Сгради

Cache Atelier: Какъв е офисът на бъдещето

арх. Мила Иванова, Cache Atelier

Към днешния ден в сферата на създаването на работни пространства все още стои големият въпрос „Какъв е офисът на бъдещето“. Реално това е питане, по което четем мнения, проучвания и анализи ежеседмично. Толкова много хора по света мислят върху темата, но като че ли никой не може да намери ясен и категоричен отговор. Смятаме, че и такъв общовалиден за всички няма. От последните месеци на пандемията чуваме повтарянето на това как офисът се превръща в място за социализация, повече места за колаборация, повече места за срещи. И наистина това е заложено в идеите на всички клиенти, с които работим последните 2 години.

Но сляпото повтаряне на изказан модел не значи, че той работи за всички. Да, класическите работни места във формата стол + бюро и тук-там някоя зала за срещи е невалиден и вероятно няма да се върне обратно, но офисът все още остава място за работа. И в това няма нищо лошо или срамно. Хората имат нужда от пространство, в което да се съсредоточат върху това, което правят в работното си ежедневие.

арх. Цветомир Павлов, Cache Atelier

Да се срещат на живо с хора от екипа си, да общуват, да разменят шеги пред кафе машината, да намират половинката си неочаквано някъде сред бюра и витрини. Офисът не е място, на което отиваме да свършим нещо от 9 до 6, а би трябвало да е нещо много повече. Или поне добрите пространства. Хората губят този аспект от социализацията, от това да си близо до някого, който има сходни идеи, разбирания.

Да си част от нещо, в което вярваш и с което споделящ ценности. Защото офисите са за тези хора, които движат нещата напред, измислят, изобретяват, променят. И именно за тях създаваме пространства последните години. Пространства, които предлагат разнообразие. Места, където може всеки да намери нужното кътче, за да свърши това, което е пред него за деня. И това разнообразие е различно за всяка компания. Трудно е да са намери точният модел или формула, тъй като завръщането към работния процес е бавно и несигурно. Опитваме се да създаваме гъвкави пространства с гъвкаво и отворено съзнание, тъй като никой не знае отговора на онзи голям въпрос. Опитваме, грешим, променяме и се опитваме да създаваме пространства, които позволяват лесната промяна. Ако трябва да застанем зад тенденция, то именно гъвкавостта, избягването от стриктните и точни модели и мисълта за това да можем да променим модела в бъдеще относително лесно е нещото, с което работим последните месеци в проектите си. 

1 / 2

Разнообразие от места за срещи и колаборация. Зоните заемат почти 50% от общата офис площ, но са проектирани така, че в бъдеще да могат да се превърнат в работни зони

2 / 2

Все повече хора се завръщат: старите модели не работят, но не е задължително офисът да изглежда като дом

Старият модел на безкрайни редици от бюра и две зали за срещи отстрани до тях е нещото, което със сигурност вече не работи. Но изчезването му беше процес, който вече течеше. От стартирането на работата ни по офис пространства въобще говорим с клиентите за разнообразие и пречупване на модела. И за щастие срещаме разбиране и доверие. За гъвкави и хибридни офиси говорихме и създавахме още преди периода 2020-2021 година.

Сега повече компании осъзнаха - макар и по принуда, че това е пътят. Не казваме, че този класически модел ще изчезне – напротив – офисът е бил и винаги ще бъде и място, което предлага ергономична среда, където човек да се съсредоточи и ясно да разграничи работните си от останалите задължения. Все повече хора се завръщат към офисите именно заради това, че тази среда много трудно може да се претвори вкъщи. Но това е само един аспект. Както споменахме, никой все още не е сигурен дали това, което правим всички в момента, е правилното. Истината се намира в пътя и по-добре да вървим напред, отколкото да стоим на едно място и копираме сляпо това, което виждаме, че някой друг е направил. Компаниите са по-отворени за нови идеи и предложения, готови са да експериментират, да грешат и да поправят. А щом тази готовност е налице, няма как в крайна сметка да не намерим правилната и специфична формула заедно за техните нужди. Има и някои модели, които се родиха именно последните години, които бяха крайни и силно репликирани на сляпо  – за пример залитането в идеята, че офисът трябва да изглежда като дом. Има известни нотки на истина в тази концепция и винаги в нашата практика сме залагали много на домашните елементи, детайли и материали, за да внесем уют в корпоративния свят, но според нас офисът трябва да предложи нещо различно от дома, нещо повече, което да помогне на работата на хората, на това лесно да могат да се съсредоточат, общуват, създават.

1 / 3

Комбинация от зони, насочени към фокусирана работа и колаборация

2 / 3

Комбинация от зони, насочени към фокусирана работа и колаборация

3 / 3

Комбинация от зони, насочени към фокусирана работа и колаборация

Добрите сгради и пространства предлагат разнообразие: заведенията се превръщат в продължение на залите за срещи, спортните зони и парковата среда са на една крачка разстояние

В момента работим по няколко проекта, в които създаваме проекти за клиенти, което заема цяла сграда, изцяло посветена на техните нужди. Това дава свободата да работим с повече пространства извън строго дефинираното офисно такова. В контекста на хибридния офис, който в момента изглежда като най-ясна и застъпена концепция, залагаме изключително много и на допълващи функции, които да привлекат обратно хората в офисите. Защото компаниите искат хората да са там, да работят и общуват, да върнат това усещане, че всички са част от едно цяло и вървят в една посока. Именно създаването на възможности за изживяване, покриващи повече нужди на служителите извън работния процес, като фитнес, детски зони, споделени зони за хранене и срещи, мултифункционални пространства са тези, които предлагат разнообразие и още една причина хората да отидат до офиса, да се видят с колегите си на живо. Наистина офис сградите се превръщат в екосистеми, които трябва да могат да предложат възможно най-много на хората. Но отново това е добре преразказана стара история. Или по-скоро история, чието начало беше положено още преди пандемията.

Детският център JNGL by Progress e найуспешното допълващо пространство към офис, което сме проектирали

Добрите сгради и пространства предлагаха това разнообразие и то е залегнало в концепцията им от самото проектиране. Просто сега всички знаят, че това трябва да е там и това е, което компаниите търсят като възможност при избора на новото си работно място. Успешните проекти предлагат именно това. Ще дадем и изключително успешен пример. Получихме възможността и доверието да работим по няколко проекта през последните години в Garitage Park и бяхме преки свидетели и участници по един или друг начин в това да виждаме как един мащабен проект с ясна концепция се изгражда и развива успешно. Място, което събира хората, което е живо не само заради четирите си офис сгради, но място, което предлага изключително разнообразие от допълнителни функции и пространства. Защото виждаме, че това е нещо, което компаниите търсят. Нещо, което хората търсят. Заведенията се превръщат в продължение на залите за срещи, спортните зони и парковата среда предлагат изключителна добавена стойност на една крачка разстояние.

"Братя Хлебари": в пространството са заложени разнообразен тип места за сядане с възможност за групиране и уединение. Едно от местата, което подкрепя развитието на екосистемата в Garitage Park и продължението на разгръщащия се офис
Обратно нагоре ↑