Продукти и технологии

Акустика и дизайн в съвременното строителство с продуктите на Knauf Ceiling Solutions

Споделяне

Александър Николов, specifications and technical consultant, Knauf Ceiling Solutions, Knauf AMF & Knauf Armstrong

Съвременното строителство разчита на нови технологии и висококачествени продукти, отличаващи се с визия и функционалност. През последните години наблюдаваме прилагането на последните технологии в дизайна на фасади, висококачествени хидро-, топло- и шумоизолации, настилки, прозоречни системи с най-високи показатели, като целите са амбициозни – повишаване цялостния комфорт, отличаваща се визия, енергийна ефективност и удължаване жизнения цикъл на сградата.

Продуктите на Knauf Ceiling Solutions - Knauf AMF & Knauf Armstrong, осигуряват едни от най-важните показатели във въпросния комфорт на една сграда, а именно акустичния комфорт, в съчeтание с елегантна визия и дизайн. Днешното разбиране за комфорт е немислимо без елегантната линия и отсъствие на шум в помещенията. Благодарение на добрите си показатели по отношение на звукопоглъщане и звукоизолация продукти като Heradesign, Topiq и Thermatex са познати и използвани от архитекти, дизайнери, строители и инвеститори в обекти предимно с обществено предназначение, както и такива от смесен тип. Все повече са професионалистите, които използват акустични и дизайнерски продукти и системи Knauf Ceiling Solutions във високия клас жилищно строителство както в новостроящи се сгради, също така и за решаване на конкретни проблеми с акустиката във вече функциониращи жилищни помещения.

От множеството иновативни системи и решения, които нашата компания предлага на своите клиенти, можем да отличим:

Плоскости от дървесна вата Heradesign®.

Изработени от висококачествена дървесина, със свързващо вещество магнезит, акустичните плоскости Heradesign® предлагат висок коефициент на звукопоглъщане и уникална визия в съчетание със здравина и устойчивост. Възможните формати и системи за монтаж са разнообразни, като най-използван е директният монтаж на CD профили за стени и тавани, като в комбинация с минерална вата системите предлагат най-високо звукопоглъщане (коефициент αW до 1.00). Предназначени са за помещения, в които е желано намаляване на времето за реверберация и добър акустичен комфорт – офиси, клубове, ресторанти, дискотеки, плувни басейни, кина, театри, зали за спорт и такива с мултифункционално предназначение. Heradesign® предлагат разнообразни възможности като формати, повърхности и системи за монтаж – включително бафъли, острови, геометрични фигури в разнообразни цветове за оригинални комбинации.

С разработените през последните години серии Heradesign Creative – Line, Module и Effect,

се дава възможност на дизайнера да избира между разнообразие от различни форми с декоративни фрезования върху материала. Комбинацията от геометрични фигури в различни цветове дава свободата да съчетаеш акустичните плоскости в ефектни мозайки. Допълнително линейни шлици и фрезовани канали в декоративни форми разчупват повърхностите и дават уникални акценти на декорираните стени и тавани.

Възможностите на материала са безгранични – от него могат да се изработват оригинални бафъли с правоъгълна и неправилна форма, с алуминиева рамка с възможност за вграждане на LED осветление, острови с различни размери и форма. Специалистите от Knauf Ceiling Solutions с удоволствие участват и съдействат в разработване на сложни проектови и дизайнерски идеи по желание на клиента.

Въпреки че е на база дървесни нишки, материалът има влагоустойчивост 90% RH и може да се прилага за подобряване на акустиката в басейни и СПА центрове след специална фабрична обработка с добавка за стабилизация BFA. Стандартния му клас на горимост е B, което дава възможност за влагането му в обществени сгради, а при специална обработка може да достигне клас А2, което позволява влагане дори при завишени пожарни изисквания и високо строителство.

Острови Topiq Sonic Element

През последните години модерният дизайн на офиси, търговски помещения, големи отворени площи и заведения е свързан с подобряване на акустиката със свободно окачени акустични модули с хоризонтално (острови) или вертикално (бафъли) разположение спрямо съществуващия таван или бетонова плоча. Те успешно се съчетават с тенденцията за все повече видим бетон и гладки повърхности в дизайна на помещенията, като дават оптимален акустичен комфорт, съчетан с изчистена, разнообразна геометрична визия.

Островите Topiq Sonic Element са изработени от каменна минерална вата, покрити двустранно с акустичен воал и боядисани в бял цвят или друг по RAL. Възможни са разнообразни стандартни геометрични форми – кръг, квадрат, правоъгълник, шестостен, трапец и др. Голямото акустично предимство на острова е двустранното звукопоглъщане – отдолу и отгоре на отразения от тавана звук, както и почти неограничените възможности за монтаж и съчетаване със всички видове инсталации.

Таваните, изработени от метал Metal и метална мрежа Mesh (разтеглена ламарина),

са застъпени както в индустриалния дизайн, така и навсякъде, където се търси съчетаване с видими конструктивни елементи от сградата (например бетон, тухла, инсталации), отворени пространства и автентична визия. Голямата устойчивост на метала в тежки условия го прави незаменим при интензивна експлоатация и висока влажност.

Металните тавани Armstrong Metal и Mesh на KCS предлагат голямо разнообразие от възможности за избор на формат, цвят, различни ефектни и функционални обработки на повърхността (цвят, дървесен декор, антибактериални покрития). Системите за монтаж са разнообразни и отговарят на всички специфични изисквания на проекта – корозионна устойчивост, ветрово натоварване, сеизмична устойчивост и др. Освен стандартните пана и панелни формати системите Armstrong Metal и Mesh на KCS предлагат острови и бафъли, нестандартни решения, следващи въображението на дизайнера.

Обратно нагоре ↑