Сгради

Арх. Иво Диков: Добрите проекти и стабилните компании ще бъдат подкрепени от пазара

Споделяне

Арх. Иво Диков, управител на "Елит Строителна компания" ЕООД

Четете в брой 2 на сп. ГРАДЪТ

- Арх. Диков, кои са основните приоритети в инвестиционната дейност на вашата компания?

- Още със създаването на компанията ние си поставихме една основна мисия и линия на развитие - да създаваме продукт, който да налага трендове и да бъде сочен като пример за подражание. Всеки от обектите, които изпълняваме, е еднакво значим и съществен за портфолиото и имиджа ни. Независимо дали работим обект на частен инвеститор, обществена поръчка или наш инвестиционен проект, ние използваме еднакъв подход, отношение, висок критерий за качество на материали и изпълнение и, не на последно място, разглеждаме начинанието като кауза.

 

Нещо, което всеки член на екипа ми знае, е, че социалният и обществен ангажимент, който носим с продукцията, която оставяме след себе си, е в пъти по-значим от всяко друго измерение на бизнеса. Ето защо независимо от препятствията и трудностите от всякакво естество, с които се сблъскваме ежедневно, а в нашия бранш те са много, основна цел на компанията ни е да реализираме нашите обекти с чест и почитания, за да може след години, след десетилетия да сочим с пръст това, което сме изградили, и да се гордеем с него. Щастлив съм, че това не остава незабелязано и носи своите преки и косвени ползи за бизнеса ни като цяло.

- Как ще коментирате инвестиционната среда и търсенето в жилищния сегмент?

- В последните две години наблюдавам една тенденция, която беше крайно време да се наложи във вече не толкова младата капиталистическа България. Участниците в пазара на недвижими имоти се образоваха, придобиха опит, имат достатъчна база за сравнение и вече масово преориентираха критериите си за подбор при инвестиране в жилищен имот. Доброто съотношение между цена и качество става все по-налагащият се мотив за реализиране на сделки, а понятието за качество създава градивна конкуренция в бранша и способства за създаването на една далеч по-благоприятна и устойчива среда за живот. По-добрата платежоспособност и изгодните лихвени нива на кредитиране все още са работещ двигател на сегмента и вярвам, че истински добрите проекти и стабилните компании ще бъдат подкрепени от пазара в дългосрочен план.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

- Кой е най-новият и актуален проект, по който работите в момента?

- В напреднала фаза на изпълнение сме на един наистина мащабен и емблематичен проект за премиум сегмента на София – жилищен комплекс Paradise Place. С отличителната си локация на броени метри от Paradise Mall и метростанция „Витоша“, внушителните си близо 40 000 кв.м разгъната застроена площ, включващи функционални 2-, 3-, 4-стайни апартаменти, фитнес и СПА център с басейн, ресторант, богато озеленено парково пространство и непреходна неокласическа архитектура, дело на "ПроАрх", комплексът определено ще задоволи и най-взискателните клиенти и ще доминира пазара на очертаващия се като най-добре развиващ се район в София. В този проект ще видите системи, материали, иновации и цялостно усещане за начин на живот, рядко срещани по нашите географски ширини. Огромният интерес към комплекса и множеството положителни отзиви ни действат силно мотивиращо и са сериозна индикация, че София има нужда и потенциал от разгръщане на истински премиум продукти от най-високо световно ниво.

- Може ли да представите и други референтни обекти, на които сте изпълнител или инвеститор?

- Към момента изпълняваме редица обекти в сферата на високото строителство в София с обща разгъната застроена площ над 100 000 кв.м, както и един не по-малко значим в сферата на хидротехническата инфраструктура – пречиствателната станция за отпадни води в Ямбол.

По-голямата част от проектите, по които работим, са от жилищен или смесен характер – Comfort Residence Simeonovsko, комплекс от три жилищни и една административна сграда, ситуиран на втора линия от "Симеоновско шосе"; Comfort Residence Ovcha Kupel, жилищна сграда в сърцето на кв. "Овча купел 2", на метри от новострояща се метростанция; Montevideo Apartments, Montevideo Sofia и Prime Montevideo, жилищни сгради, доминиращи протежението на новоизградения бул. "Монтевидео". В напреднала фаза на изпълнение сме и на административна сграда и хладилно хале „Родопея“ в близост до летище София.

Във всеки от тези проекти аз и екипът ми сме повярвали и сме видели стойност, но не от гледна точка на обем работа, а от гледна точка на качество, ликвидност, имидж, предизвикателство. С риск да прозвуча нескромно, десетки са проектите, за които по различни причини сме отказвали покани за участие. Това, което се старая да наложа, е присъствието на нашия бранд да бъде символ за качество, устойчивост и стойност на продукта, в който сме ангажирали вниманието и усилията си. Бранд, който вменява чувство на доверие във всяка от страните, независимо в коя сфера на строителството се намираме.

Четете в брой 2 на сп. ГРАДЪТ