Facebook YouTube
Регистрация

Събират средства за изграждане на храм към ВТУ "Тодор Каблешков"- София

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 22.12.2016, Автор: Таня Тодорова
[504 прочитания]
Инициативен комитет, събира средства за изграждането на православен храм "Всички български светии" в двора на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". С тържество в учебното заведение бе даден старт на дарителската кампания.
Построяването на храма има символно значение за разпространение на православната вяра и съхранение на българщината, по същия начин, по който транспортът свързва хората от различни точки в страната. Това обясниха от инициативния комитет, в който участват настоящи и бивши преподаватели и колеги от ВТУ, както и досегашният ректор проф. дтн инж.-мат. Петър Колев и настоящият ректор проф. д-р Даниела Тодорова. Негова председател е доц. Димитър Димитров,
Инициативата има избрано църковно настоятелство, с председател отец Георги – енорийски свещеник при храм "Света Троица" и разрешение от Софийската Митрополия за изграждане на храма. Предстои съгласуването на проекта с институциите.

По думите на доц. Димитров, проектът ще се реализира поетапно, като за първоначалното му изграждане ще са необходими приблизително 200 хиляди лв. С изработването на иконите и обзавеждането инвестицията ще достигне поне 500 000 лв., споделя председателят на Инициативния комитет.
"Няма да е лесно, но ако в рамките на 2 години можем да го изпълним, би било прекрасно", оптимист е доц. Димитров.


Инициативният комитет откри банкова сметка и отправя молба за помощ към православни християни, съмишленици, организации и приятели на транспортното училище да подкрепят начинанието.
Нека в дните преди Бъдни вечер и Коледа с общи усилия и според възможностите си да спомогнем за изграждането на храма във ВТУ "Тодор Каблешков":
ХРАМ "ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ"
ЕИК/БУЛСТАТ: 177 086 212
IBAN: BG74RZBB91551007583621
BIC: RZBBBGSF
Банка: Райфайзенбанк (България) ЕАД

ПРОЕКТЪТ
Храм "Всички български светии" ще е с приблизително 75 кв. м РЗП. и ще и разположен в западната част на учебния комплекс на ВТУ "Тодор Каблешков", непосредствено до централния вход. Замисълът е да има свободен достъп и да бъде посещаван не само от учащите в Транстпортното училище, но и от външни лица, всеки, който иска, да може да влезе и се поклони в храма.
В обемно-пространствено отношение храмът е решен семпло - кръстокуполен, триапсиден, състои се от притвор, наос и олтар, с камбанария над притвора. Външният вид на храма наподобява древните византийски църкви с привметки от българския възрожденски стил на Колю Фичето.
Автор на проекта за православен храм е арх. Маргарита Шакина.
При замисъла и изграждането на православния храм ние - проектанти и строители, трябва да подходим много прецизно и отговорно, сподели арх. Шакина. Необходимо е познаване на древните образци, както и на всички функции, които се извършват в едно такова здание. Всяко новаторство и стремеж към ексцентричност и свобода, може да се окаже меко казано неуместно за постоянните обитатели на една църква - а именно духовенството и миряните. Необходимо е видът на храма да бъде в духа на православната църква, както подобава в една православна държава, защото той се създава, за да служи на нея именно, на църквата. Не случайно думата "църква" означава и събрание (т.е. всички хора събрани в Христа), но означава и самото здание, Дома Божий. Модерното мислене, което не кореспондира на вековните древни традиции в църковното строителство, разрушава тази основна функция на храма, привнася западни елементи и духовенството се принуждава да служи вътре с големи компромиси, вместо с радост. В църковното строителство имаме прекрасни древни образци. Разнообразието по вид, функция и орнаментика ни дава невероятна свобода. Те са толкова прекрасни, че понякога е изключително трудно да ги наподобим, но сме длъжни да опитаме.

Храмът е посветен на Всички български светии
- от най-известните до никому неизвестните.
Това е вторият в страната храм, посветен на всички български светии в България, твърдят от Инициативния комитет. Идеята за построяването на храма се заражда още от 90-те години на миналия век, при трансформацията на училището от военно в гражданско. Според събрана от инициаторите информация, в двора на настоящото училище е имало параклис, който е разрушен през 50-те години на 20-ти век. Сега на това място се намира библиотеката на ВТУ.
Липсващите документи, които потвърждават наличната историческа информация, е повод да се избере ново името на православния храм - "Всички български светии".
Информация за проекта може да намерите на http://church.vtu.bg/>

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 Алф неутрално, 14.01.2017 21:21
    Красив проект, нищо против да се построи тагава църква, но вероизповеданията и държавата не бяха ли отделени?
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | декември - януари 2017 | в две тела

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg