Сгради

Bey House Boutique Hotel, Велико Търново

Борис Благоев, инвеститор, Bey House Boutique Hotel: Търсим лукс и комфорт - хотелски стандарти на световно ниво

Борис Благоев, инвеститор

Борис Благоев е роден в Горна Оряховица, завършва Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново през 2000 г. (разположена в близост до Бейската къща). Продължава икономическото си образование в СА "Д.А.Ценов" - Свищов, специалност "Счетоводство и контрол". Няколко пъти заминава за студентски бригади, остава в САЩ и работи в хотели, увеселителен парк, управлението на мотел, счетоводна фирма. В момента е в процес на сертификация за експерт счетоводител (CPA). Живее в Ню Йорк със своя партньор Тревор. 

Може ли да представим проекта за Бейската къща?

- Идеята за проекта възникна, докато пътувах в Мароко с моя партньор през есента на 2017 г. Бяхме отседнали в традиционен марокански риад, който представлява заможна къща с вътрешен двор от Средновековието. Много от бутиковите хотели там са разположени в такива имоти и ми направи впечатление колко добре са реставрирани с модерни удобства, като в същото време е запазен духът на старинната сграда. Пътувал съм много по-света и съм отсядал в най-различни места, но този уникален комфорт, който видях в Мароко, не съм го намирал никъде другаде. Там реших, че бих могъл да пресъздам същата концепция във Велико Търново, където съм израснал.

През пролетта на следващата 2018 г. започнахме да търсим имоти във Велико Търново и се спряхме на Бейската къща. Сградата е била неизползваема от 2013 г., когато кредитът на собственика е спрян да бъде обслужван и стопанисването е поето от банката. Въпреки че е била ремонтирана основно в началото XXI век, за съжаление през тези пет години е била доста занемарена и изискваше изключително много време и усилия да се приведе в днешния ѝ вид.

Каква е концепцията за архитектурно и инвестиционно решение?

- В предишната си конфигурация хотелът имаше седем стаи, които бяха доста малки и за да ги разширим, ги направихме четири. Салонът за хранене беше запазен в същия размер, но кухнята и сервизните помещения трябваше да се разширят, за да отговарят на изискванията за експлоатация. Тъй като сградата е паметник на културата, фасадата и външните граници на имота не могат да бъдат променяни, но това не важи за подземните части. Тогава дойде и идеята да добавим турска баня и да разширим максимално търговската площ под лятната градина. В турската баня има зона за релакс, обособени клетки за масаж, както и отделни съблекални за мъже и жени. Дотам може да се стигне по стълби или асансьор през лятната градина и да се обслужват клиенти, които не са гости на хотела. Ресторантът също има отделен вход от долното ниво откъм калдъръмената улица, което позволява всяка част от обекта да работи самостоятелно.

При разговора с дизайнера възникна идеята да обзаведем стаите по възможно най-уникален начин от времето, в което сградата е построена - втората половина на XIX век. Придържайки се към духа на старата столица, решихме да ги кръстим на царици от Третото българско царство и да пресъздадем как биха изглеждали техните царски покои, като в същото време се внедрят най-модерните удобства и технологии на XXI век.

Надяваме се да привлечем гости, които търсят лукс и комфорт. Стремим се да изпълним хотелските стандарти на едно световно ниво и да привлечем чуждестранни посетители, които идват за първи път в България. Велико Търново често е подминавано от чуждестранните туристи или се посещава само за няколко часа през деня. Бихме искали това да се промени и да го направим дестинация не само за българските туристи, но и за чуждестранните. Това е и основната цел, около която сме разработили нашата маркетингова стратегия, предимно в социалните мрежи. Брандът Bey House е първият по-рода си инстаграм хотел в България.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Какви са най-успешните решения, с чиято реализация се гордеете?

- Строителните материали са модерни, но сме използвали при всяка възможност естествени материали като дърво, стъкло и метал. Сега сградата има висока енергийна ефективност, включително слънчеви панели за гореща вода. Едни от най-съществените модернизации беше добавянето на вътрешен асансьор от хотела, с който може да се стигне до ресторанта и турската баня. Така премахнахме стълбите за долното ниво и разширихме входа към рецепцията за едно по-грандиозно посрещане на гостите. Стаите са оборудвани с таблет, който контролира температурата, светлините и завесите за пълно затъмнение. В баните има спа тоалетни на Grohe, комбинирани с биде, което се управлява с електронни бутони.

Как оценявате състоянието и началото на експлоатацията на проекта към момента?

- Засега отзивите са много добри и има изключително висок интерес. Хотелът и лятната градина работят от миналото лято и ресторантът беше завършен в началото на тази, но все още търсим майстор-готвач. Засега предлагаме само напитки и закуска на гостите, но се надяваме скоро да намерим подходящия главен готвач, който да продължи концепцията Bey House в ресторанта. Турската баня вече работи за гости на хотела, а към края на май ще отвори врати за външни посетители.

Нещата стават много бавно в България. Изминаха вече четири години от началото на проекта, но не се отклоняваме от крайната си цел - създаване на уникално място във Велико Търново и извеждането на дестинацията на световно ниво.

Бейската къща е построена през 1864 г. Тя е един от отличителните паметници на културата в старата столица на България. През периода на османското владичество титлата ,,бей” се е давала на елитен член от турските съсловия, подобно на титлата ,,граф’’ в Европа. Последният бей на града и на региона е бил Кончашооглу бей. Той е построил Бейската къща и е живял в нея до Освобождението.

Сградата е построена от ученик на известния майстор Колю Фичето - Иван Пенчев. Тя е една от най-красивите сгради в старата част на града. Имотът е изцяло обновен, като е запазена оригиналната структура, външен вид, както и емблематичната за епохата фасада от червени тухлички, но също така напълно мoдернизиран. Главна задача при реновирането е да се запази и предаде духът на историческото време, в което е създадена самата сграда.

Оригиналният имот се състои от няколко стаи, превърнати в четири царски покои, давайки възможност за по-просторни и бляскави спални помещения и бани. На всеки от покоите е посветено име на българска царица от Третото българско царство.

Изживяването в Бейската къща

Бейската къща се намира в сърцето на старата част и на по-малко от пет минути от крепостта Царевец и впечатлява с автентични каменни стени и порта от 1864. Гостите са посрещнати в лятната градина - двор с големи чадъри, пъстри цветя и освежаваща система за разхлаждане в горещите дни. Само тук гостите могат да се насладят на аромата на чаша кафе от бленда на "Юлиус Майнл Виена XVI" и да се освежат с чаша "Перие", шампанско, вино, чай и други напитки. Мястото е невероятна отправна точка или спирка за кратка почивка към стария град. Лятната градина дава поглед към уникалното лоби на бутиковия хотел. По стълбите от нея или от външния и вътрешния асансьор се стига до турската баня и изискан ресторант. Бейската къща е лесно достъпна и за хора с увреждания. Целият имот е свободен от тютюнев дим, включително и лятната градина, за да можете да се насладите на свежия въздух и ухаещите цветя.

Покоите

Всеки от покоите пресъздава как би изглеждала спалнята на самата царица, с уникални детайли и снимки от нейния живот. Антиките от XIX и началото на XX век, дъбовите подове, плътните персийски килими, богато украсените корнизи, огромните огледала и ръчно изрисуваните стени създават усещане за двореца на царицата. Във всички покои има изобилна естествена светлина, всеки от тях е снабден с дигитален таблет, който контролира завеси с пълно затъмнение, централния климатик и вградено в тавана LED осветление. Светлината може да бъде намалена или увеличена по желание, създавайки перфектната нощна атмосфера за игрива или спокойна вечер.

Всички бани в Бейската къща са с първокласни тела на Grohe и с известния италиански мрамор "Карара". Всички тоалетни разполагат с последна мода бидета с дистанционно управление, които се дезодорират и самопочистват след всяко ползване. Тоалетната седалка, която разполага с мека LED нощна светлина, се отваря и затваря автоматично при влизане в банята, а също така се повдига с натискане на бутон.

Всяка баня има тропически душ, монтиран на тавана на височина 2,30 метра за максимална релаксация. Душовете също включват разтегаем маркуч от стената и луксозни тоалетни принадлежности Malin+Goetz. На излизане от душа или ваната има плюшен халат и меки чехли. Вратите към всеки от покоите са от масивен дъб и са с 8-сантиметрова дебелина за пълно уединение. Прозорците също са с троен стъклопакет, което прави стаите напълно изолирани от външен шум.

Покои "Мария Луиза"

28,72 кв.м

Покоите "Мария Луиза" са кръстени на царица Мария Луиза от Бурбон-Парма, съпруга на цар Фердинанд I. Покоите разполагат с queen-size легло (180/200 см) и антични мебели из цялата стая. Също като големите покои "Маргарита" и "Джована" "Мария Луиза" създават аристократична атмосфера сякаш сте гост в царския дворец. Тази стая също има изглед към калдъръмените улички и създава усещане за стара Европа.

Покои "Йохана"

21,18 кв.м

Уютните покои "Йохана" са кръстени на принцеса Йохана Мария Луиза Лойзингер, царската половинка на княз Александър I Батенберг. Въпреки че "Йохана" са най-малките покои в Бейската къща, това не отнема от величието на преживяването. "Йохана" разполагат с queen-size легло (180/200 см) и изглед към калдъръмената улица отдолу. Богато украсените стени ви карат да се почувствате като цар или царица.

1 / 2

2 / 2

Обратно нагоре ↑