Сгради

Business Garden Office Х: Стартира първата фаза

Споделяне

Мащабен проект в НПЗ "Хладилника" с 52 500 кв.м офис площи

Business Garden Office Х е мащабен офис комплекс и първата му фаза е разположена в имот с площ над 15 000 кв.м и коефициент на застрояване 3.5. Проектът се състои от четири бизнес сгради с общо околосградно пространство. Параметрите на инвестицията в завършен вид включват 52 500 кв.м офис площи, над 30 000 кв.м подземни паркинги и над 6000 кв.м паркова среда.

Изпълнението стартира с изграждането на две сгради. Сграда 1 представлява първокласна офис сграда с модерен облик с 11 етажа с разгъната застроена площ 22 700 кв.м и 3 подземни нива с паркинг за 360 автомобила. Сграда 2 е с индустриален облик, подходяща за споделени офиси (co-working), с 5 етажа с разгъната застроената площ 4500 кв.м и 2 подземни нива с паркинг за 80 автомобила. 

Етажната схема на типовия етаж в Сграда 1 е правоъгълна в план с централно разположени комуникационно ядро и обслужващи помещения и предлага възможност за ефективно офис разпределение и нисък процент общи части. Площта на типовия етаж е 2126 кв.м. Удобно се настаняват от 1 до 4 самостоятелни офиса/наематели, където комфортното разпределение позволява между 230 и 280 работни места, или общо 2300 работни места за сградата. В подземния паркинг са осигурени паркоместата за сградата, достатъчен брой зарядни станции за електромобили и велостойки.

Сграда 1 и Сграда 2 ще бъдат въведени в експлоатация през първото тримесечие на 2022 г. Поетапно ще бъдат изградени и сгради 3 и 4, като общата инвестиция се предвижда да бъде изцяло реализирана до края на 2023 г.

Наемателите и техните изисквания

Сградите в Business Garden Office Х са проектирани и ще бъдат построени за наемателите с най-високи изисквания и очаквания към качеството на работната среда. Услугата е ориентирана към тези фирми, които разбират колко важно е влиянието на работната среда върху продуктивността на служителите им. Етажният план предлага форма и пространство за гъвкаво и функционално офис разпределение и компании с около 250 служители могат да се настанят на един етаж и да се радват на отличен комфорт. Местоположението на комплекса, равноотдалечено и леснодостъпно от най-населените жилищни райони на столицата, го прави привлекателно за тези компании, които не искат служителите им всеки ден да губят ценно време в придвижването си до работа и обратно до вкъщи.

Планировката на терена и услугите за ползвателите

Business Garden Office Х е с отлично местоположение, добре развит обществен транспорт и лесен автомобилен достъп. Комплексът се намира в най-предпочитаната от наемателите локация в София, а именно в кв. "Лозенец"/НПЗ "Хладилника". Сградите са разположени на 100 метра от метростанция "Витоша" и в непосредствена близост до Paradise Center, гарантиращ множество удобства като ресторанти, кафенета, магазини, спортни зали и зони за развлечения. На пешеходно разстояние са и двата най-големи столични парка: Южен парк и Ловен парк – Борисова градина. Районът се развива активно и по отношение на строителството на жилищни сгради.

Ландшафтната планировка на комплекса предвижда обширни паркови пространства, алеи и декоративни елементи и обособени кътове за отдих или работа на открито. В парковата среда ще има достатъчно добра интернет връзка, осигуряваща възможност за една по-креативна и свободна работна атмосфера.

На разположение на служителите в комплекса ще бъдат детска занималня, зони за медитация и йога и други уелнес занимания.

Предвидени материали и системи

Сградата ще бъде изпълнена с висококачествени материали и технологии. Отоплението и охлаждането на помещенията се осигурява посредством последно поколение VRV/VRF климатична система. Предимство е разделянето на ОВК инсталациите на 4 самостоятелни подзони на всеки етаж, като за всяка е предвидена отделна система за климатизация и вентилация. Това решение позволява по-голяма гъвкавост. В допълнение вентилационната система ще осигурява свеж въздух от 10 000 куб. л/ч за всеки етаж. Системите работят в термопомпен режим (отопление/охлаждане) и не се нуждаят от сезонна подготовка. Office X е проектиран с окачена стъклена фасада, позволяваща на естествената светлина да прониква в офис помещенията. Тройният стъклопакет прави сградата изключително добре шумо- и топлоизолирана, а отваряемите прозорци допринасят за комфорта на наемателите.

Осветлението ще бъде с LED осветителни тела, което осигурява отлична енергийна ефективност и намалява разходите. Предвидено е захранване с електрическа енергия от 1 категория от две подстанции и допълнително дизел генератори. 

За удобството на наемателите на всеки от етажите на разположение ще са по 2 тераси. За осигуряване на вертикалната комуникация в сградата са предвидени 7 пътнически асансьора последно поколение с товароносимост 18 души, които да обслужват надземните нива, и два отделни асансьора за сутеренните нива и партера. На всеки етаж ще има по 14 тоалетни, а броят на конферентните зали, кухните и релакс зоните са според нуждите и желанията на наемателите и няма ограничения за техния брой, размер и местоположение.

За обезпечаване на сигурността на сградата се предвижда система за видеонаблюдение и контрол на достъп. Планирани са също и инсталация за мониторинг, контрол и управление на сградните инсталации (BMS). Системата следи за правилното им функциониране, отчита и сигнализира за аварии и отклонения, регистрира потребления на наемателите. В допълнение към това обединява системите за пожароизвестяване, СОТ, видеонаблюдение и контрол на достъпа.

Иновациите

Business Garden Office Х е проект, който се фокусира върху идеята, че благосъстоянието на духа е много важна част от ежедневието на един работещ човек. Предлагайки чист въздух, естествена светлина и ниско ниво на шумово замърсяване, сградите се превръщат в ефикасна работна среда, която влияе позитивно върху работната сила и увеличава продуктивността на обитателите им. За динамичната атмосфера на бизнес градината ще допринася и сграда 2, специално проектирана за отдаване под наем на co-working оператор като споделени офиси. Това иновативно пространство ще предоставя колаборативни методи на работа, като дава възможност за достъп до гъвкави работни станции, зали за срещи, зони за отдих, бар и други.

Възможността за интегриране на природните пейзажи спомага за намаляване на стреса, повишаване на креативността, фокуса и здравето на служителите. Гледката, която се открива от етажите на Office X, е към Витоша. Това несъмнено позволява на работещия човек да твори в спокойна обстановка, в която да се вдъхновява за нови идеи. Business Garden Office Х е един различен градски силует, зелен оазис, където човек може да намери своята връзка с природата.

Инвеститори в проекта са Асен Лисев и Спас Шопов. Асен е изпълнителен директор на MBL и в продължение на 15 години е лидер в предоставянето на търговски услуги за недвижими имоти на българския пазар.

Спас Шопов е професионален инвеститор с 20-годишен опит в бизнес имотите като управляващ съдружник в "Рослин Капитал Партнърс". Портфолиото му включва инвестиции в SPS Tower, Rich hill, в офис центровете "София 2000", както и в хотел "Димят" във Варна, хотел "Сентръл Парк" и хотел "Тракия" в София и "Индустриален парк София-изток".

Опитните инвеститори paбoтят aĸтивнo в пocoĸa paзвитиe и интеграция нa цeлия бизнес ĸoмплeĸc като устойчива част от район "Лозенец" и като част от кварталната общност.

Business Garden Office Х e проектиран от архитектурния отдел в MBL с ръководител арх. Светозар Филипов. В работата си проектантите обръщат внимание на всеки малък детайл и търсят преплитането между мултифункционален дизайн, високо качество на материалите и инсталациите и подчертана индивидуалност. Съвкупността от дългогодишен опит и познания на пазара позволява на екипа да създаде универсална и гъвкава офис сграда, отговаряща на най-високите изисквания на наемателите. Дизайнът на сградите е специално планиран според нуждите на клиентите. Архитектите в MBL са в постоянно търсене на съвременни и иновативни решения, влагайки в проектите си последните технологии и оптимизирайки сградното пространство, което води до понижаване на разходите на наемателите. Проектантският екип работи съвместно с консултантите от отдели като "Управление на сгради" и "Офис площи" в MBL, като това предимство позволява адекватна обратна връзка директно от клиентите. Взаимодействието между различните отдели във фирмата оказва важно влияние върху проектирането на функционални сгради с ефективно разпределение и благоприятен за работната среда климат.

Локацията е едно от фундаменталните предимства

Асен Лисев, инвеститор

Г-н Лисев, как избрахте парцела за този ключов проект?

- Търсех фундаментално предимство за строителството на следващата офис сграда, а именно локацията. Останалите конкурентни предимства се крият в екипа ни. В момента ние разполагаме с най-добрите архитекти на офис сгради, проектови ръководители на строителството и специалисти по отдаването под наем и трябваше да им дадем поле за изява, където да приложат нашата платформа и да посрещнат все по-високите изисквания на наемателите. Районът на "Парадайз мол" е най-атрактивен за наемателите на офис сгради поради централното разположение, транспортната инфраструктура, включваща метро, и наличието на свободна земя за бъдещо развитие на сгради и комплекси от всякакъв тип.

Напоследък често се говори за съжителството между живеещите в квартала и работещите в офиси? Как ще функционира тази симбиоза, свързваща офис сградата и общността?

- Важен аспект за нас е социалната отговорност и връзката с общността в квартала. Именно затова се ангажирахме и учредихме алея с право на преминаване през имота, което ще позволява свободното преминаване на пешеходци и велосипедисти с цел по-лесен достъп до градски транспорт и търговски обекти. Нашата мисия е да подобрим облика на града, да го направим по-чист и зелен и приятен за всички жители на кв. "Лозенец" и на София. Ние сме дългосрочни инвеститори, които дълги години ще бъдат ангажирани със сградите и тяхното функциониране, и нашият интерес е кварталът ни да се развива добре и да бъде приятен и удобен за обитателите си.

Какви са решенията, които предлагате по отношение на трафика?

- Нужно е умно управление на транспортната система, включително начина и посоките на движение, светофарните уредби, пешеходни пътеки и какво ли още не. Ако се разходите в столицата и обърнете внимание на недомислията и лошите решения в организацията на трафика, ще се убедите, че има много голямо поле за подобрения. Съвместното ползване на улиците от автомобили, градски транспорт, велосипедисти и пешеходци е изключително лошо уредено и също толкова лошо контролирано.

1 / 3

2 / 3

3 / 3