Facebook YouTube
Регистрация

През ноември започва изпълнението на фасадната дограма на къщата на Яблански

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.10.2009, Автор: Строителство.инфо
[2366 прочитания]
Съвременната дървена дограма има изумителни технологични качества, заложени в материала от самата природа &ndash; ниска топлопроводимост, висока звукоизолация, устойчивост към температурни колебания, екологичност, способност за поддържане на влажностния баланс в помещението;<br />
Фотограф: Мария Съботинова<br />

Съвременната дървена дограма има изумителни технологични качества, заложени в материала от самата природа – ниска топлопроводимост, висока звукоизолация, устойчивост към температурни колебания, екологичност, способност за поддържане на влажностния баланс в помещението;
Фотограф: Мария Съботинова

В началото на ноември ще започне изпълнението на монтажа на фасадната дограма, която е част от проекта за цялостна реставрация на къщата на Яблански – паметник на културата с национално значение. Това съобщи инж. Явор Димитров, производствен директор на завода на МОСКОМ’КО ООД в Нови Хан.

Дружеството вчера представи в Централния дом на архитекта своите продукти, приложени в реставрацията на сгради паметници на културата. Дружеството е подизпълнител на фасадната дограма в проекта за реставрация на сградата на бул. "Цар Освободител" в София.

При изготвяне на проекта за реставрация е изработено решение за изпълнение на фасадната дограма, така че да се запази автентичния облик на забележителната сграда.
Характерно за къщата на Яблански, е че външните крила са били в провоъгълна форма, а вътрешните - в арковидна. Затова изпълнението на новите прозорци е решено чрез вграждане на арка в правоъгълно крило, така че да се запази фасадата.

Инвеститор на обекта е "Болса" ЕООД. Автор на проекта за реставрацията на сградата е арх. Илка Дишлиева. Главен изпълнител на обекта е фирма "ЦСТ строй инженеринг" ЕООД, подизпълнител на реставрацията на фасадата е "Екоарт инженеринг".

С продуктите на "МОСКОМ’КО са изпълнени проекти за реновиране на фасадата на сградата на Народното събрание, на Военния клуб, Народния тетър "Иван Вазов", както и много възрожденски къщи.

Дървото винаги е било основният строителен материал не само в конструкцията, но и в декоративните елементи в екстериора и интериора на сградите, давайки израз на художественият усет на строителя, казаха от дружеството.
Старите сгради имат дървен профил от 5 см, а новите технологии са с 68 мм.
Това е едно от предизвикателствата за проектантите, които чрез специфични за всеки обект индивидуални решения успяват да запазят автентичния облик.

Съвременната дървена дограма има изумителни технологични качества, заложени в материала от самата природа – ниска топлопроводимост, висока звукоизолация, устойчивост към температурни колебания, екологичност, уникална способност за поддържане на влажностния баланс в помещението.
Новите технологии позволяват производството на прозорци в най-различни форми - от класическата правоъгълна до арковидни, кръгли и остроъгълни конструкции. От хармоничното съчетание на прозорците като цвят, форма и размери с типа на сградата и фасадата, зависи нейния външен вид, красота и функционалност.

Дружеството МОСКОМ’КО ООД е основано през 1993 година. Дейността на дружеството е специализирана в отраслите - дървообработване и търговия с изделия от дърво. Предприятието предлага дървени стъклопакетни прозорци модел EURO IV 68, входни врати, вътрешни врати и дървени носещи конструкции.
Производствените мощности на предприятието са оборудвани с машини с цифрово програмно управление на водещите фирми в бранша. Профилите са внос от Германия от производители, сертифицирани от института за прозоречна техника в град Розенхайм, Германия.
Етикети: реставрация

Добави коментар Коментари (1)

  • Анонимен потребител #1 555 анонимен, гневно, 26.10.2010 08:42
    Фирмата Моском е на Джаба - Фидосова, това говори много! И тоя шопар ненагледен се намърда във властта за одебели още толкова обиколката си и джоба си. Тая не могат да я понасят съгражданите й от Монтана и нямат край и историйте й за мръсотиите й в собственият й град какви ги е вършила... Пфу, отвратяга слонска. И тя знае да бърка в кацата с меда.
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg