Facebook YouTube
Регистрация

Намалява търсенето на ваканционни имоти по Южното Черноморие

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.01.2017, Автор: http://gradat.bg/property/
[742 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Две тенденции се очертават в пазара на ваканционните имоти. От една страна това е ключовата роля на българския купувач, като за 2016 г. приблизително 50% от сделките са с български клиенти. От друга страна, има отлив на голяма част от строителните фирми, предприемачи и инвеститори от черноморските региони и насочването им към по-големите градове като София, Пловдив, където пазара е доста по-динамичен и където има по-голяма бързина на реализиране на това, което е построено.Така анализира пазара на имоти по Черноморието Михаил Бобев, председател на Сдружение "недвижими имоти"-Бургас, информира Агенция "Фокус".
По отношение на общата картина на ваканционните имоти в Бургас се регистрира значителен спад на ваканционните имоти на фона на голямото предлагане.

Като цяло пазарът на недвижими имоти е доста активен и динамичен, като консултантите отчитат ръст на търсенето на имоти в сравнение с предлагането.
Според Бобев, не се очаква драстично поскъпване на жилищата, тъй като реално то вече е факт. Може би не повече от 3-4% за годината.
Препоръката му към продавачите е реално да преценяват стойностите на имотите, които предлагат, за да бъдат близки до съответните пазарни нива.
Ипотечното кредитиране, по-добрата доходност при продажбите и наемането на имоти, в сравнени е с банковите депозити, както и развитието на икономиката в района са сред предпоставките за по-голямото търсене на жилища.
Предпочитанията на купувачите са към новото строителство, като към този сегмент се насочват предимно млади хора, които инвестират в новостроящи се жилища.
В общи линии изборът на типа строителство – старо или ново зависи от приоритета на купувачите – от бюджета, от нагласата и от възрастта .
Наблюденията на брокерите са, че в последно време по-рядко се наблюдават компромиси с качеството на строителството.
В много случаи цената е определящата избора, като мен вложението в ново строителство е по-дългосрочно и ликвидността е по-голяма, твърди Бобев.

С 10 000 ха се увеличават терените в района на Бургас
Разширяването на териториите около Бургас предполага и съответното търсене на нови инвестиции. Това, обаче според консултантите на имоти, ще зависи от много фактори - изграждане и функциониране на добра инфраструктура, добри социални условия за живот – училища, магазини, детски градини, спортни бази и др.
Всички те ще са определящи и за цените на новите терени.
Сред вече разработените и търсени терени и имоти в околностите на Бургас са Ветрен, Банево, Маринка и Крайморие.
Сред показателите, определящи избора на имот са неговата ликвидност, цена, състояние, локация, развитието на инфраструктурата, юридическото състояние на имота и др., обобщава Михаил Бобев.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | декември - януари 2017 | в две тела

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg