Facebook YouTube
Регистрация

Реставрация и консервация на двореца "Евксиноград"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.01.2017, Автор: Градът.бг
[1275 прочитания]
Четете в бр. 6/2016 на списание ГРАДЪТ СГРАДИ

ИСТОРИЯ
Дворецът "Евксиноград" се намира на 8 км. северно от Варна. Името му е вдъхновено от древногръцкото название на Черно море - Понтос Евксинос, което означава "гостоприемно море". Ето защо Евксиноград е наричан още Гостоприемният град или град на Черно море.
Комплексът е разположен върху площ 850 дка, като на 550 дка от тях се простират дворецът и прилежащия парк, а останалата част включват пристанище, плажове и лозя.
Дворецът "Евксиноград" е един от най-представителните образци на монархическото строителство в България. Сградата се отличава с красива и хармонична архитектура и прецизно до ювелирност строително изпълнение. Първоначалният проект на двореца е изработен в началото на 1882 г. от австрийския архитект Виктор Румпелмайер, поканен лично от княз Батенберг за проектант на варненската му резиденция. Основният камък е положен тържествено на 16 август 1882 г., а грубият строеж е почти готов до 1885 г., когато строителството е прекратено поради политическата криза и последвалата абдикация на княз Батенберг.

По времето на княз Фердинад изграждането на двореца продължава отначало с помощта на швейцарския архитект Херман Майер, а по-късно немският архитект Теобалд Леерс поема ръководството на строежа, включително изпълнението на интериора и обзавеждането.
Дворецът "Евксиноград" е проектиран в духа на френския дворцов класицизъм, но носи и много от белезите на характерния за времето на изграждането му стил сецесион, особено в редица елементи и детайли на интериора. Мебелите и обзавеждането на помещенията, предимно в стилове рококо – Луи XV(RococoLouisXV), чипендейл (Chippendale) и викториански стил (Victorian),са изпълнени от английската фирма "Мейпъл енд ко" (Maple & Co) и се отличават с изисканост и финес.
Дворецът "Евксиноград" е архитектурно-строителна, историческа и художествена недвижима културна ценност с категория "национално значение".


През 2011 г. след спечелена обществена поръчка за проектиране обединение "Евксиноград 2011" ДЗЗД се заема с проекта за реставрация и консервация на комплекса, включващ сградата на дворец "Евксиноград" и обслужващата го постройка (АТЦ), царската конюшня "Щал", парковите оранжерии, късноантичната и средновековна крепост Кастрици, както и прилежащия парк. През 2014 г., отново след спечелена обществена поръчка, "Екса" АД под прякото ръководство на арх. Константин Пеев започва изпълнението на реставрацията и консервацията на комплекса.


Дворецът
Проектът за реставрация на двореца "Евксиноград" е изработен от "Тилев Архитекти" ООД. Екипът под ръководството на проф. д-р арх. Жеко Тилев прави пълно проучване и документиране на обекта, включително подробно архитектурно и фотографско заснемане на сградата.
Проектът включва реставрация на оригиналните фасади на сградата и възстановяване на пространствената структура и разпределенията на етажите от периода 1893 - 1908 г. Всички помещения от I и II етаж възвръщат първоначалните си функции. За тази цел са изпълнени интериорни проекти, които пресъздават автентичната атмосфера в дворцовите зали.
Възстановено е оригиналното разпределение на III етаж, като помещенията от източното крило запазват първоначалния си облик, а останалите се превръщат в музей, представящ дворцовия живот и строителната история на сградата. Оригиналните орнаменти и архитектурно-художествени детайли в двореца са реставрирани.
Изпълнени са три нови камини, седем кахлени печки, декоративни рамки с огледала над камините, стенни декоративни пана и тавански корнизи. Положени са нови паркетни настилки, текстилни тапицерии по стените, нови настилки в сутерена. Реставрирани са съществуващите врати, прозорци, ламперии, парапети и други елементи. За осигуряване на достъпна среда е изграден вътрешен панорамен асансьор, както и сервизен асансьор за кафето в западното крило. Монтирано е атрактивно нощно осветление на обекта.
Дворецът е оборудван с най-съвременни енергоефективни инсталации и системи: климатизация с термопомпи, интегрирана с климатизацията вентилационна система, изцяло нова ВиК мрежа, пожароизвестяване, видеонаблюдение, контрол на достъп и други.


"Щал"
Реконструкцията на т.нар. "Щал" – княжеската конюшня и по-късно дворцовата автомобилна служба, съхранява в максимална степен външния архитектурен образ на сградата. Вътрешните преустройства запазват основната пространствена структура, като ги адаптират към нуждите на музейна сграда. Помещението за коне на първия етаж се развива в експозиционна зала за откритите в района археологически артефакти, а сеновалът на втория етаж се превръща в музей на парковото изкуство и строителството на комплекса.
Извършено е конструктивно укрепване на сградата и са обновени всичките й инсталации и технически системи според съвременните изисквания за функционалност, експлоатационна сигурност и енергоефективност.


Обслужваща сграда на двореца (АТЦ)
Едновременно със строителството на двореца в стилово и функционално единство с него е изградена и обслужваща сграда. Тя е свързана с двореца чрез покрит проход. В нея на приземния етаж са се намирали кухнята на двореца, а на горния етаж - помещенията за гвардейците, офицерския състав и други служби.
Проектът реставрира и запазва оригиналните фасади на сградата. Изпълнени са нови прозорци с членение и профили, съответстващи на автентичните. Възстановена е първоначалната планова композиция на сградата, като помещенията са адаптирани за нуждите на културно-информационен център на комплекса. В приземния етаж е изградена нова кухня с технологично оборудване от най-висок клас.


Оранжерии
Дворецът разполага спалмова, холандска, английска и френска оранжерии. В тях са прибирани през зимата множеството екзотични видове палми, орхидеи, водни лилии, тропически растения от Латинска Америка, както и по-топлолюбиви средиземноморски видове. В оранжериите и откритите лехи се отглеждали и множество алпийски видове, събирани по време на експедиции, в които често участвали и членове на царското семейство.
Възстановен е оригиналният вид на палмовата оранжерия, където е запазен оригиналниятдървен покрив, който е укрепен с метална конструкция. Възвърнати са и първоначалните визии на холандската и френската оранжерия.
Реставрирани са фасадите на сградата и покривното й остъкляване. Оранжериите са оборудвани с нова високоефективна термопомпена отоплителна система и ВиК инсталации.


Парк
Паркът има представително партерно пространство с геометрично решение по примера на френските градини, а останалата част от него е решена в английски стил. Освен с висока декоративна стойност той се отличава с богата ботаническа колекция от над 200 растителни вида.
Проектът включва благоустройствени мероприятия, подобряващи функционирането и художествено-естетическото въздействие на парка: ремонтирани са основни алеи като в района на двореца е изпълнена оригинална настилка от чакъл; монтирано е ново парково осветление с възстановени по оригинал осветителни тела; изпълнена е изцяло нова напоителна система с хидранти и капково напояване, автоматично управление и контрол; реставрирани са розариумът, слънчевият часовник, площадката с трона на цар Фердинанд, беседки, площадки, парапети; възстановено е автентичното парково обзавеждане – пейки, тенти, перголи, кошчета; поставени са указателни табели с оригинален дизайн.


Антична и средновековна крепост Кастрици
Крепостта е разположена на нос Св. Яни в северния край на Варненския залив. Изградена е през V век като част от черноморската укрепителна система на Византия.
Изпълнените по проект реставрация, консервация и частично възстановяване на архeологическите обекти позволяват пред туристите да бъде представена най-съществената част от селището, включваща: крепостната стена в югозападния край на крепостта, донжона, странноприемницата, църквата и други сгради.
Извършено е укрепване на стените и предвиденото надграждане. Положени са настилки по улиците и в експонираните обекти. Монтирано е художествено осветление. Реализирането на проекта разкрива особеностите на средновековния живот в крепостта и превръща обекта в туристическа атракция.
Текст: Радостина Попова

Инвеститор: Министерски съвет на Република България
Стойност: 9.8 млн. лв. по ОП "Регионално развитие 2007 – 2013 г."
Водещ проектант: проф. д.н. арх. Жеко Тилев от "Тилев архитекти" ООД, управляващ член на ДЗЗД "Евксиноград 2011"
Главен изпълнител: "Екса" АД
Конструктор: инж. Мария Абаджиева, инж. Димитър Имаретски
ОВК проектант: инж. Николай Константинов, инж. Шейлекова
ВиК проектант: инж. Венелин Върбанов
Ел. проектант: инж. Антон Петров, инж. Красимир Лалов
Строителен надзор: "Стройконтрол – Ян 99" ЕООД

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | декември - януари 2017 | в две тела

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg