Сгради

Аристократ Хилс, с. Гурмазово, София

Споделяне

Арх. Павел Янев, All in Studio

Арх. Павел Янев: Хората ще излязат от централните райони
 

“Аристократ Хилс” е комплекс от 13 индивидуални къщи и се намира в близост до София в гр. Божурище, с. Гурмазово.  Разположен е на 13 парцела с обща площ 12.5 дка. Къщите са със застроена площ върху всеки парцел 180 кв.м и всяка от тях е с РЗП 330 кв.м.

Инвеститорът на проекта е “Инфитини Капитал” с основател и управител Георги Димитров.

Главен проектант е арх. Павел Янев и воденото от него ALL in STUDIO, което има зад гърба си редица публикации на проектите си в международни медии, носител е и на множество престижни награди за архитектура и дизайн, като последната е от International Property Awards в Лондон. ALL in STUDIO чества 10-годишнината си тази година и през годините екипът на арх. Павел Янев се е доказал с бутиковите си жилищни проекти.

Изпълнител е дъщерно дружество на фонда “Инфинити Капитал“ АД, а именно „Инфинити Мениджмънт Имоти“ ЕООД.

Проектът е в процес на проектиране. Очаква се да има разрешително за строеж и да се започне строителна работа през Q4 на 2021 г. По предварителни графици строителството трябва да приключи най-късно Q1 2023 г.

Най-доброто описание на проекта е: “обем, въздух, свобода и пространство”.

Към днешна дата на имотния пазар с еднофамилни къщи липсва усещането за просторни къщи, а по-скоро виждаме апартаменти на два етажа с малки дворчета. При проектирането си зададохме няколко основни въпроса и един от тях беше “Какво за нас е обемът и как бихме могли да дадем на бъдещите ползватели максималното усещане за въздух и светлина". Именно поради тази причина всички дневни в къщите са с двоен таван и височина 6 метра.

Клиентите, които биха обитавали комплекса и въобще такъв тип архитектура, са хора, които не биха правили компромис със заобикалящите ги детайли – от материалите на фасадата до последните интериорни финиши и механизми в мебелите.

1 / 4

Разпределение етаж 1

2 / 4

Разпределение етаж 2

3 / 4

Разрез А-А

4 / 4

Разрез Б-Б

Всяка от къщите се състои от два етажа.

На първия има голямо входно антре, дневна с двоен таван, трапезария, гостна стая със собствена баня, кабинет и голям гараж за два автомобила плюс складово пространство.

На втория етаж се стига посредством еднораменна интериорна стълба, огряна от светлина, тъй като се намира в близост до голяма витрина. Там са предвидени три спални със собствени дрешници и бани и емпоре над дневната, което служи за детски хол или друга зона за релакс.

Разпределенията са така модулно проектирани, че функционалните схеми могат да се променят спрямо индивидуалните изисквания на бъдещите клиенти.

Голяма част от интериорите и довършителните работи на всяка от къщите е поета от инвеститорите заедно с архитектите на комплекса. По този начин обитателите ще са сигурни, че ще получат мечтаното жилище, завършено с най-високите стандарти за качество и дизайн!

Инфраструктура до комплекса в момента се изгражда.

Предвидена е чисто нова асфалтирана улица с тротоари, велоалеи и т.н. Достъпът до София е изключително бърз - разстоянието е само 8 км. Самото Гурмазово е известно като един от регионите с най-чист въздух, със страхотна гледка към Витоша и Люлин планина.

Въпреки че комплексът ще разполага с обща външна ограда, по същество той представлява 13 отделни УПИ без съсобственост помежду им. Това е много важно и дава голяма самостоятелност на къщите. Собствениците ще могат да се разпореждат с имота си както решат за добре и няма да имат задължителни поддръжки. Разбира се, ние ще предложим различни опции за поддръжка, но те ще са по желание на клиента

По отношение на техническите решения за по-висок комфорт на обитаване фасадата е решена с най-висок клас керамика, окачена и вентилируема. Отоплението и климатизацията ще са централни и скрити, като сме заложили на подово и смарт конвектори топло-студено захранени с термопомпа, така че да не се виждат и да не пречат на обитателите.

1 / 2

2 / 2

Промяната на клиентските предпочитания и потребности

Предпочитанията на клиентите се изместиха от апартаменти кутийки към комплекси с къщи. Това не е ново явление на развитите пазари и ако разгледаме жилищните ареали около големи градове като Виена, Мюнхен, Лондон и т.н., ще видим, че всъщност животът е в предградията. Ковид пандемията ни тласна това да се случи и в България една идея по-бързо, отколкото до момента. Ние вярваме, че все повече и повече хора ще искат да излязат от централните райони, за да обитават повече зелени и просторни площи. Нашата прогноза е, че комплекс като "Аристократ Хилс" ще бъде само началото на повече нови подобни концепции.

Пълният текст - в брой 4 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑