Сгради

Арх. Мартин Терзиев: Проектирането на устойчива и здравословна среда не е лукс, а стандарт

Споделяне

Арх. Мартин Терзиев, управител на Marten Project Company - МРС

Aрхитектурно студио Marten Project Company - МРС e cъздaдeнo пpeз 2010 г. Дeйнocттa мy oбxвaщa вcичĸи фaзи нa инвecтициoннoтo пpoeĸтиpaнe, пpeдпpoeĸтни пpoyчвaния и ĸoнcyлтaции, изpaбoтвaнe нa идeйнa, тexничecĸa и paбoтнa фaзa, изгoтвянe нa пpoeĸтнa дoĸyмeнтaция. Бoгaтият oпит и eĸип oт eĸcпepти на архитектурното студио ocигypявa yдoвлeтвopявaщи зa ĸлиeнтитe peшeния нa oптимaлнa цeнa. Фиpмaтa paзпoлaгa c виcoĸoĸвaлифициpaни apxитeĸти и инжeнepи. Научете повече на www.studio-mpc.com или като сканирате QR кода с камерата на вашия смартфон в печатното издание.

Cтyдиo МРС разполага с богат опит в проектирането по време на криза. Koгaтo cтapтиpa дeйнocт нашето архитектурно студио през 2010 г., иĸoнoмичecĸaтa oбcтaнoвĸa в cтpaнaтa бе изĸлючитeлнo тeжĸa. Иcтинcĸo пpeдизвиĸaтeлcтвo ce oĸaзвa да се поставят основите на нов бизнес в мoмeнт, в ĸoйтo много студиа бяха изправени пред фалит или eдвa ce зaдъpжаха нa пaзapa. Десет години по-късно проектантският и строителният бизнес отново съжителстват с ново предизвикателство, непознато за никого досега, но за професионалисти като нас невъзможни проекти няма – има само такива, за които е нужна още по-усърдна работа.

Направихме си наскоро равносметка за изминалите десет години и установихме, че млaдият ни и сплотен eĸип успя да реализира до последни детайли дори някои откровено дpъзĸи и нестандартни пpoeĸти в различни сегменти на бизнеса: от oбщecтвeни и жилищни cгpaди, през cъздaвaнeтo нa peдицa интepиopни peшeния, пpoгнoзиpaнe, пpocлeдявaнe и peaлизиpaнe нa oбeĸтитe oт идeйнaтa им фaзa дo въвeждaнeтo им в eĸcплoaтaция. Успехът се крие в това, че при всяко проектиране основен акцент възлагаме върху оптималното използване на средата и нейното облагородяване, предлагайки винаги най-функционалните и естетически издържани решения, за да бъде тя устойчива във времето и здравословна за нейните обитатели.

Многофункционална сграда 65, София

По-често регистрираме и засилен интерес към строителни материали, които гарантират по-голям комфорт, чистота и лесна поддръжка. От самото му създаване нашето архитектурно студио не спира да се доверява само на проверени компании, които работят с големи обеми и гарантират навременно снабдяване с материали от високо качество. Сред тях са лидерът при фасадните мазилки "Баумит" и водещата европейска компания, специализирана в производството и дистрибуцията на висококачествени алуминиеви решения за фасади, прозорци, врати, както и други елементи, необходими за устойчивото изграждане на всяка една сграда, Reynaers Aluminium

През последните месеци се усети тенденция, на която аз съм почитател от години, а именно имплементирането на природата и в градската среда, и в дома. Нуждата от повече светлина и простор в жилищните сгради, за да могат те да гарантират един по-здравословен начин на живот. Привърженик съм и на все по-популярното и из нашите ширини фасадно осветление. Уверил съм се, че всеки човек има различно възприятие за красиво или стилно, но едно нещо обединява двете тенденции и това е светлината. Всеки има една специална нагласа към леко приглушената светлина - без значение дали пада по “лицето на сградата”, или е в собствената ни спалня. Светлината винаги е била източник на живот, следователно на радост,  удовлетворение и здраве. 

Симбиозата между опитен екип, качествени продукти и смелост да използваме най-новите технологии ни помага да създаваме проекти от ново поколение, в които вплитаме най-добрите проверени във времето решения. Засилената конкуренция в бранша мотивира екипа ни да предлага и все по-атрактивни решения на различни цени. Ние сме привърженици на опазването на околната среда и използването на възобновяеми източници. При всяка възможност се стремим да ги включваме в нашите проекти. Мога да изредя редица проекти, в които сме използвали тайните на доброто осветление и качествените мазилки, енергоспестяването и куп други технологии, необходими за сградите на нашето време.

Уверен съм, че сpeд знаковите обекти за студиото са: 

1 / 3

EN Building Residence

2 / 3

EN Building Residence

3 / 3

EN Building Residence

EN Building Residence

Това е прекрасен пример за градска визия от бъдещето. Седеметажна многофункционална сграда с две подземни нива, намираща на бул. „Черни Връх“ №156. Сградата е компилация от обособени търговски площи и пет жилищни нива с двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти от 75 кв.м до 320 кв.м. Като запазена марка на MPC при изпълнението заложихме на висококачествени материали и системи, допринасящи за постигането на комфортна и здравословна среда на обитаване. Сред тези системи са структурните окачени фасади CW50-SC на нашите верни партньори от Reynaers Aluminium. Основните материали, използвани за фасадата на сградата, са камък и бонд.

1 / 3

Многофункционална сграда 65

2 / 3

Многофункционална сграда 65

3 / 3

Многофункционална сграда 65

Многофункционална сграда 65

Това е друга емблематична за студиото ни многофункционална сграда на седем етажа, намираща се в кв. "Манастирски ливади-изток", в близост до Южния парк. Тя разполага и с едно подпокривно и две сутеренни нива. Функционално сградата е сепарирана на обществена и жилищна зона, всяка от които има самостоятелен вход. Обществената зона е ориентирана на север, а жилищната на юг - към по-тихата част на квартала. За създаването на благоприятна работна среда, приток на повече естествена светлина в помещенията и постигането на изключително добри звуко- и топлоизолационни свойства в обществената част на сградата отново е заложена структурна окачена фасада на Reynaers Aluminium. В жилищната част е предвидена окачена фасада от HPL панели. Те са иновативен продукт, гарантиращ издръжливостта на фасадата срещу въздействието на атмосферните влияния. Основната им функция е отблъскването и хидроизолацията от дъждовните води. От друга страна, ефективността на топлоизолационния слой е гарантирана чрез минималния риск от намокряне и механично увреждане.

1 / 3

Urban Soul, София

2 / 3

Urban Soul, София

3 / 3

Urban Soul, София

Urban Soul 

е симбиоза между три жилищни сгради, намиращи се в кв. "Кръстова вада", гр. София, в близост до мол "Парадайс". Сградите са проектирани на пет жилищни и едно подпокривно ниво. Всяка от тях разполага със собствен вход, като трите заедно споделят едно общо подземно ниво, където е обособено част от паркирането. На партерно ниво са разположени гаражи и паркоместа. Фасадите на сградите са решени с няколко типа системи, сред които облицовка от клинкер на сух монтаж и бонд. Окачена вентилируема фасадна система с облицовка от клинкерни плочи се отличава с високо техническо качество, като разделянето на топлоизолация и защита от атмосферни влияния осигурява фасада с голяма надеждност по отношение на продължителността на експлоатация и ниските разходи за поддръжка. При фасадното оформление са заложени големи прозорци с цел проникването на повече естествена светлина, като това своевременно прави помещенията вътре по-широки и проветриви.

С оглед на случващото се в ежедневната ни професионална практика очакванията, които имам за бранша ни предвид обстановката, породена от неочакваното разпространение на COVID-19, са оптимистични. За някои може да прозвучи дори изненадващо, но с екипа ми забелязваме тенденция за възлагане на проектиране от страна на стабилните инвеститори. Затова и свободно мога да заключа, че цялостният пазар е на пауза, но категорично не е спрял. Динамиката се запазва. Все по-стратегически се възползват големите строители и инвеститори от ситуацията. Също така се търси безкомпромисно качество на проектирането. Щастлив съм от осезаемо растящото доверие към нашата индустрия, както и за възможностите, които продължаваме да откриваме с всеки нов ден. Архитектурата е многокомпонентна професия, съчетаваща в себе си много науки и каузи. Архитектът трябва да бъде отговорен към своята мисия, създавайки комфортна и устойчива среда за обитаване. Архитектурата не е само проект или РЗП на конвейер, тя е професия за средата на човека.

Един от принципите, който ние от Marten Project Company - МРС, следваме, е винаги да гледаме към бъдещето. Създаваме всеки проект спрямо визията ни за живот, който искаме да водим. Спрямо изискванията на нашия клиент и неговите представи за живот. Затова винаги се стремим да създаваме сгради и пространства, които утре ще ни карат да живеем по-добре, по-здравословно и по-комфортно. От нас зависи какво наследство ще оставим след себе си за нашите поколения. За нас луксът на живот е стандарт за качество и функционалност, за да могат нашите клиенти да оставят на своите наследници една добра основа за качествен живот с прекрасна визия и обстановка, в която да могат да отгледат своите деца, да изградят своя бизнес и да се радват на старините си. 

Четете в брой 3 на сп. ГРАДЪТ