Сгради

Арх. Иво Диков: Повече принадена стойност за единица площ

Арх. Иво Диков, управител, ROI Capital ЕООД, Elite Building Company ЕООД

- Арх. Диков, какви са вашите наблюдения - как живее и как иска да живее съвременният активен българин - потенциален купувач на жилище?

- Профилът на клиента, който търси продукт под нашия бранд, има един основен отличителен мотив - повече принадена стойност за единица площ. Традиционно нашите клиенти не сортират търсенето си според най-ниската цена в даден район, а оценяват инвестиционната стойност на актива в средносрочен и дългосрочен план. Онези от тях, чиято цел на покупката е лично ползване, се впечатляват от нивото на изпълнение, функционалността на помещенията, коефициентите на енергийна ефективност и комфорта и средата на обитаване в общите пространства. За инвестиционните купувачи, естествено, съществена е аритметиката, която идва като следствие на всички гореописани дадености. И в двата случая наблюденията ми са, че съвременният ни клиент разглежда инвестицията в наш обект като актив, който ще му донесе най-високо ниво на комфорт на обитаване по време на ползването на имота, но също и като сигурност на вложените капитали, ликвидност при период на превес в предлагането спрямо търсенето, а не на последно място и възможност за реализиране на завиден инвестиционен марж в бъдещи периоди. С други думи, съществената част от клиентите, които са двигател на нашето развитие, са хора, които мислят в перспектива.

- Kaĸвo пoĸaзвaт вашите регулярни наблюдения на пазара, особено преди старт на нови проекти? Kaĸвa чacт oт cдeлĸитe ca зa coбcтвeнo пoлзвaнe и ĸaĸвa зa инвecтиция?

- В контекста на събитията от последните месеци, нестихващите инфлационни процеси и все още достъпните инструменти за финансиране бих казал, че през 2022 г. всяка сделка е с цел инвестиция, независимо дали имотът ще се ползва за живеене, за отдаване под наем или като допълнение към портфейл с активи. Това се обуславя и от факта, че търсенето на едностайни, двустайни и тристайни апартаменти е в общи линии еднакво, а все по-голям процент от сделките заемат апартаментите с повече от 2 спални. Като цяло наблюдавам, че не размерът, а функционалността е водещият фактор в определянето на перфектния избор от клиентите, а не на последно място и процентът общи части към общата площ на жилищата.

1 / 3

ВАБУЛ РЕЗИДЪНС София

2 / 3

ВАБУЛ РЕЗИДЪНС София

3 / 3

ВАБУЛ РЕЗИДЪНС София

- Смятате ли, както показва европейската статистика, че жилищaтa в Бългapия ca c пo-виcoĸи нивa нa дocтъпнocт oт пoвeчeтo eвpoпeйcĸи дъpжaви?

- Напълно съм съгласен с тази статистика, но смятам, че тенденцията се ориентира към западния модел. Все по-малко хора ще могат да си позволят закупуването на първи или пореден имот, но все повече предприемачи ще проявяват интерес към инвестирането с цел отдаване под наем. Глобалното поскъпване на строителните материали, източниците на енергия, работната ръка в бранша и все по-затегнатите административни рамки неминуемо ще продължат тенденцията към поскъпване на строителната себестойност, а от там и цената на самите имоти и това е напълно нормално.

Друг съществен фактор в защита на тази теория е и очакваното рязко спадане в цените на панелните жилища в средносрочен план. Днес с продажбата на жилище от този тип спокойно може да се финансира покупката на сходно по габарит и локация жилище ново строителство. В утрешния ден вероятно стойността му ще покрива единствено процента самоучастие по бъдещ ипотечен кредит.

- Как очаквате да се развие пазарът на жилища в България през 2022 и в средносрочен план?

- Динамиката на пазара в последните години и няколкото стресови периода в развитието му държат опитните строителни предприемачи будни и внимателни към продукта, който предлагат. Естествено, в момент на еуфория стремежът за печалби стимулира и значителен брой инвеститори, които изкарват на пазара проекти с много площ за продажба, но и немалко компромиси в стойността на съдържанието им. Тези процеси в комбинация с вдигането на лихвените проценти от финансиращите институции и прокламираната повсеместно задаваща се рецесия неминуемо ще балансират търсенето и предлагането, но едно е ясно - цените на имотите в дългосрочен план ще растат. Традиционно в такива периоди затруднения изпитват по-компромисните предложения на пазара, които, срещайки проблем с ликвидността си, са склонни към продажни цени под прага на бизнес логиката само и само да направят exit като цяло. За стабилните компании и истински качествените проекти обаче това е възможност.

ВАБУЛ РЕЗИДЪНС София

- Нaй-aĸтyaлният пpoeĸт, по който работите, е "Вабул Резидънс" в жк "Дружба 2"?

- Да, “Вабул Резидънс” наистина е проект, в който вложихме цялото си внимание в последните месеци. Ключовата локация в жк ”Дружба 2” е една от най-добре и най-правилно развиващите се в цяла София. Зоната наистина придобива западноевропейски облик, а непосредствената близост до метростанция, парк и множество обществено обслужващи и бизнес зони я правят предпочитан избор сред младите семейства с висок критерий за среда на обитаване.

Освен с модерната си визия, богато озелененото си вътрешно дворно пространство и функционалните си разпределения “Вабул Резидънс” определено ще зарадва бъдещите си обитатели с безкомпромисно качество в нивото на изпълнение. Предвидени са и редица строителни системи в направление енергийна ефективност и комфорт на обитаване като вентилируеми окачени фасади, нискоемисионни стъклопакети, “дишащи” мазилки и др. На разположение са разнообразие от едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти от 45 кв.м до 155 кв.м, а на цялото ниво партер ще се помещава голям търговски обект на известна верига аптеки.

1 / 3

ВАБУЛ РЕЗИДЪНС София - ситуация

2 / 3

Разпределение партер

3 / 3

Типово разпределение

- На какъв етап е проектът и какви са плановете за неговото развитие във времето?

- Изпреварвайки изначално установените строителни графици, по-малко от 3 месеца след старта на строителството вече гоним кота втори етаж, а в началото на 2024 планираме да сме снабдили проекта с разрешение за ползване. Изключително много наблягаме на иновативните технологии за скоростно и качествено строителство, което се наложи като почерк на строителната ни компания. Във времена на нарушени и забавени доставки доброто планиране и перфектното смазване на процесите по управлението на проекта са от фундаментално значение за добрите финансови резултати след реализирането му, поради което влагаме цялата си енергия в това всеки календарен ден да носи оптимален коефициент на полезно действие.

1 / 1

ВАБУЛ РЕЗИДЪНС София
Обратно нагоре ↑