Сгради

Berkein Architects: Комплексна и гъвкава проектантска услуга с богат международен опит и разнообразни проекти

Споделяне

Хирт Беркейн, основател, Berkein Architects

- Г-н Беркейн, г-н Ван Парис, може ли да представим Berkein Architects?

Хирт Беркейн: - Основахме Berkein Architects през 80-те години на миналия век. В началото дейността ни основно обхващаше проектирането на еднофамилни къщи и вили. Между 2002 г. и 2010 г. в портфолиото ни намериха място и по-големи проекти, отново основно в жилищната сфера. През годините нашият растеж е стабилен и устойчив както по опит, така и по големина на екипа ни. Напълно разбираме стойността и значението на качествения дизайн за нашите клиенти и затова сме напълно безкомпромисни, що се отнася до качеството на нашите проекти. Предполагаме, и на това се дължи нашето разрастване както като екип, така и по разнообразие на нашите проекти. Това е и причината, заради която клиентите ни се доверяват с все по-големи и по-комплексни проекти.

Между 2010 г. и 2020 г. имахме удоволствието да проектираме градоустройствени планове, квартали с жилищни къщи, по-големи апартаментни сгради и жилищни комплекси, като вече имаме и опит и в други сфери на проектиране - офисни, индустриални и обществени сгради.

Кристоф ван Парис, управляващ партньор, Berkein Architects

Ние, в Berkein Architects, вечно се адаптираме към настъпващите промени в строителния сектор като завишаването на стандартите за устойчивост, опазване на архитектурното наследство, както и може би най-вече минимализирането на въглеродния отпечатък. Тези изисквания подтикват към завишаване на стандарта на проектантската услуга, а единственият начин да се постигне такова високо ниво на крайния продукт е с много стабилен и отговорен екип.

Към момента с гордост можем да кажем, че Berkein Architects е мултинационално и мултипрофесионално бюро с над 70 специалисти. През последните 20 години нашият офис се е превърнал в еталон при проектиране на жилища, офиси и градоустройства в Белгия. Въпреки че именно в Белгия започва нашата практика, компанията се разраства и целим да разширим обхвата на нашата дейност на международно ниво.

1 / 2

2 / 2

Жилищен комплекс Ostend Sea View

В началото на 2018 г., ние, Berkein Architects, бяхме избрани от Global Estate Group за проектиране на един уникален жилищен комплекс на първа линия на плажната ивица в град Остенде, Белгия. Днес проектът е все още в строеж, но ние сме много удовлетворени от начина, по който той се реализира.

Ostend Sea View е проект, който съчетава модерна архитектурна иновация с богатата история на района в едно цяло. Той черпи своя уникален характер, от една страна, от защитената като архитектурно наследство фасада към плажната ивица, която ще бъде напълно запазена и реставрирана, а от друга страна - от престижна модерна жилищна кула в съседство.

Това е проект, богат с история и културно наследство. В голямата ъглова сграда се е помещавало престижното училище по културен етикет Sacré-Coeur. Заможните семейства от Валония са изпращали дъщерите си в този интернат, за да бъдат обучени на добри обноски, непосредствено до чистия морски въздух. По-късно, през 1955 г., сградата на училището е придобита от университет. До 2017 г. тя е дом на хиляди студенти от VIVES University of Applied Sciences.

Ние обвихме Оstend Sea View в естествена каменна фасада с пясъчен цвят и по този начин я интегрирахме в околната среда, постигайки баланс между “старо” и “ново”. Новата градска кула със своята емблематична архитектура и висококачествени фасадни детайли и материали се състои от луксозни и просторни апартаменти с разнообразна функционална програма. Ексклузивните апартаменти се радват на спиращи дъха необезпокоявани гледки към морето и плажа.

Частна вила Sint-Martens-Latem

Частна вила Sint-Martens-Latem

Проектирахме тази модерна вила под мотото “топъл минимализъм” по изричното задание на амбициозен клиент и строител със страст към архитектурата, на тихо, уединено място в живописния Синт-Мартенс-Латем.

Масивни, но добре балансирани обеми впечатляват посетителя към входа на сградата. Пътят към фасадата излъчва строгост и яснота. Издължените керамични блокове са в рязък контраст с оживеното свежо зелено дърво, което мигновено привлича вниманието.

За разлика от затворената предна фасада към входа, южната задна фасада е изцяло отворена към просторния двор. Дневната светлина и огромната градина преливат в дневното пространство поради липсата на категорична граница на отворената фасада. Минималистичните алуминиеви профили на прозорците с черно покритие осигуряват безпрепятствена гледка.

1 / 3

Частна вила Sint-Martens-Latem

2 / 3

Частна вила Sint-Martens-Latem

3 / 3

Частна вила Sint-Martens-Latem

По отношение на околната среда и енергийната ефективност целта на проекта отново беше енергийна и въглеродна неутралност. В допълнение към висококачествената система с троен стъклопакет и система за принудителна вентилация е избрана геотермална помпа с инсталация за подово отопление и пасивно охлаждане.

Отвън широките сенници осигуряват сянка и покриват огромна маса. Водата от елегантния плувен басейн създава плаваща тераса около къщата в пълен унисон с вълнообразната форма на градината и органичното езеро.

Част от комплекс със смесено предназначение в Розеларе, Белгия

Мастерплан De Zonnige Woonst_Waasmunster Wareslaghe

В днешно време инвеститори и строителни предприемачи често ни възлагат да проучим какви са възможностите за застрояване на собствен голям имот. Ние, от Berkein Architects, винаги се стремим към разнообразие на единиците в крайния продукт, когато изработваме градоустройствен план. Следващите стъпки са обемни проучвания със съображение към околната среда - градска мобилност, природа, управление на природни води, налично пространство, съседи и връзка с тях и т.н.

Бяхме много развълнувани, когато наши доверени партньори ни възложиха да дадем предложение за голям градоустройствен проект в покрайнините на Васмунстер, Белгия, към края на 2020 г. Този комплексен проект е в момента във фаза на строеж и се очаква да бъде изцяло изпълнен до края на 2023 г.

Освен предоставянето на разнообразни и ефективни жилищни единици целта на проекта беше да запазим качеството на съществуващата зелена среда доколкото е възможно най-много. Вярваме, че проектът успешно осигурява естествен преход между отвореността на покрайнините и съществуващата застройка в предградията. Едно от основните изисквания на клиента и на общината беше да се заложат зелени покриви и да се предоставят решения за инфилтриране на дъждовната вода обратно в естествена среда.

1 / 1

Част от комплекса De Zonnige Woonst, Waasmunster, Wareslaghe, Васмунстер, Белгия

Офис сграда DB Tielt Felix

През 2018 г. ни беше възложено от дългогодишен клиент и голяма строителна компания - Dumobil, да реновираме и да пристроим тяхната офис сграда. Това беше предизвикателен и вълнуващ процес още от самото начало, но същевременно беше много удовлетворяващо да имаме възможността да комбинираме духа на тяхната стара сграда с модерната тенденция в Белгия, с която те искаха да се идентифицират.

Резултатът е задоволителна симбиоза между “вчера” и “утре”, перфектно улавяща нашата визия за устойчивост и защита на архитектурното наследство, като същевременно успешно се интегрира съвременното излъчване на модерния дизайн.

Оригиналната сграда е била доста модерна за времето си и нашата цел беше да продължим тази строга линия и с този проект за реновация. Фасадата е покрита с бежови керамични плочи, които придават цялостно, топло минималистично излъчване на фасадата. Големите прозорци с фина черна рамка гарантират оптимално преминаване на естествена светлина на всички етажи, като едновременно с това засилват усещането за модерна фасада.

Отвътре отново са организирани големи открити пространства на всички етажи. Бюрата са притворени със стъклени паравани, за да запазим максимално усещането за простор. В допълнение, рецепцията, която се намира в старата част от сградата, е напълно отворена до върха на сградата в голяма вътрешна кухина.

Устойчивостта на сградата беше една от основните теми по време на дискусиите относно този проект. Не само по отношение на историческия характер, но и по отношение на екологичните технологии. Офисът е оборудван със силно изолиращо остъкляване, съчетано с вътрешни слънцезащитни щори за максимален ефект и отговорност към околната среда. Соларните панели на покрива и фотоволтаичните станции допълват този наш подход, което превръща проекта в модерна реновация не само в архитектурно отношение, а и в технологичен аспект.

- Какъв е вашият екип в България и каква е дейността ви в момента?

Кристоф ван Парис: - Цялата компания се състои от общо 70 души, като 55 от тях са в нашия офис в София. Имаме архитекти, строителни инженери, инженери по отделните технически специалности и 3D визуализатори. Разполагаме с разнообразие от професионалисти и имаме широк обхват на дейността си.

През последните 30 години нашият офис изключително много се разрасна и специализира. Например разделихме идейната част и техническата и работна фаза. Тази структура дава на нашите служители свободата да работят със силните си страни точно това, което правят най-добре, като същевременно създава възможност да бъдат креативни и да се включват в много проекти едновременно.

Офисът в София беше открит през 2013 г. като аутсорсинг помощ в чертожната дейност, но бързо доказа, че можем да прераснем в комплексно архитектурно бюро - част от компанията Berkein Architects. Впоследствие ние дори разширихме услугите си и вече предоставяме не само архитектурно проектиране, но и 3D визуализации, клипове, виртуална реалност, а от техническа страна предоставяме широкообхватни и подробни количествени сметки, технически проекти и проследяване на изпълнението на място.

- Имате ли тясна специализация по отношение на функционалните типове проекти?

Хирт Беркейн: - През последните 30 години ние, от Berkein Architects, постепенно се утвърдихме в проектирането и разработването на жилищни проекти от всякакъв мащаб - от еднофамилни вили, през свързано застроени къщи до големи градоустройствени проекти и многофамилни сгради. Успоредно с това придобихме опит и в други сфери на проектирането. Офис сградите заемат все по-важна част от нашето портфолио. Разнородността на клиентите, с които работим, ни позволи през годините да работим по индустриални и бизнес проекти и публични сгради, най-вече чрез участие в конкурси. Гледайки назад, можем с гордост да кажем, че ни се довериха множество частни клиенти и строителни компании за изготвяне на проекти с високо качество по цял свят.

Като активни участници в архитектурното проектиране от дълго време ние наблюдаваме непрекъснато естественото развитие на тази професия и промените. По тази причина един от основните аспекти, на които акцентираме, е устойчивостта на проектите. В нашата практика за всички проекти е предвидена употребата на естествени материали с устойчивост и отговорност за неутралния въглероден отпечатък.

1 / 2

Офис сграда на строителната компания Dumobil, Тийлт, Белгия 

2 / 2

Интериор в офис сградата на строителната компания Dumobil, Тийлт, Белгия

- Какви са изискванията на съвременните клиенти към проектантската услуга?

Хирт Беркейн: - Днес професията на архитекта е придобила по-различни измерения. Сложността на сградите и на строителните процеси се увеличи, което изисква различен подход за успешно завършване на строителни проекти.

Цените на суровините и на материалите продължават да растат, енергийният пазар е много горещ, данъците са високи. Това води до по-високи разходи за строителство. Контролът на разходите е много важен за клиентите, за да могат да поддържат проектите жизнени и достъпни. Всичко това означава, че трябва да се опитаме да открием и да премахнем препятствията в самото начало на проекта.

Единственият начин да се постигне това е чрез силно съсредоточаване върху BIM (Building Information Modeling). Чрез създаване на идеално цифрово копие на бъдещата сграда всички проблеми могат да бъдат решени предварително. Количествата от необходимите материали могат да бъдат определени в началото, така че отпадъците да бъдат сведени до минимум. Цените могат да бъдат зададени предварително и няма да има разочарования по време на изпълнението. Елементите могат да се изработват и да се сглобяват предварително до възможно най-висока степен на готовност в контролирани условия, а не на място - при сухи и безопасни условия работата може да се извършва по-ефективно.

Комфортът на обитаване и устойчивостта са други аспекти, които изискват внимание. Нараства необходимостта от правилно използване на материалите за всеки отделен проект, което води до екосъобразни проекти и по-висок комфорт на обитаване.

Можем да кажем, че съвременните клиенти изискват пълен пакет от услуги - от първата скица и концептуални идеи до техническите проекти, избор на устойчиви материали и планове по време на изпълнението, проследяване на строителството и управление на собствеността.

- Как съвременните технологии навлизат в проектантската дейност?

Кристоф Ван Парис: - В миналото всичко е беше отговорност на архитекта - от първоначалните разработки и енергийното обследване до количествените сметки. Съвременните технологии и пазарната конкуренция установиха тенденция всяка част от проекта да се развива все по-детайлно. Днес работата ни просто стана твърде сложна, за да продължим да комбинираме всичко на едно място.

Обществото и законодателството също се промениха значително. Вентилация, изолация, мобилност, екология и опазване на околната среда... Хората са много по-наясно с всички детайли. Като архитекти е важно да признаем тези факти, да израстваме с тях и да търсим решения.

Фактът, че сме стигнали толкова напред с BIM, е голямо предимство. Цялото техническо познание за една сграда е събрано в един файл. Това ни дава възможност да прогнозираме предварително разходите както за изграждане, така и за последваща поддръжка. Най-важното е, че можем да координираме изпълнението на място предварително по време на фазата на проектиране и изчертаване. Например знаем отлично къде ще бъдат разположени тръбите за вентилация, канализация, дренаж, вода и други, за да осигурим предварително всички необходими отвори в бетонната конструкция. Можем да подберем материали и да проучим тяхното въздействие върху енергийната ефективност предварително. Технологии като Point Cloud заснемания и виртуална реалност ни позволяват да разберем по-добре съществуващите сгради и строителните обекти и да ги представим на изпълнители или купувачи.

Съвременните технологии ни позволяват да се концентрираме повече върху проектирането, след което можем по-лесно да анализираме и координираме техническото и устойчиво изпълнение. Подарък за строители и проектанти, които вече не се сблъскват с непредвидени разходи или неудобства по време на строителството или обитаването след това. Подготвени сме много по-добре, отколкото преди 10 години.

Част от жилищен комплекс в Пуселе, Белгия

- Какво е развитието в изготвянето на проекти за основните функционални типове сгради?

Хирт Беркейн: - Без значение дали работим над частна еднофамилна къща, многофамилна жилищна сграда или квартал, винаги се стремим да предоставим оптимални условия за обитаване. В този така наситен пазар клиентите стават все по-взискателни и с все по-високи изисквания. Когато става въпрос за окончателното разпределение, всеки сантиметър е от значение и затова всичко трябва да бъде много добре обмислено. Функционалността придобива все по-голяма значение последните десетилетия. От друга страна, търсенето на луксозна и естетична визия също нараства. Особено внимание се обръща на външното пространство. Този цялостен процес на завишаване на стандартите и изискванията значително се ускори през последните години. В несигурни времена на растящи цени на строителни материали и строителството като цяло клиентите основателно са все по-взискателни към проектите и не правят компромис с качеството. Подобна тенденция наблюдаваме не само при жилищните сгради, но и при проектирането на офис и търговски сгради.

- Може ли да обобщим добавената стойност за клиентите от проектантската работа с Berkein Architects?

Хирт Беркейн и Кристоф ван Парис: - Вярваме, че с дългогодишния си опит сме се утвърдили като една от водещите архитектурни компании, специализирали в жилищни проекти под различна форма и потребност. Видяхме еволюцията на този сектор и бяхме част от нея като създатели на направления в нейното развитие. Нашата нагласа е за иновации в проектирането, детайлите и изпълнението, за устойчивост на архитектурата, която правим, за интегриране на нови технологии.

Всичко, което правим, се стремим да произхожда от нас, като целта е да можем да предоставим пълен пакет от услуги на нашите клиенти - идеен проект, технически проект, количествени сметки, конструктивни планове, инсталации, координиране на строителната площадка и авторски надзор, всичко интегрирано в единна BIM платформа.

От друга страна, винаги сме били и винаги ще продължаваме да бъдем гъвкави. Редица наши клиенти имат индивидуални изисквания към техните проекти, които се различават от нашия основен начин на работа. Винаги сме успявали да се адаптираме към тези различия, да предложим и да направим подобрения или да работим безпроблемно съвместно с други подизпълнители, когато е необходимо.

Ние сме опитни, иновативни, гъвкави и полагаме път за нови тенденции.

Вижте cтaтиятa в бpoй 6/2022 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ 

Обратно нагоре ↑