Сгради

Business Garden Office X, София

Асен Лисев, "Браво Пропърти Фонд" АДСИЦ

НАГРАДА "СГРАДА НА ГОДИНАТА 2022", КАТЕГОРИЯ "ОФИС СГРАДИ", КАТЕГОРИЯ "ЗЕЛЕНИ СГРАДИ"

Решението за проектиране и построяване на „зелена“ сграда е въпрос на манталитет и ценности

- Г-н Лисев, как оценявате инвестицията в Business Garden Office X като обем и очаквана възвращаемост? Какво предстои като етапи и график?

- Business Garden Office X се намира в най-предпочитаната офис локация в София с отличен достъп, транспорт и развита среда за работа и социален живот. Успяхме да построим първите две сгради в комплекса точно така, както бяхме планирали, за да посрещнем и надминем очакванията на наемателите. Зелените площи, иновативният дизайн и интегрираните системи за устойчивост правят средата в "Офис Х" уникална не само за района, но и за целия град. Благодарение на всичко това заетостта в двете сгради от Фаза 1 скоро ще е 100% като част от по-големите ни наематели са AstraZeneca, Axpo, LEM, Pontica Solutions, Remix Global, Schwarz IT, Yotpo, Work Better, Zara Bulgaria.

В момента Фаза 2 е в процес на строителство и сгради 3 и 4 ще бъдат готови в средата на 2024 г. Те са с РЗП около 25 500 кв.м и би трябвало да се радват на същия успех, като вече имаме отдадени около 20% от площите. Размерът на инвестицията и възвращаемостта не са толкова важни, колкото фактът, че от всеки кандидат-наемател получаваме отлични отзиви за сградите в "Офис Х".

Обект: Business Garden Office X
Локация: кв. "Хладилника", София
РЗП сграда 1: 22 727 кв.м
РЗП сграда 2: 3900 кв.м
Инвеститор: "Офис Х" АД
Архитект: MBL Architects
Изпълнител: PSSC
Вижте повече: https://officex.bg

Асен Лисев и екипът на проекта получават наградата в категория "Офис и корпоративни сгради" в Национален конкурс "Сграда на годината 2022"

- Едната награда на конкурса за проекта е в категория "Зелени сгради" - каква е свръхпремията, която плаща инвеститорът на един проект, за един "зелен" проект?

- Решението за проектирането и построяването на „зелена“ сграда е най-вече въпрос на манталитет и ценности, не просто на бюджет. Разбира се, че е по-капиталоемък, по-сложен за изпълнение и по-труден за управление в сравнение с един обикновен проект, но не бюджетът е определящ, а мисленето. "Офис Х" е замислен от самото начало да бъде такъв, независимо от свръхпремията, защото да си зелен в смисъла на устойчив, екологичен и щадящ природата е необходимо условие в съвремието, а не изключение. В допълнение, привлякохме именно тези наематели, които споделят нашите ценности, и по този начин не само "Офис Х" стана „зелен“, но и социалната среда в комплекса се оформи като такава.

- Как оценявате развитието и потенциала на зона “Хладилника”?

- Районът има изключително голям потенциал за бъдещо развитие, като това ще се случва в следващите 10 - 15 години поради големия мащаб и наличните свободни парцели. Квартал “Хладилника” е заобиколен от кварталите на столицата, в които живее голяма част от младата и образована работна сила ("Лозенец", "Стрелбище", "Гоце Делчев", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Витоша", "Студентски град", "Дианабад" и др). Намира се на кръстопът, в който се пресичат трафикът от центъра към Драгалевци и полите на Витоша, от една страна, и новият пробив от бул. "Тодор Каблешков", покрай "Парадайз център", ул. "Филип Кутев" и бул. "Г. М. Димитров". В “Хладилника” имаме и най-добрия баланс в София между различни по предназначение сгради като мол, офиси и жилища, в комбинация с всички видове транспорт и двата най-големи парка на града.

1 / 2

2 / 2

- Как ще коментирате пазара на офис площи?

- Предоставянето на офиси под наем не е само строителство, което трябва да покрива все повече изисквания, а най-вече услуга, която продължава през цялото време, в което наемателите обитават сградите. Това е много специфичен и труден бизнес и успешните примери не са много. Пазарът на офис площи е потиснат в цял свят, като увеличеното търсене след ковид започва вече да спада в резултат на съкращенията на работни места в САЩ, което обхваща предимно технологичните фирми, и можем да очакваме негативен тренд в Европа и България. Затова почти няма строителство на нови офис сгради в София и втората фаза на "Офис Х" е изключение.

По отношение на наемите ние не сме в състезанието за най-евтина сграда и най-нисък наем, а в посрещането на нуждите на хората, които избират да прекарват основната част от работната си седмица в офиса и искат да работят в здравословна среда, съобразена с множество изисквания, за да се чувстват приятно и всички техни нужди да бъдат задоволени. Офисите започват да придобиват уют и удобства, които са присъщи или дори липсват в жилищата ни, защото служителите не бива да се чувстват потиснати, когато отиват на работа, а точно обратното.

Ние в MBL и "Браво Дивелъпмънт" продължаваме да си поставяме по-високи цели и стандарти в проектирането и строителството на офис пространства. Нашата мисия е да предоставяме на обитателите им максимално комфортна и ползотворна среда за работа и живот.

Арх. Светозар Филипов, мениджър "Проектиране и управление на проекти", MBL

Арх. Светозар Филипов: Сграда 2 е първата у нас, изцяло проектирана за споделена работа - дом на Work Better

 

- Арх. Филипов, поздравяваме MBL проектантския екип на Business Garden Office X с високата оценка на "Сграда на годината 2022" в две категории! Какви бяха най-големите предизвикателства и вашето най-голямо удовлетворение като проектанти?

- Благодарим за високата оценка на журито, още повече при толкова сериозна конкуренция.

Най-голямото предизвикателство винаги е да се намери правилната пропорция между естетика, функционалност и рентабилност. Създаването на една сграда е много повече от дизайн или строителство, сградите са инвестиция и проектът пряко допринася за нейния успех или провал. Разбира се, има фактори, които са предопределени, като например локацията, върху която проектантите не могат да повлияят. Тук идва ролята на истински добрите и прозорливи инвеститори, които ни се довериха за създаването на Business Garden Office X – г-н Лисев и г-н Шопов. Те бяха особено взискателни през целия процес и тяхна е основната заслуга за успешната реализация на инвестицията.

Всичко друго беше подчинено на бъдещите ползватели и техните нужди - ефективни офиси с минимален процент на неизползваеми площи. Големи, гъвкави етажни плочи с минимално наличие на вертикални елементи, колони, шахти, ядро. Сведохме плътните елементи по фасадата до минимум, за да допуснем възможно най-много естествена светлина в офисните пространства. Заложихме на основно застрояване, изнесено в периферията, за да обособим оптимална зелена площ между сградите, и отворихме просторни балкони на всеки етаж. На ниво концепция оразмерихме всички санитарни помещения, вертикален транспорт, паркоместа и автомобилен достъп освен според действащото местно законодателство и според установените в Европа добри практики. Заложихме на сградни инсталации от най-ново поколение в търсене на оптимален комфорт на наемателите.

1 / 2

2 / 2

- Може ли да обобщим какво получават обитателите на една "зелена" сграда като Business Garden Office X като комфорт на обитаване?

- Фокусът на сградите в Business Garden Office X е изграждането на уютна и здравословна среда, която да е устойчива във времето. Тя се осигурява чрез използването на рециклируеми материали като заложените алуминиеви профили с троен стъклопакет. Като бъдещи притежатели на LEED Platinum сертификат сградите интегрират енергоспестяващи системи за отопление и охлаждане, вентилация и LED осветление. По-здравословна и защитена среда се гарантира и чрез свръхиновативната технология, заложена в цялата сграда, която пречиства въздуха чрез студена плазма. Тази технология осигурява непрекъснато пречистване на въздуха и повърхностите. Изпълнението ѝ подобрява хигиенните условия във въздуховодната мрежа и в помещенията, убива бактериите и намалява драстично възможността от разпространение на вируси. Антивирусната среда също така се гарантира и чрез контрола на влажността, която оказва значително влияние върху разпространението на вирусите. В сградите са заложени филтри, които да улавят фините прахови частици, които представляват микроскопични твърди или течни вещества, суспендирани в земната атмосфера, причина за множество дихателни заболявания.

Вижте cтaтиятa в бpoй 1/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ 

Обратно нагоре ↑