Продукти и технологии

Антон Александров, "Истра Лукс": Парапетите са част от промяната на архитектурната среда

Антон Александров, основател и CEO на "Истра Лукс" ЕООД

"Истра Лукс" ЕООД е български производител, специализиран в проектиране, производство и монтаж на парапети от различни материали. Годишно фирмата произвежда и монтира над 10 000 линейни метра парапети на територията на цялата страна. С разрастването на своето присъствие на пазара компанията, която започва дейността си от Своге, отваря офиси във Варна, Бургас и София. В продуктовата гама на фирмата влизат също аксесоари за камина, корнизи, закачалки, подови разделителни лайстни, барово и хотелско обзавеждане.
https://istra-luxe.bg/

 

- Градският пейзаж много се промени през последните години, каква е ролята на парапетите като архитектурен елемент?

- Съвременната архитектура се развива много динамично, което води до постоянно променяща се градска среда, вдъхновена от международните тенденции и развитие. Парапетите като архитектурен елемент винаги са имали и ще имат едно основно предназначение и това е да създават сигурност, независимо дали сме вкъщи или в обществена сграда. Но днес освен сигурност хората търсят визия и качество. Ако  бих могъл да перифразирам - парапетите са като последния щрих на художника, а детайлите  правят голямата картина шедьовър. В архитектурен план също живеем в много интересни времена. Създава се новият облик на страната ни, в който се смесват история, стилове и иновации в дизайна. Когато минавам с колата си или съм в някоя публична сграда, по която  сме работили, изпитвам гордост, че съм бил част от това и сме създали нещо красиво и полезно.

- Вашите парапети са използвани в много знакови сгради, разкажете за предизвикателни  проекти, които са изисквали по-нестандартен подход и технология?

- През призмата на двадесетгодишния ни опит сме се сблъсквали с много и разнородни  предизвикателства, за чието решение са били необходими гъвкави и нестандартни  решения. В нашия сектор ние сме едно от последните пера и сме много зависими от всички дейности, които се извършват преди нас. Изискват се прецизност, знания, опит и добра комуникация, за да можем да свършим работата си в срок. В повечето случаи на нас се пада тежката задача да наваксваме закъсненията, които са се натрупали от всички преди нас. В  последните години забелязваме, че строителните компании обръщат внимание на по-прецизното планиране на етапите на строителството. Това е изключително важно и ни помага да обърнем внимание на важните за нас неща, като по този начин спестяваме на  клиентите възможни проблеми и най-важното - средства. Грешките в този бизнес струват скъпо. Затова ни има и мисля, че това е една от причините да сме от предпочитаните фирми на пазара.

Един от последните ни предизвикателни обекти е жилищен комплекс „Морени“ в София, където трябваше да изработим и монтираме парапет, висок метър и седемдесет с тегло 140 кг на метър. Доста нестандартни и интересни решения бяха нужни, но резултатът наистина си заслужава. Няма по-хубаво усещане от това да видиш крайния резултат - в този момент проблемите изчезват и се превръщат в опит.

1 / 2

2 / 2

- Какво е модерно и какво е демоде в парапетите? Кои решения ще останат вечни и няма да бъдат засегнати от капризите на модата?

- Смятам, че когато едно нещо е стилно, добре изработено, добре съчетано и издържано, винаги ще е на мода. Правилно избраният модел парапет никога няма да е демоде. Стиловете в архитектурата са все повече, а еклектиката позволява и доста нестандартни интериорни и екстериорни решения, което дава свобода, но и носи риск. Наскоро работихме по една модернизирана стара къща, която беше запазила стария си вид, но с  модерни елементи и стъклени парапети - получи се страхотно.

Ние държим на правилната консултация. За мен това е голям процент от добре свършената работа. Всеки обект и всеки клиент е различен, а детайлите могат да превърнат нещо красиво в катастрофа. Разбира се, има новости, различни стилове и материали, но нашият сегмент не е толкова засегнат от постоянно препускащото съревнование за нови и нови продукти, които да са в крак с времето, както например е в технологичния сектор. Изделията и услугите, в които са вложени много мисъл, старание, труд и любов, са тези, които ще останат вечни и няма да бъдат засегнати от капризите на модата.

- Забелязвате ли предпочитания към определени материали и дизайн през последните години?

- В последните години определено има огромен интерес към стъклените парапети. Стъклото в комбинация с масивни алуминиеви профили в основата са водещ фактор на пазара в момента. Разбира се, когато има морска, градска или красива гледка, всеки би искал да ѝ се любува, без нищо да застава пред погледа му и в същото време да е безопасно. Много от знаковите архитектурни бюра в страната и чужбина залагат стъклените парапети в проектите си и по този начин успяват да придадат една семпла елегантност на модерната визия на сградите.

- Изборът на този елемент е по-труден, защото изисква определени технически познания. Какво бихте посъветвали клиентите - на какви въпроси трябва да си отговорят и какви въпроси трябва да зададат при планирането му?

- Като при всяко нещо, което искаме да си купим, трябва да подходим разумно, а изборът на този вид изделие е дълготраен. Когато избираме парапет за вкъщи, офиса или сградата, която строим, трябва да имаме предвид, че вероятно няма да го сменяме следващите 10, 20 или 30 години. Затова винаги препоръчваме да се обмислят правилно видът, моделът, материалът и фирмата, която ще изработи парапета, тъй като крайният резултат на този продукт зависи от качествения монтаж. Именно поради тази причина винаги сме работили и продължаваме да работим само с висококвалифицирани специалисти, с което гарантираме спокойствието и сигурността на нашите клиенти.

За мен основните неща, на които всеки, на когото му предстои поставяне на парапети, трябва да се обърне внимание, са следните:

Проучете фирмата и разгледайте какви реализирани обекти има. Поискайте оферти от няколко фирми, за да си сверите часовника, и не се хвърляйте върху най-ниската цена - виждали сме го и впоследствие трябва да се ремонтира, а това винаги е по-скъпо. Направете предварителни срещи и не поръчвайте прибързано, ако не сте работили с фирмата досега - личният контакт разкрива много. Имайте предвид, че ако сте харесали един модел парапет, той може да не е приложим за вашия обект. Добрата фирма няма да направи недопустимото само за да ви вземе парите и да рискува доброто си име, а ще намери правилното решение за вас.

- Понякога продуктите на външен вид са сходни, но на практика има голяма разлика в качеството - как да разпознаем качествения продукт?

- Нашият продукт е комплексен и има три основни елемента, на които трябва да обърнат внимание клиентите, когато избират парапет. Това са материалът, от който е изработен парапетът, подходящият модел и не на последно място - фирмата и монтажната група, които ще го изпълнят. Тези фактори в комбинация с правилно избраните обработки на материалите като матиране на неръждаема стомана, елуксация на алуминий, горещо поцинковане за стоманата и закаляването при стъклата водят до създаването на качествен продукт, който би издържал във времето и на практика е вечен. Все пак на всички ни е ясно, че няма как да платиш за москвич, а да караш мерцедес, и двете са коли, но създават много различен резултат и усещане. Затова съветвам хората, на които им предстои такъв избор, винаги да избират продукти от среден към висок клас, да бъдат балансирани в избора си и вложат малко повече средства, но да получат качеството, което искат.

- Малките детайли много променят визията, каква е ролята на финишите и декоративните елементи? Какви са възможностите за персонализиране?

- Малките детайли показват какъв е един човек, характера му и разбирането му за естетика. Мисля, че детайлите са толкова много, колкото и вкусовете на хората. Определено са важни и ние подхождаме с разбиране към личния стил на всеки клиент. Именно поради тази причина частните клиенти са от изключителна важност за нас. Те са тези, които ни учат да бъдем по-добри и още по-добри при изработката и монтажа на парапети, тъй като държат много на всеки детайл и персонализираното при тях е много по-голямо. Затова е много важно да не делим клиентите на малки и големи, независимо от това, че работим по много големи проекти.

- Как да удължим живота на парапетите и как да поддържаме тяхната естетика?

- Като начало - доверете се на нас! (смее се) Това със сигурност ще гарантира доброто качество, но ако трябва да дам съвет, всичко започва още с избора на материала, от който да бъде изработен парапетът, до голяма степен това предопределя начина, по който ще трябва да го  поддържаме впоследствие. Не трябва да подценяваме и метеорологичните условия на мястото, където живеем. Парапетите от неръждаема стомана, алуминиевите и стъклените парапети са трите основни вида, които не се нуждаят от почти никаква поддръжка и стареенето им във времето е много бавно. При желязото и дървесината нещата стоят по малко по-различен начин, защото са материали, които задължително трябва да се обработват с антикорозионни покрития. За да получим истински надежден парапет от желязо, задължително трябва да минем през процеса горещо поцинковане, а при дървесината използването на качествени лакове, особено при досег с външните атмосферни условия, е ключово.

- Каква е вашата прогноза – как ще се развива този елемент в интериора и архитектурата?

- Навярно парапетите завинаги ще се грижат за нашата безопасност. Ние от "Истра Лукс"  имаме няколко амбициозни идеи, които за съжаление на този етап не бихме могли да  споделим, но когато ги реализираме, с радост бихме ги представили пред читателите ви. Тепърва ще разгръщаме своя потенциал в това да посрещаме нови и нови  предизвикателства, с които да се справяме и да ни правят по-добри в това, което  правим. Прогнозата е само една – развитието предстои.

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑