Сгради

Адина Уелш, RPHI: Зелените стандарти са все по-практическа необходимост

Споделяне
Адина Уелш, изпълнителен директор България, Raiffeisen Property Holding International RPHI

Г-жо Уелш, вие вече сте член на управителния съвет на важна и уважавана организация като Българския съвет за устойчиво развитие (Bulgarian Green Building Council - BGBC). "Зелената идея" и устойчивото строителство са особено важни за вас лично - как приемате този факт?

- BGBC е движеща сила по отношение на "зелените" предизвикателства вече редица години. Присъединих се към новия управителен съвет през миналата година, тъй като исках да съдействам за засилване на въздействието от неговата работа за повишаване на съзнанието за "зелената" идея, но също така и да помогна с практически промени, особено в имотния сектор. Сградите са отговорни за 39% от въглеродните емисии. BGBC има мисията да бъде катализатор за промяна на пазара в България. Главната му роля е да бъде информационен портал, и то активен. Имаме нужда да повишим съзнанието на публичния сектор за екологичното и социалното въздействие на строителната индустрия, както и да подкрепим правителството в създаването на устойчиви политики.

Какъв е дългосрочният ангажимент на RPHI към устойчивото строителство - в региона и в България?

- През 2010 RPHI се ангажира да създава само сертифицирани офис сгради. Избрахме стандарта LEED, който има фокус върху качеството на вътрешната офис среда и ефективността на използване на ресурсите. Оттогава досега сме изградили най-високата сграда в Румъния - Sky Tower (Leed Gold), новия корпоративен офис на Raiffeisen Bulgaria - LEED gold, и първата сграда LEED Platinum в България (Expo Phase 4).

Тенденциите за устойчиво строителство и "зелени" проекти вече са задължителни. Вие сте отдавна в България и ръководите създаването на Expo 2000 - разкажете ни как стартирахте и какви бяха изискванията в началото от тази "зелена" гледна точка?

- Както при всички нови проекти, стартирахме наистина от зелена поляна - всъщност ливада. Спомням си, че Expo 2000 беше последната сграда в района, като между нея и бензиностанцията Shell на Околовръстното имаше само зелени поляни. Използваните ОВК технологии и фасадата за Сграда 1 бяха по най-новите технологии от 2005 г., но само 10 години по-късно започнахме да изпитваме техните недостатъци. Устойчивостта на практика не означава просто хубав зелен етикет за маркетингови цели, тя вече е остра необходимост. Използваната през 2005 г. фасада беше проектирана да издържи екстремни метеорологични събития веднъж на пет години. През последните 4 години регистрирахме 4-5 бури всяка година. Много се говори за устойчивостта, но реалното предизвикателство всъщност е издръжливостта. Как се подготвяте за екстремни атмосферни условия? Например наводненията - през годините се наложи да изградим два големи водни колектора, тъй като бул. "Вапцаров" просто не може да поеме цялата дъждовна вода при буря. Климатичните промени са реалност и се случват в реално време в София, ние само ги регистрираме, понякога страдаме от тях и се опитваме по най-добрия начин да се адаптираме.

Как подхождате към съществуващите проекти - от какво се нуждаят те като цяло и по отделните части в резултат на новите тенденции?

- Най-близко до сърцето ми е въпросът за качеството на въздуха, който засяга всички нас в София и не е глобален проблем като въглеродните емисии, който да изисква обединените усилия на всички държави. Качеството на въздуха в София е продукт от колективния избор на всички обитатели. Трансформирахме почти всички външни терени от паркинги в паркове. Насърчаваме електромобилите и изградихме най-големия SPARK паркинг с 10 зарядни станции. Насърчаваме и възнаграждаваме използването на велосипеди и споделеното пътуване с лични автомобили.

Вторият особено важен фокус за мен е енергийната ефективност - мразя неизползваните отпадни елементи. При всяка възможност избираме оптимално проектирана фасада с добър баланс между структурни и стъклени елементи, троен стъклопакет за Фаза 4 и високи показатели на ОВК системите - стопери на прозорците и чилъри в тавана.

Следващата ни стъпка е образоване на потребителите - смарт технологиите не струват без смарт ползватели.

Може ли property management да бъде "зелен" и какво означава това?

- Разбира се! Започнахме като часове по гражданско образование и сега на практика всеки месец провеждаме семинари с фасилити мениджърите на нашите наематели, по време на които споделяме нашия опит, най-добри практики и заедно определяме следващите ни цели като общност. И тук е много важно да подчертаем: зеленият мениджмънт е всъщност управление на общността. Чувствам се силно ангажирана да водя със своя пример и се надявам нашият опит наистина да вдъхновява другите да ни следват.

Какво означава за вас ESG и как се прилагат тези съвременни политики във вашата работа?

- Зелената сертификация е добра първа стъпка при определяне на посоката на устойчивите сгради. Необходимо е прилагане на по-стриктни и практични регламенти за проектиране и строителство, ако искаме да имаме за резултат глобално въздействие. Сертификацията по LEED/BREEAM/DGNB вече е минимумът за привличане на международни компании за наематели. Много скоро ще бъде изискване и за международните банки при оценка на кредитния рейтинг, което вече ще промени правилата на пазара на недвижими имоти.

Може ли да дадем конкретни примери с реновацията на Expo 2000 и управлението на комплекса в момент на пандемия и извън пандемия - какво налагат световните тенденции и какво изискват наемателите?

- В момента инсталираме съвсем нова ОВК система с термопомпа в Сграда 1, завършена през 2005 г. През следващите 2 години ще заместим всички климатични охладителни/отоплителни елементи с чилъри в тавана, без да прекъсваме експлоатацията на сградата. Това е скъпо и трудно начинание, което обаче е напълно в съответствие с нашия ангажимент да предложим най-доброто качество на средата и по-висока ефективност.

Най-голямото ми задоволство по време на пандемията беше да видя нашите наематели да работят на лаптопите си навън, като се възползват от многобройните външни "стаи", създадени в нашите разширени градини. Външните пейки и маси, допреди ексклузивни зони за пушачи, сега се използват активно за срещи, разговори и оживени дискусии. Нашите дълготрайни растения от вида hydrangeas (специален сорт, наречен ягодов цвят) са предпочитан фон за провеждане на конферентни разговори. Невероятно е какво може да се случи, когато всички коли освободят пространството и бъдат прибрани в подземния гараж.

 

Обратно нагоре ↑