, GVC, SiteGround.

web: cacheatelier.net

Офис пространство Paysafe - Garitage Park - София

Това е петото офис пространство, което създаваме за Paysafe, и първото за тях в Garitage Park. В него търсихме вариация на темата за типичния open space. Реално екипите от 8 - 16 души са разделени с частични стъклени шумоизолиращи прегради, които само сепарират отделните зони, без да ги разделят напълно една от друга. В същото време стъклото позволява на естествената светлина да проникне възможно най-дълбоко в пространството и създава почти невидима, но функционална преграда между отделните зони на екипите. От друга страна, всеки екип е разделен от главните разпределителни пешеходни линии от мебелни сепаратори и акустични прегради, които служат за съхранение и като модули за сядане. Така отново се постига допълнително оформяне и разделение между отделните зони, но без то да е строго фиксирано и доминиращо в пространството. Централни обеми във функционалната композиция на пространството заемат обемите, помещаващи залите за срещи с различен размер, зоните за колаборация и brainstorming и нишите за провеждане на телефонни разговори. Тези централни обеми организират и разпределят пешеходните потоци в офиса.

За общото цветово решение на офис пространството са използвани препратки към основните brand цветове на Paysafe, които се появяват като големи цветни петна в настилките и като дамаски в мекото сядане. Всяка зала за срещи е решена в един от основните цветове на Paysafe, като са интегрирани декоративни елементи, които могат да бъдат лесно подменяни периодично в зависимост от настроението и желанията на ползвателите. Тази динамичност и отвореност за бъдеща лесна промяна беше ключова при съставянето на визуалната концепция за офиса. Интересна е и голяма обща зона за хранене и почивка, която носи по-индустриален дух. Осветителните тела, които са по наш проект, внасят нужния уют за такава зона, а огромното амфитеатрално сядане с изглед към София е мултифункционална зона, която се използва за неформални срещи, почивка или презентации пред целия екип, работещ в офис пространството. Огромната стена зад амфитеатралния елемент е магнитна и за нея създадохме 300 кръгли магнита (отново препратка към branding-a на Paysafe), които добавят нов елемент на интерактивност и динамика в тази зона. Служителите използват и пренареждат магнитите, създавайки различни композиции, или ги използват, за да закачат информационни материали – плакати, съобщения.

Местоположение: София, сграда Garitage Park

Година на изпълнение: 2019

Размер: 2500 кв.м

Снимки: Mинко Минев

Четете в брой 2 на сп. ГРАДЪТ