Сгради

Archdaily Awards 2023: Argos Building, Грац, Австрия

Проект на Zaha Hadid Architects - Serviced-apartments комплекс за гостите на втория град в Австрия

С шест университета и два технически института австрийският град Грац има дълга история на място за образование и център за иновации, които привличат над 60 хил. студенти и преподаватели от цял свят. Профилът на учебните заведения и изследванията в различни области непрекъснато засилват възможностите за интердисциплинарен диалог между изкуство и технически науки. От 2001 г. досега населението е нараснало с 20%, със същия темп се увеличават потребностите от жилищна площ за настаняване на постоянни и временни жители.

През 2003 г. Грац е Европейска столица на културата, а през 2011 г. е обявен от ЮНЕСКО за Град на дизайна, което още повече подкрепя съществуващите културни институции, предлагащи голямо многообразие от програми, събития и прояви в рамките на една богата градска култура на различия и експерименти.

Проектът Argos Building е разположен на ъгъла на Burggasse и Einspinnergasse, в близост до градския център, до операта, театъра, парка "Шлосберг" и търговски улички с ресторанти, барове и фермерски пазари. Сградата включва 21 обслужвани апартамента между 30 и 80 кв.м на горните етажи, 150 кв.м търговски площи на партера и 278 кв.м офиси на първо ниво.

Проектирането е възложено на Zaha Hadid Architects през 2004 г. след архитектурен конкурс, организиран от инвеститора - сдружението WeGraz Society for Urban Renewal and Refurbishment. След редица съгласувания с администрацията и Aldstadt Commission строителството стартира през 2015.

1 / 3

© HUFTON+CROW

2 / 3

© HUFTON+CROW

3 / 3

© HUFTON+CROW

Всеки фасаден елемент е оформен като насочена навън фуния с прозорец в центъра, който "надзърта" към околния пейзаж. Въпреки че са до голяма степен стандартизирани, различни по форма и размер "фунии" по различните фасади създават впечатление за разнообразие и оживление. Разработените от местни инженери готови елементи се състоят от дървена структура, която крепи слой от укрепена с фибростъкло пластмаса, а хомогенният финиш създава еднакво скулптурно излъчване.

За вътрешната структура на фасадата са използвани 90 куб.м дърво от устойчиво отглеждани гори в Австрия. За намаляване на енергийната консумация и емисиите са вложени 80 куб.м рециклируема минерална вата с положителна оценка на жизнения цикъл.

Грац е творчески град, който преминава границите, за да създаде изненадващи и впечатляващи иновации, и този поразителен проект показва още една негова страна, която за пореден път ни учудва, казва при откриването на реализацията през 2022 г. кметът на града Зигфрид Нагел.

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ 

Обратно нагоре ↑