Продукти и технологии

Авангарден дизайн, акустика и комфорт в образованието с продуктите на Knauf Ceiling Solutions

Днес все повече говорим за проблемите и тенденциите в образованието, което определя формирането и нагласата на младите хора в началото на живота им. Един от главните проблеми на нашето образование е лошата и остаряла инфраструктура, материалната база и концепции за тях. Поради недостатъчен капацитет в нашите училища се учи на две смени, условията невинаги са на съвременно ниво, а материалната база – сграден фонд, мебели, техника и съоръжения, се обновява „на парче“ и недостатъчно.

В тази връзка представяме един изпълнен със системи на Knauf Ceiling Solutions обект, който олицетворява стремежа на проектанти, инвеститори и изпълнители към постигането на идеална среда за обучение с поглед към бъдещето.

Амбицията

Новият образователен център James McCune Smith, който отвори врати през април 2021 г., е замислен като нова знакова сграда, част от амбициозна програма за разширяване на Университета в Глазгоу, целяща предлагането на висококачествено студентско обучение. Предлагайки смесица от лекционни зали, стаи за малки групи, зони за почивка и обучение, новият център отразява важна тенденция за предлагане на учебни условия, които да отговарят на индивидуалните нужди на студента.

За да разберат и осъществят желанията на младите хора, проектантите от бюрото HLM Architects посещават подобни сгради в Австралия с представител на университета и след това тестват новите схеми със студенти и преподаватели, като използват системи на Knauf Ceiling Solutions в серия от пилотни стаи в съседна сграда. Следва сложен процес на консултация със страните в учебната дейност за тестване и прецизиране на нуждите, какви пространства наистина работят, за формиране на дизайна на новата динамична учебна среда.

Новият образователен център James McCune Smith предлага изпълнени по всички съвременни стандарти помещения за над 2500 студенти в изключително устойчива, сертифицирана по BREEAM сграда, разположена в сърцето на природен резерват.

„Разположен в сърцето на кампуса, новият център за обучение James McCune Smith е проектиран да допринесе за едно ново усещане у студентите в динамична учебна среда. С разнообразие от пространства за интерактивно обучение и активно учене той ще поддържа едно мотивирано, жизнено и разнообразно академично общество, като осигурява използването на ефективни методи за обучение в групова и индивидуална форма.”

Андрю Никол, архитект, HLM Architects

Съвременна учебна среда

Целта е да се създаде напълно модерен, но устойчив и хармоничен интериор, в който студентите да не се чувстват като в традиционна университетска среда. Креативен индустриален дизайн с видими инсталации и структурни елементи за повишаване на студентската култура с използване на топли материали, в това число и дървесни пана за създаване на усещане за комфорт и домашен уют. Използвани са бетон, стъкло и дърво като основни материали, а металът, който се откроява от неутралните тонове, е избран за създаване на интересни, ненатрапчиви акценти. На палитрата от неутрални цветове и естествени материали се противопоставят цветни разчупени мебели, което да отрази свободния дух на университета и неговите студенти.

Изборът на системите на Knauf Ceiling Solutions е жизненоважен за дизайна, те помагат за дефинирането на различните студентски пространства и чрез отличните си акустични свойства осигуряват оптимално звукопоглъщане.

В учебните помещения и коридорите са използвани бафъли от дървесна вата HERADESIGN® Baffle Element, а в големите отворени пространства с голям трафик на хора са монтирани острови MINERAL Sonic Element.

Островите MINERAL Sonic Element са акустични елементи за таван без рамки и фуги, които са изпълнени по патентована технология с усилени ръбове и изцяло покрита с акустичен воал лицева и обратна повърхност в разнообразни цветове. Този продукт е оценен от дизайнери и архитекти заради ниското си тегло, лесен монтаж, издръжливост, отлична устойчивост на влага и превъзходно двустранно звукопоглъщане.

„Имах честта да бъда избран за стенописа в новата сграда на JMCS. Моите произведения са изключително триизмерни, като се надявам това да направи пространствата, които студентите обитават, още по-динамични и иновативни."

Peeta, художник

1 / 3

© Alan McAteer

2 / 3

© Alan McAteer

3 / 3

© Alan McAteer

Произведение на изкуството

Зашеметяващо произведение на футуристичното изкуство е в центъра на дизайна на сградата на James McCune Smith. Създаден от венециански художник на графити, Peeta, стенописът, който се намира на вътрешната стена на стъклената фасада на сградата, е с размери 13 м на 8 м. Той е нарисуван със спрей върху обшивка с паната от дървесна вата на Knauf Ceiling Solutions HERADESIGN® Creative Wall. Peeta е избран сред участниците в международен конкурс, организиран от Съвета за развитие на проекта "Център за обучение James McCune Smith".

HERADESIGN® Creative е брилянтно иновативен и многофункционален продукт, ценен от дизайнери и архитекти заради отличните си акустични характеристики и естетически свойства. Може да бъде съчетан с всеки интериор и цветови предпочитания или, както е показано в този проект, използван като празно платно за оригинално произведение на изкуството. Продуктът се предлага в богат избор от форми, структури на повърхността, кантове и размери. Системата за монтаж е с винтове на метална или дървена носеща конструкция, на стена или таван. Произведени от естествена иглолистна дървесина и магнезит, паната HERADESIGN® предлагат висока устойчивост на удар и превъзходна пожароустойчивост (до клас А2).

“В проекта James McCune Smith участвам с интерес, най-вече заради различните видове тавани, избрани да помогнат за създаването разнообразни учебни пространства и да изградят най-съвременни интериори. Всички участници в проекта са много горди с отредената им роля в привеждането на това зашеметяващо съоръжение в действие и осигуряване на най-оптималното пространство за студентите от Университета в Глазгоу."

Андрю Шанкланд, Linear Projects

© Alan McAteer

ИЗПОЛЗВАНИ ПРОДУКТИ

Острови MINERAL Sonic Element триъгълник

Острови MINERAL Sonic Element квадрат

Острови MINERAL Sonic Element трапец

Острови MINERAL Sonic Element кръг

Бафъли от дървесна вата HERADESIGN® Baffle Element 2400/1800/1200/600×600 mm

Пана от дървесна вата HERADESIGN® Creative Line, 600×200×25 mm, HERADESIGN® Creative Line DR12/DL12, 1200×600×25 mm

Острови MINERAL Sonic Element с нестандартни размери 2100×1000 mm, 1200x1000 mm, 1800x1000 mm

1 / 2

© Alan McAteer

2 / 2

© Alan McAteer

ЕКИП НА ПРОЕКТА
Инвеститор: Glasgow University
Архитект: HLM Architects
Изпълнител: Linear Projects
Художник: Peeta
Фотограф: ©Alan McAteer

© Alan McAteer

Проектът е носител на наградата в категория „Образование“ на Архитектурния институт в Глазгоу, наградата "Проект на годината", категория „Проекти в средното и висшето образование“, и високо оценен в категория „Вдъхновяващи образователни сгради“ от конкурса „Образователни сгради Шотландия 2021“.

В заключение можем да си пожелаем повече такива проекти с мисъл за бъдещето и у нас, а ние ви обещаваме да ги представим в следващите ни срещи, защото имаме изпълнени доста вдъхновяващи проекти.

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ 

1 / 1

Обратно нагоре ↑