Сгради

Atelier Jean Nouvel: Tours Duo

Комплексът Tours Duo в Париж по проект на Atelier Jean Nouvel включва две високи сгради в строеж в югоизточната част на френската столица, близо до гарата и до околовръстното шосе в 13-и район, недалеч от река Сена. След завършването й кула Duo 1 със 180 метра ще бъде най-високата в района, на трето място в Париж след Айфеловата кула (324 м) и кулата "Монпарнас" (209 м) и с еднаква височина с предвидената кула "Триъгълника". Комплексът ще завърши групата от бъдещи високи сгради по локациите на историческите порти на града.

Инвеститор е Ivanhoé Cambridge с участието на Caisse de dépôt et placement du Québec. Проектът е на Ateliers Jean Nouvel, изпълнител е Bateg, част от Vinci Construction. Проектът включва две кули по 180 и 122 м, съответно на 39 и 27 етажа, след конкурс от 2012 г., организиран от градската администрация на Париж.

Инвеститор е Ivanhoé Cambridge с участието на Caisse de dépôt et placement du Québec. Проектът е на Ateliers Jean Nouvel, изпълнител е Bateg, част от Vinci Construction. Проектът включва две кули по 180 и 122 м, съответно на 39 и 27 етажа, след конкурс от 2012 г., организиран от градската администрация на Париж.

Функциите на двете сгради на ъгъла на улица Bruneseau и на булевард Général-d'Armée-Jean-Simon включват 86 000 кв.м офиси (6300 служители), 1800 кв.м търговски площи и хотел четири звезди със 120 стаи по интериорен проект на Philippe Starck. Разположени в района на гарата, кулите са най-новото допълнение на левия бряг в югоизточната част на Париж между коловозите на гара Аустерлиц, Сена и околовръстното шосе. Транспортно проектът ще бъде обслужван от нова последна станция от разширението на линия 10 на парижкото метро.

Работите стартират през март 2017 г., въвеждането в експлоатация е предвидено за 2021 г.

Всяка година Париж посреща над 40 млн. посетители и Tours DUO без съмнение ще бъдат нова туристическа дестинация с едно различно преживяване - символ на възраждането и икономическата смелост в конкуренцията на европейските столици.

1 / 2

2 / 2

Tours DUO, разположени в Голям Париж на границата с Иври, създават нов градски ориентир от външната страна на околовръстното шосе. Проектът се вписва в градската и художествената традиция на Десния бряг - символ на нов градски урбанизъм от голям мащаб със смесено предназначение, скулптурна визия и откритост.

Atelier Jean Nouvel създават DUO 1 и DUO 2 с вдъхновение от странна атрактивност на изоставен жп ареал като своеобразен нов ориентир в зоната и необичаен наклон от 5 градуса на една от кулите. Преминаващите в различни посоки влакове и белите и червени светлини на автомобилите по околовръстното шосе ще се отразяват по огледалните фасади на кулите. Архитект Жан Нувел играе със светлината както през деня, така и през нощта. Лекият наклон позволява преливане на светлината и увеличаване на броя на картините в движение - кулите създават впечатление, че "се накланят", като че ли поглеждат към "Авеню дьо Франс", в чийто логичен завършек те се намират, като две танцьорки в арабеск, коментира Жан Нувел.

Една от основните амбиции на Tours DUO е да предложат на своите обитатели, посетители и парижани една нова архитектурна вибрация - поетична и грандиозна. Проектът съдържа стремежа към създаване на ново качество на живот, вдъхновен и споделен. Комплексът включва още голяма зала, озеленени тераси, публично открито пространство над жп линиите. От практическа гледна точка кулите ще дадат нов поглед към източните райони на френската столица.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

ФАКТИ
Период на строителство - 2017 - 2021
Функции - хотел, офиси
Височина - 180 м (Duo 1) и 125 м (Duo 2)
РЗП - 108 000 кв.м
Етажи - 39 и 27
Локация - Париж, 13-и район

Четете пълния текст в брой 4 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑