Сгради

Blocks открива най-модерната болница за рехабилитация в Югоизточна Европа

Илиан Григоров, основател и изпълнителен директор на "Блокс Груп"

Blocks Group е основана през 2019 г. като платформа с визията да стане водещ доставчик на пълен набор от рехабилитационни услуги в Европа. Мисията на Blocks е да освободи пациентите от болка и да възстанови техните способности за пълноценен живот. В портфолиото на компанията са услуги като рехабилитация, грижи за възрастни, грижи за паметта, палиативни грижи и доболнично лечение. Групата оперира в България и Гърция.

Илиан Григоров е основател и изпълнителен директор на "Блокс Груп". Притежава повече от 10 години опит в здравеопазването и 15 години в областта на частния капитал и консултантската дейност на M&A. Г-н Григоров основава City Clinic, която за 7 години стана водещ частен здравен оператор в България и сред петте най-големи оператори в Източна Европа. Преди това е ръководил офиса на Bedminster Capital (бивш Soros Investment Capital) в България в продължение на 8 години. Има опит в инвестирането в различни индустрии, включително кабелни медии и здравеопазване.

Илиан Григоров има магистърска степен по здравна администрация (MHA) от the University of Minnesota, магистър по международни финанси от University of Amsterdam и магистър по икономика и финанси от Университета за национална и световна икономика в София. Завършил е следдипломно образование и обучения в някои от най-реномираните академични и здравни институции в света, включително Massachusetts General Hospital, Brigham and Women’s Hospital, Cleveland Clinic, MD Anderson Cancer Center, Kaiser Permanente, Institute for Healthcare Improvement, UC Berkeley и INSEAD.

Специализирана болница за рехабилитация и продължително лечение "Блокс"
Локация: Околовръстен път, София
Брой легла: 100
Инвеститор: "Блокс Груп"
Проект: HKS - "ПроАрх"
Изпълнител: "Диана Комерс"
Терен: 11 декара
РЗП: 15 хил. кв.м

- Г-н Григоров, поздравяваме ви с предстоящото откриване на най-модерната болница за рехабилитация и физиотерапия в Югоизточна Европа!

- Благодаря, наистина се гордеем с това постижение. Проектът е един от най-големите в Югоизточна Европа и със сигурност ще бъде най-модерният в региона. Вече имаме акт 16 за сградата с два сутеренни и 5 надземни етажа, която ще приема пациенти за болнично и извънболнично лечение, а инвестицията до момента е над 30 млн. евро.

Но тук ще си позволя и да добавя, че болницата допълва най-големия напълно интегриран център за грижа за възрастни хора и хора след острата фаза на лечение и рехабилитация с нашия съществуващ комплекс в експлоатация от 2 години. Той включва 9 дома за възрастни от семеен тип с капацитет 81 резиденти, най-големият в България хоспис с 39 места, общностен център с ресторант, кафе и киоск за вестници, център за протезиране, парк и др.

Концепцията за семейна грижа се развива в Западна Европа и САЩ с цел максимално запазване на независимостта и индивидуалното преживяване на хората. Всяка къща, предвидена за 9 обитатели, има просторен общ първи етаж от 200 кв.м с различни зони и кътове за общо ползване, пералня, кухня и трапезария, на втория етаж има по 4 двойни стаи, на мансардния етаж - една единична стая. За всички резиденти е осигурена ежедневна грижа от сестри и лекари, нощен асистент. Центърът за протезиране работи с най-добрите части и самостоятелна медико-техническа лаборатория, с доставчици като "Отобок" и с отличен интерфейс за свързване на външната протеза с човека.

- Blocks си сътрудничи с най-престижния център за рехабилитация в света – Shirley Ryan Ability Lab - болница за рехабилитация номер едно в САЩ за последните 32 години?

- Наистина нашият клиничен партньор от 3 години е известното и реномирано болнично и изследователско заведение Shirley Ryan Ability Lab. Съединените щати са най-доброто място за висококачествена медицина и рехабилитация в света, а около 80% от грантовете за изследвания в сектора като екзоскелети, дистанционно наблюдение и други се усвояват точно от Shirley Ryan Ability Lab. Тяхната известна болница в центъра на Чикаго е на 40 етажа и обслужва пациенти възрастни и деца по възможно най-добрия начин в света. Можем да кажем, че ще прилагаме най-доброто от практиките и иновациите на института.

- Проектът е изготвен от водещото световно студио в сектора HKS? Разкажете ни повече за самата сграда.

- Да, HKS е световен лидер в проектиране на болници, работил по проекта за болницата на Shirley Ryan Ability Lab в Чикаго, а екипът е същият, изготвил и идейния проект за нашата болница. Българският партньор е "ПроАрх" - колектив с ръководител арх. Илия Еврев, които изработиха техническия проект за сградата с РЗП 15 хил. кв.м на терен 11 декара.

Освен красива сградата ще бъде и доста функционална и високотехнологична. В нея има около 130 точки с най-нови технологии, около 60% от които непознати в България, които ще покажем на журналисти и общественост веднага след като открием болницата. Върху 5 декара терапевтичен парк ще се изпълнява част от рехабилитацията през топлия сезон. Там ще бъдат разположени и външният фитнес на известна датска компания - лидер в сектора, и детска площадка тип inclusive playground за случаи на функционален дефицит - за деца в инвалидна количка.

По отношение на реализацията - договорът ни с "Диана Комерс" дава възможност да изпреварим увеличението на цените благодарение на фиксираната цена за грубия строеж и да осъществим строителството за кратко време с малък преразход. На места имахме малки сложности, като например нашето искане за конзолно окачване на единия блок с конструкция с вложени 900 тона желязо, и в крайна сметка се наложи укрепване с колони.

1 / 2

2 / 2

- Какви са особеностите на вашия модел на домашна грижа?

- Нашето голямо предимство е интегрираният комплекс за грижа след острата фаза на лечение, като след изписването можем да поемем хора с всяко ниво - първо в болницата за рехабилитация, а ако нашите пациенти са възрастни, то може да продължим грижата за тях в дома от семеен тип, при необходимост да прехвърлим пациента в нашия хоспис. В общия случай 60% от възрастните пациенти с потребност от такъв тип грижи като предлаганите от нас са с неврологични заболявания след инсулт, a при децата най-често става дума за детска церебрална парализа. Около 45% от хората, напускащи болниците за активно лечение след терапия на неврологични заболявания и по-специално инсулт, попадат в болница за рехабилитация. Разглеждаме предлаганата от нас грижа като допълваща активното болнично лечение, за да можем да завършим този епизод и да постигнем оптимални резултати.

Основното предимство на дома за възрастни пред гледането вкъщи е социалният елемент – решаващ фактор за качеството на живот. Социалната изолация, бездействието и липсата на физически занимания са пагубни за състоянието на възрастни и болни хора. Стремим се да създаваме на всички обитатели максимална физическа активност, което е изключително полезно за овладяване на когнитивните затруднения - като утринна ведрина, различни форми на анимация - занимания като чертаене, рисуване, оцветяване и др.

Важно е, че сме част от града, близо до райони като Драгалевци, Бояна и Витошката яка, което дава възможност възрастният човек да бъде най-близо до семейството, до града, да се съхрани честотата на връзките, близките да идват на посещение след работа и да прекарват време заедно.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

- От позицията ви на водещ оператор в рехабилитацията и грижата за възрастни в Югоизточна Европа предвиждате ли разширяване на дейността?

- Можем да споделим нашия добър опит в Гърция, където имаме болница със 175 легла на 24 хил. кв.м на терен 75 дка в квартал на Атина - най-голямата в Гърция, която придобихме от американски инвестиционен фонд, както и 3 дома за възрастни в три квартала в столицата с общо 288 легла. Работим с фонда за ветерани на Либия, имаме ветерани от войната в Украйна, от Близкия изток, Северна Африка.

Стремежът ни е да стандартизираме най-доброто в рехабилитацията и грижата за възрастни в двете страни, като българската болница да придобие международно признание. По време на тези 25 - 30 дни на рехабилитационна терапия хората могат да се възползват от различни дейности, забавления, рекреация, храна, особено при рехабилитация на деца, и да не пътуват в чужбина за същите процедури.

Да, имаме амбиция да се разрастваме в Румъния, Полша, Унгария.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Как оценявате бъдещето на сектора?

- Предвид световните демографски тенденции секторът за грижи ще се развива все по-активно със засилено търсене на такива услуги, също и в България, но при голям дефицит на кадри, които заминават за Западна Европа.

От инвестиционна гледна точка е факт засиленият интерес от страна на големите финансови стратегически инвеститори към този вид услуги за рехабилитация в САЩ и Западна Европа, но не и в България, както вече обясних.

След 10 години индустрията ще изглежда по различен начин. В рехабилитацията в света има две основни тенденции – дигитализация и service delivery, а услугата става хибридна – голяма част от нея се предоставя физически, а друга част - дигитално в дома. Най-бързо развиващият се сектор е дигиталната неврорехабилитация, а много услуги могат да бъдат предоставени вкъщи като augmented reality.

Друго направление е т.нар. геймификация – самите услуги и технология мигрират към симулиране на игра, която адресира друг проблем - придържане към терапевтичния план. Очакванията са след 5 години това да трансформира услугата с преход към повече entertainment.

Вижте статията в брой 5/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑