Сгради

Архитектурно студио ФУНКТ: Реконструкция на производствена база "Никос" в Добрич

Споделяне

Обектът се намира в индустриалната зона на град Добрич, която в момента се разраства с нови съвременни производства. Предприятието на фирма "Никос" - производител на оборудване за млекопреработвателната промишленост, инсталации за вода, дестилация на етерични масла, се помещава в стоманобетонно хале, в което се изработва специализирано оборудване от неръждаема стомана за индустрията за етерични масла и млекопреработване.

Инвеститор: "Никос"
Главен проектант: Архитектурно студио ФУНКТ, изпълнител и на дизайн елементи от обзавеждането
Проектант по част конструкции: инж. Димитър Пашов
Главен изпълнител: "Никос"
Главен изпълнител на обзавеждането: МГМ - Добрич

Проектът се реализираше на фази и отне почти две години. Започнахме с преустройството на столовата и съблекалните за служителите, след което дизайн заданието преля във формиране на външни зони за отдих, паркови площи и нови пешеходни подходи към фабриката. Последен и най-съществен етап беше цялостна реконструкция на административната част - вътрешна двуетажна сграда в голямото хале, строена през 90-те години на миналия век. Клиентът ни искаше ефективна и съобразена с начина на работа организация на помещенията, повече светлина в тях и постигане на съвсем нова визия, която да отговаря на корпоративния им имидж.

Фотограф: Тихомир Рачев

Спряхме се на семпло разпределение, в което запазихме съществуващата конструкция и проектирахме нова вътрешна фасада. Развихме концепцията около използване на стъклопакетите на прозорците на съществуващата сграда, които демонтирахме и сглобихме в нова, сложна плетеница от прозрачни и плътни панели. Замислихме панелите така, че да бъде възможна изработката им в самото производство на фирмата – от техните металурзи и заварчици. Обзавеждането също е изчистено и практично, като голяма част от него беше произведено отново на място съвместно със специалистите на фирмата.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Съвместната ни работа със служителите на фирмата през целия процес и прякото им участие в създаването на работната им среда ги направиха по-ангажирани и ентусиазирани от постигането на финалния резултат. Можем да се гордеем с тяхното удовлетворение, а всичко това е възможно само когато има пълно доверие между архитект и клиент.

Обратно нагоре ↑