Facebook YouTube
Регистрация

В Стара Загора ще строят католически храм със спортно-образователен център

Целият комплекс е проектиран според изискванията на стандарта "Пасивна къща"

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 05.11.2013, Автор: Строителство Градът
[822 прочитания]
<!--[if gte mso 9]><xml>
 <w:WordDocument>
 <w:View>Normal</w:View>
 <w:Zoom>0</w:Zoom>
 <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>
 <w:PunctuationKerning/>
 <w:ValidateAgainstSchemas/>
 <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>
 <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>
 <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>
 <w:Compatibility>
  <w:BreakWrappedTables/>
  <w:SnapToGridInCell/>
  <w:WrapTextWithPunct/>
  <w:UseAsianBreakRules/>
  <w:DontGrowAutofit/>
 </w:Compatibility>
 <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel>
 </w:WordDocument>
</xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>
 <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156">
 </w:LatentStyles>
</xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]>
<style>
 /* Style Definitions */
 table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Нормална таблица";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:10.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-ansi-language:#0400;
	mso-fareast-language:#0400;
	mso-bidi-language:#0400;}
</style>
<![endif]--><span style="font-size:9.0pt;font-family:Arial;
mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;;mso-ansi-language:BG;mso-fareast-language:
BG;mso-bidi-language:AR-SA">Обемът на църквата е част от общия обем на
комплекса, като само две от фасадите й са външни. Фасадната облицовка на църквата и кулата-камбанария с часовник имитира
фасадни тухли и минерална мазилка.&nbsp; Куполите са покрити с хром -
никел с титаниево покритие.</span>

Обемът на църквата е част от общия обем на комплекса, като само две от фасадите й са външни. Фасадната облицовка на църквата и кулата-камбанария с часовник имитира фасадни тухли и минерална мазилка.  Куполите са покрити с хром - никел с титаниево покритие.
Фотограф: Строителство Градът

Навръх Димитровден в Стара Загора беше осветен основният камък на нов католически храм със спортно-образователен център за деца и младежи. Освещаването направи д-р архиепископ Януш Болонек, апостолически нунций на Ватикана в България. Тържествена литургия извърши апостолическият екзарх в България монсеньор Христо Пройков. От името на Старозагорската митрополия приветствие поднесе епископ Инокентий Крупнишки, викарий на митрополит Галактион. Намеренията на инвеститорите са комплексът да бъде изграден на етапи през следващите три години, като се започне от църквата, която ще се нарича "Дева Мария - помощница на християните". 

Проектът
Целият комплекс е проектиран според изискванията на стандарта "Пасивна къща", което гарантира годишната консумация за отопление на кв.м да не надвишава 15 kWh. Разработката е дело на "СолЕр" с водещи архитекти Иглика Люцканова и Александър Генчев. В екипа участват още: инж. Зл. Плеснева (Констр.), инж. К. Иванова (ОВК), инж. В. Георгиев (Ел.), инж. Сл. Добрева (ВиК), инж. Г. Арабаджиев (ВП), ландш. арх. Ив. Минчева, инж. Кр. Георгиев (ПБ) и инж. Св. Иванов (ПБЗ).
Комплексът се състои от три взаимно свързани блока, които образуват озеленен вътрешен двор. Плановата конфигурация е от манастирски тип под формата на "П". В дъното на парцела е разположено спортно игрище.
 
Етапи на строителство
Първият етап, който ще стартира следващата година, е строежът на църквата. Разположена е в централната част на сградата, с капацитет за около 200 човека. При тържествени празници залата й може да се отваря с двойна врата към централното фоайе-форум. На първи етаж се намира фоайе пред галерията, галерия над църквата, администрация на църквата, параклис със сакристия и склад за музикални инструменти. На втория етаж има стая за администрация и параклис със сакристия. На третия етаж са три големи и две малки спални за гости на църквата. В сутерена е предвиден физкултурен салон.
На втори етап ще се реализира спортно-образователният център, предназначен за 13 класа по 15 деца. Основният подход към него е през централното фоайе-форум с директен изход към вътрешния двор. В партерния етаж са две компютърни зали, склад, лекарски кабинет и две съблекални. На първия етаж се разполагат малък физкултурен салон, класни стаи, кабинети, директорски кабинети и канцелария. През стълбите се излиза на голяма тераса към вътрешния двор. На втория и третия етаж са проектирани учителска стая, класни стаи, кабинети и офиси за преподавателите. В централната част на третия етаж са оформени три спални за 18 човека, предназначени за кратки образователни лагери. В сутерена са предвидени две работилници с осветление през английски двор, учебна кухня със склад, както и гараж за 5 коли.
На трети етап е планирано изграждането на южното крило на комплекса, в което е къщата на отцитесалезиани. На партера са оформени фоайе, хол с камина и трапезария с кухненски бокс. На горните три жилищни етажа са проектирани по 4 стаи.
Конструктивната система на сградата е частично стоманобетонна-гредова, а останалата е безгредова-безкапителна. Скатният покрив е с дървени съставни греди, стъпващи върху бетонови основни греди. Плоският покрив над църквата е със стоманобетонова плоча. Куполите са с метална носеща конструкция.
 
Енергийна ефективност
Поставените високи изисквания за енергийна ефективност намират отражение във формата и ориентацията на сградата. Разположението на помещенията е съобразено с принципите за максимални топлинни печалби от слънцегреене и минимални топлозагуби от конструктивни термомостове и външни остъклявания, посочват проектантите. Освен значително намалените разходи за отопление наличието на принудителна вентилация с рекуперация, която е част от изискванията за пасивните сгради, осигурява здравословна среда на обитаване във всички помещения на комплекса, като гарантира постоянен приток на пресен въздух.
Външните стени са от решетъчна тухла 25см и топлоизолация 20 см EPS с графитни частици. Скатният покрив е топлоизолиран с 32 см стъклена вата, положена между съставни дървени греди, покрита с дървена обшивка, хидроизолационна мембрана и керамични керемиди. Плоските покриви и тераси са топлоизолирани с 32 см XPS. Подовата плоча на приземния етаж, граничеща със земя, е топлоизолирана с 20 см. Сутеренните стени са топлоизолирани с 18 см XPS. Предвидената пластмасова дограма е с параметри на топлопреминаване на сборния детайл U=0.8 W/m2K, с осигурена необходима въздухоплътност при монтажа с помощта на уплътнителни ленти и детайл на монтиране, съобразен с изискванията за пасивна къща. За цялата сграда е осигурен непрекъснат въздухоплътен слой. Отоплителната инсталация е водна, нискотемпературна. В помещенията се предвижда подово лъчисто отопление. Предвидена е контролирана общообменна вентилация с рекуператори. Основният топлоизточник е термопомпен агрегат "земя-вода". За доподгряване на водата в системата през върхови моменти през зимния период е предвиден автоматизиран котел на пелети, свързан чрез компютърна система за управление към термопомпената инсталация. Включен е и комбиниран бойлер за подгряване на БГВ към слънчева инсталация със селективни колектори.
 
Обемно-пространствено и фасадно решение
Общият характер на комплекса е съвременен, като са заимствани елементи от традиционната българска манастирска и църковна архитектура. В цялостното решение на комплекса се откроява обемът на църквата. Тя е разположена ъглово и е ориентирана с поглед към града и основния подход към комплекса.

Обект    Спортно-образователен център за деца и младежи и църква "Св. Дева Мария Помощница на християните", ул. "Б. Бонев", Стара Загора.
Инвеститор         МПКЦБ "Салезиани на Дон Боско"
Проектант           "СолЕр" ООД, арх. Иглика Люцканова, арх. Александър Генчев
Изпълнител        В процес на избор
Площ имот          3112.00 кв. м
ЗП          1190.2 кв. м
РЗП        3876.9 кв. м

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg