Сгради

Арх. Иво Диков, Elite Building Company: Настоящата ситуация е тест за качеството на участниците в строително-инвестиционния процес

Арх. Иво Диков, управител, ROI Capital ЕООД, Elite Building Company ЕООД

Арх. Диков, по време на пандемията - как "Елит Строителна Компания" посреща края на 2021?

- На първо място, слава на Бога, успяхме да опазим екипа и служителите ни в крепко здраве, с високо настроение и хъс за работа, та дори и разраснахме колектива с нови амбициозни и висококвалифицирани колеги. 2020 бе най-успешната за компанията ни от създаването й, а през 2021 успешно завършихме редица обекти, направихме сериозна експанзия и стартирахме работа по рекорден брой нови проекти, с което си гарантирахме добър обем бизнес за следващите 2-3 години. В момента изпълняваме общо 12 обекта, от които 9 в частния сектор и 3 в сектор обществени поръчки с европейско финансиране - реконструкция на ВиК мрежата на Силистра, изграждане на довеждащ водопровод - Асеновград, и изграждане на ПСОВ - Карнобат. В същия сектор успешно завършихме и въведохме в експлоатация един много тежък и важен за региона проект - ПСОВ - Ямбол. Сред наскоро стартиралите ни проекти с частни възложители са няколко жилищни сгради в различни райони на София. "Монтевидео резидънс" е поредният проект в района на Нов български университет, където сме пред завършване и на друг наш мащабен обект - "Прайм Монтевидео". Boutique Residence South Park и Comfort Residence Malinova Dolina са третият и четвъртият проект на инвестиционната компания "Тасков & Стоянов", чийто главен изпълнител сме ние - пример за добро партньорство и доказано успешна колаборация. В подготовка за старт на строителство сме и на мащабен проект в кв. "Лагера" и бутикова сграда с впечатляваща архитектура на ул. "Г. Софийски". Не на последно място, с пълна пара върви изпълнението и на headliner-ът в портфолиото ни - мащабният жилищен комплекс "Парадайс Плейс". След изключително успешната реализация на първия проект на инвестиционната ни компания ROI Capital - Montevideo Apartments, през 2022 подготвяме и два нови инвестиционни проекта в кв. "Овча купел" и кв. "Дружба", чийто изпълнител ще бъде ELITE Building Company. Инвестирахме в сериозно разрастване на материалната база от лека и тежка механизация, строителен инвентар и подемна техника (скелета, кофражи, кулокранове и машинария), което ни позволява да сме гъвкави и ликвидни по отношение на предлаганата услуга, както и да гледаме към нови хоризонти.

Парадайс плейс" впечатлява със своята актуална локация, мащаб и концепция - на какъв етап е проектът?

- Смело мога да заявя, че предвид сложността и мащаба на проекта и проявяващия се вече резултат съм наистина доволен и горд от това, което постигаме като качество и скорост на реализацията. Напълно следваме заложените планове, като в края на 2022 очаквам да видим проекта завършен в пълния му блясък. Убеден съм, че с усилията и професионализма на инженерния състав, проектантите, подизпълнителите, доставчиците, материалите и системите, съсредоточени в проекта, ще постигнем впечатляващ краен резултат, надхвърлящ очакванията на клиенти, инвеститори и участници в бранша.

Кои са елементите, системите и детайлите, с които се гордеете най-много?

- Всяка компонента по изпълнението на проекта е наистина от най-високо ниво. Комплицираната откъм детайли окачена вентилируема каменна фасада от травертин и варовик крема екстра, медните скатни покриви и дървената махагонова дограма с високоефективен троен стъклопакет придават отличаващ се от масовото строителство облик, който, меко казано, не остава незабелязан. Очакваме доставка на последен модел асансьорни кабини Schindler с индивидуализиран интериор, който няма да срещнете другаде. Множеството системи, гарантиращи перфектна шумо- и топлоизолация между отделните апартаменти, интериорът на общите части, който ще доставя усещане за 5-звезден хотел, и множеството зони за спа, рекреация и отдих определено ще превърнат комплекса в предпочитан избор на най-взискателните клиенти.

1 / 3

Жилищен сграда "Монтевидео резидънс", кв. "Овча купел", София

2 / 3

Жилищен сграда "Монтевидео резидънс", кв. "Овча купел", София

3 / 3

Жилищен сграда "Монтевидео резидънс", кв. "Овча купел", София

Montevideo Residence се намира в един от бързоразвиващите се райони на столицата?

- Да, това е четвъртият ни проект по бул. "Монтевидео" в зоната между Нов български университет и метростанция "Мизия". Преди 5 години бяхме сред първите, които оцениха потенциала на района, а в момента действително е сред най-бързо развиващите се и апетитни за инвестиции и местоживеене. Строителството на "Монтевидео Резидънс" е в интензивна фаза, а едва няколко месеца след старта му наличностите от свободни апартаменти са ограничени. Проектът е с разгъната застроена площ над 10000 кв.м и се състои от разнообразие от апартаменти, магазини и паркоместа в нива сутерен.

1 / 2

Жилищна сграда Comfort Residence Malinova Dolina, София

2 / 2

Жилищна сграда Comfort Residence Malinova Dolina, София

"Малинова долина" е третият проект от поредицата Comfort Residence, който изпълнявате. С какво е характерен и коя е таргет групата, към която е ориентиран?

- След благополучното завършване и въвеждане в експлоатация на Comfort Residence Simeonovsko и Comfort Residence Ovcha Kupel логично бе да има продължение на успешната концепция, която с инвеститорите Taskov & Stoyanov превърнахме в добре работещ модел. През 2021 стартирахме не един, а два нови проекта заедно: Boutique Residence South Park - в напреднала фаза на довършителни работи, и Comfort Residence Malinova Dolina, чието строителство започна съвсем скоро. И двата проекта предлагат разнообразие от апартаменти за живеене или за покупка за отдаване под наем предвид ключовите им локации. Отличителните за всички проекти от линията параметри - функционална архитектура, качествено строителство и подбор на материали и перфектен маркетинг, вече дават своя резултат, като останалите в продажба обекти в сградите са с намаляващ брой.

Вашата прогноза за развитие на строителството и инвестициите в настоящата обстановка?

- Ситуацията, в която се намира световната икономика днес, е изключително динамична и волатилна. Изправени сме пред постоянната дилема дали заложеното в бизнес плановете ни днес е актуално утре, дали да предвидим застраховка в цената на услугата и продукта ни, или да се стараем да сме конкурентни с по-агресивните и рискови участници на пазара. Едно обаче е ясно - каквото е за нас, такова е и за останалите. Вярвам, че строителният и строително-предприемаческият бранш имат поле за развитие и редица фактори работят и ще продължат да работят в подкрепа на стабилните играчи в него. Все още ниските лихви по ипотечните кредити, сериозната инфлация и очакваното допълнително поскъпване на имотите, миграционните процеси от малките към големите населени места и постепенният отлив на живеещи в панелното строителство от 60-те и 70-те години са все стимули, които дават ясен хоризонт за следващите няколко години. Приемам ситуацията като едно предизвикателство и своеобразен естествен подбор за онези, чието място не е сред компаниите, сформиращи представителна извадка на пример за подражание, а също и тест за гъвкавостта и способността на инвеститори, изпълнители, производители и доставчици да съумеят да съхранят корпоративните си интереси и реномето, достойнството и уважението си от и към останалите участници в процеса, което е безценно.

Обратно нагоре ↑