Facebook YouTube
Регистрация

"Парадайз център" вече се издига над основите си

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 25.07.2011, Автор: Елина Гочева
[372 прочитания]
С 83 хил. кв.м отдаваема площ &bdquo;Парадайз център&ldquo; ще бъде уникална за България сграда. Концепцията и интериорите са дело на водещото архитектурно бюро RTKL<br />

С 83 хил. кв.м отдаваема площ „Парадайз център“ ще бъде уникална за България сграда. Концепцията и интериорите са дело на водещото архитектурно бюро RTKL

Фотограф: СГ

"Парадайз център", най-големият от моловете в България със своите 190 хил. кв.м разгъната застроена площ и приблизителна инвестиция от 150 милиона евро, ще бъде сграда без аналог в Европа, казва инвеститорът, българското дружество с международен кпитал "Булфелд".

На парцел с размер 36 декара обектът стъпва в изкоп с дълбочина 15.9 метра. Търговският комплекс е разположен до три основни пътни артерии в София – бул. "Черни връх", ул. "Сребърна" и бул. "Тодор Каблешков".С разширяването на бул. "Черни връх" и изграждането на бул. "Тодор.Каблешков" достъпът с автомобили и градски транспорт се улеснява. Предвижда се  директен подход от последната станция на метрото към търговския комплекс (топла връзка). "Парадайз център", разполага с четири надземни и три подземни етажа (два от които са предвидени за паркоместа, останалите са изцяло търговска площ). Завършването  му e планирано за последното тримесечие на 2012 г.
Отдаваемата търговска площ е 83 хил.кв. за магазини, хипермаркет, услуги, кинокомплекс, зони за отдих и различни ресторанти. Най-забележителният компонент в идейния проект и интериора, разработен от водещото международно архитектурно бюро RTKL, ще бъдат атракциите - тематичен парк, зимна пързалка, интериор, включващ фонтани и водни каскади.
Инвеститорът - "Булфелд", има дългогодишен опит в изграждането и управлението на такива центрове в други страни.
Върху парцела са се разполагали стари сгради и складове, които е трябвало да бъдат съборени, а преминаващите през терена високоволтови кабели - изместени. Изпълнителят- фирма "Комфорт", започва със събарянето на старите сгради и изпълнението на изкопните работи на обекта.
Проектът е подготвен от българска страна от "ПроАрх", а част "Конструкции" - под ръководството на д-р инж. Илия Алашки.

Изкопът
Направен е  масов изкоп, т.е. цялата земна маса е извозена.Тъй като става въпрос за дълбоко строене при условия на ограничени възможности за изкопаване, се налага укрепване. В случая са избрани шлицови стени с два реда анкери. Основата на сградата е фундаментна плоча.
"Валмекс", София, изпълнява шлицовите стени. Изкопните работи на обекта започват от кота -4.0 метра. Шлицовата стена се излива на отделни ламели. Те са широки 3 метра, дебели 60 см и дълбоки 17 м. Специална машина първо почиства хумусния слой, после изкопава отвор за шлица,като по време на копаенето в отвора се вкарва бентонитов разтвор, който запечатва почвените частици и предпазва отвора от срутване, пуска се армировъчната мрежа и започва наливането на бетон отдолу нагоре. В процеса бетонът се изтласква нагоре под собствената си сила. Горе се завършва, като се оставя открита един метър армировка, за да се направи връзка между отделните ламели и обединяващата греда. Всеки от тези ламели има различни деформационни свойства и по тази причина върху шлицовите стени се налага изпълнение на обединяваща греда, благодарение на която отделните шлици работят заедно.
Отстрани на изкопа е направена нова технологична, качествена изолация, която е изпълнена и отдолу против навлизане на подпочвени води. Изпълнена е  хидроизолация от фирма "Хидромат".

Основата
Използването на фундаментна плоча се прилага главно поради добрите характеристики на тези фундаменти – те преразпределят товара напълно върху голяма площ, могат да бъдат използвани при значително по-малки якости на почвената основа, изравняват неравномерните деформации на контакта между фундамент и земна основа.
Чрез фундаментна плоча се облекчава връхната конструкция.При случаи на високи сгради над 7-8 етажа и при слаби почви фундаментните плочи стават задължителни.
Ако бъдат използвани в комбинация с пилоти, самата плоча се нарича ростверк, но при "Парадайз център" геоложкият доклад показва, че се достига до здрав почвен пласт и не се налага използването им. В случая има гладка капителна фундаментна плоча.
Поради изграждането му в градски условия проектът е под постоянния контрол на Столична община и органите на пътна полиция за ограниченията на движението. Не се допускат компромиси с чистотата и организацията, заяви фирмата инвеститор "Булфелд".

Проект    Paradise Center
Инвеститор    "Булфелд"
Главен изпълнител    "Комфорт", Варна
Площ на парцела    36 дка
Разгъната застроена площ    190 хил. кв.м
Отдаваема площ    83 хил. кв.м
Паркоместа    1850 паркоместа
Срок на строителство    2010 - 2012 г.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Реклама рекламирайте при нас

Елитна недвижимост

Индекс Имоти
Ежедневен бюлетин с най-актуалното от Градът.bg