Facebook YouTube
Регистрация

2017: Завършват офис сгради със 150 хил. кв. м

Очакват се големи инвестиционни сделки при офис и търговските имоти

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 28.12.2016, Автор: Николай Тодоров
[1010 прочитания]
Емблематичната наклонена офис кула &quot;Елипс&quot; на бул. &quot;Цариградско шосе&quot; в столицата с 13 785 кв. м отдаваема площ трябва да бъде завършена до края на 2017 г. <br />

Емблематичната наклонена офис кула "Елипс" на бул. "Цариградско шосе" в столицата с 13 785 кв. м отдаваема площ трябва да бъде завършена до края на 2017 г.

Фотограф: Градът.бг

Големи инвестиционни сделки с офис сгради и търговски центрове предстоят през 2017 г. Основна причина е нарастващият интерес към Югоизточна Европа, наличие на свободни капитали и атрактивни нива на доходност при умерен риск, които България предлага. Показател за тези тенденции са сделките за Sofia Airport Center и Mall Plovdiv.
City Tower - пл. "Македония", СофияФотограф: Градът.бг

През 2016 г. обемът на пазара на бизнес имоти остава в рамките на 250 - 270 млн. евро, както и през 2015 г. Най-висока е активността на пазарите на хотели и строителни парцели заради силната предприемаческа активност. Около 65-70% от общата стойност се пада на инвестиционните придобивания - на завършени активи, носещи доходност.
Millenium Tower - София

Фотограф: Градът.бг

Фокусът за придобивания е насочен основно към офис и търговските площи. България е интересна за фондове и компании, които търсят активи с потенциал за покачване на стойността чрез активен мениджмънт и инвестиции. Сред важните за чуждите инвеститори фактори са ръстът на икономиката с темпове над средните за ЕС, гаранциите за защита на собствеността и правната сигурност на сделките, се казва в анализ на консултантската компания Forton, партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.
Фаза 2 на офис център Sofia One

Фотограф: Градът.бг

Офис площи
За пазара на офис площи 2017 се очертава динамична благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг, които участват в над 60% от наемните сделки.Очаква се в София да излязат около 150 000 кв. м нови офиси.
"Полиграфия офис център" - разширение, София

Фотограф: Градът.бг

Предлагането на първокласни офиси през следващите 12 месеца ще нарасне със завършването на проекти като City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One – Phase 2, Prografix Office Center и др.До края на 2017 г. трябва да бъде завършена и размразената през 2016 г. офис сграда "Елипс" със 13 785 кв. м отдаваема площ от смесен тип. Над 1/3 от тези площи са наети още в строеж и дисбалансът търсене-предлагане се запазва.
Prografix office center - бул. "Царигадско шосе", София

Фотограф: Градът.бг

Ограниченото предлагане на първокласни имоти ще се отрази и на офертните наемни нива, които през следващата година се очаква да нараснат. В момента в София те са 13-13.5 евро/кв. м за първокласни офис площи.

Търговски площи
След ребрандирането на City Center Sofia като Park Center и завършването на Markovo Tepe Mall в Пловдив не се очакват откривания на нови търговски центрове и ритейл паркове.
"Марково тепе мол" - Пловдив, носител на наградата "Сграда на годината 2016" в категория "Търговски сгради"

Фотограф: Градът.бг

Работещите проекти ще продължат да оптимизират микса си, а търговците – да търсят нови възможности за разрастване и на търговските улици.Двигател остава ръстът на потреблението и доходите. Най-бързо растящи сегменти от ритейл пазара е Health&Beauty индустрията, бюджетните маркии брандовете над средния ценови клас.
Ребрандираният мол Park Center в София (бившият City Center Sofia)

Фотограф: Градът.бг

Очакванията са недостигът на подходящи като размери и видимост помещения да доведе до лек ръст в наемните нива. В момента средният наем на първокласно помещение в софийските търговски центрове е 28 евро/кв. м.

Индустриални имоти
Развитието на проекти с площи под наем в София и строителството по поръчка ще поддържат активността на пазара. През 2016 г. бяха започнати няколко големи built to suit проекта като заводите на Osram Lighting в Пловдив, на Yazaki край Димитровгради новия логистичен център на DHL Express край летище София.
До края на 2017 г. трябва да бъде отворена Сграда 3 в "Ист ринг логистичен парк" с 12 800 кв.м, подходяща за складови цели, леко производство, дейта център, планирана е сертификация по BREEAM
Фотограф: Градът.бг

Продължава изграждането на етапи от големи индустриални паркове и зони в района на София като през 2017 г. заявките са за нови 23 000 до 33 000 кв. м спекулативни площи на пазара. Въпреки недостига на качествено предлагане наемите се задържат на достигнатите нива – 4.2 евро/кв. м за първокласни площи, в района на летището и над 5 евро/кв. м.
През годината се очаква приключването на знакови сделкикато за парцела на „Каменица“ в Пловдив (на снимката - парцела с лице към бул. "Източен" преди разрушаване на пивоварния завод)
Фотограф: Градът.бг

В София и страната строителната активност остава висока като резултат от разрастващите се операции в ритейла, логистиката и дистрибуцията. Ключов фактор е продължаващото навлизане на големи производители на авточасти и компании от леката индустрия на пазара, които постепенно ориентират към България операции с по-висока добавена стойност като развойни центрове, центрове за обработка на данни и др. Заради задълбочаващия се проблем с работната ръка в утвърдените индустриални центрове все повече нови производства ще се насочват към Северна и Северозападна България.

Добави коментар Коментари (1)

 • Преглед на профил #1 irka неутрално, 29.12.2016 10:11
  Много добре. Повишава се средната етажност в различни райони на София. Но, инфраструктурата е 50 години назад и 20 в ляво.
  Липсва инфраструктура или там където я има е соц.проектирана и твърде нерентабилна.
  Пример - Соц.проектирането на Цариградско шосе със Самоковско шосе, .....
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | декември - януари 2017 | в две тела

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg